Inwoners aan het woord

Ik stem, want anders sta je buitenspel

Na jarenlang actief te zijn geweest als commissielid in de gemeente Heerhugowaard en nu onder andere als penningmeester bij de HugoHopper, weet de 70-jarige Frans Schrauwers als geen ander hoe belangrijk het is om actief te zijn in je eigen gemeente. En daar hoort stemmen ook bij.

Eigen belang

Of Frans Schrauwers gaat stemmen is vragen naar de bekende weg. “Ik ga zeker stemmen”, antwoordt hij. “Ik kom uit een tijd waarin het nog verplicht was om te stemmen. Dat is nu niet meer zo. Maar wil je invloed uitoefenen op de besluiten die worden genomen in jouw woonplaats, dan is stemmen noodzakelijk. Doe je dat niet, dan zet je jezelf als het ware buitenspel.” Hij raadt mensen aan om te kijken naar de partij die hun belangen het beste behartigt en vooral daarmee in gesprek te gaan. Ook als je al op leeftijd bent. “Niets voor niets zijn er steeds meer partijen die opkomen voor oudere mensen.”

Meer dan alleen een vervoersdienst

Door zijn functie bij de HugoHopper ziet hij met eigen ogen hoe eenzaam kwetsbare groepen kunnen zijn, zoals ouderen en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. “Eenzaamheid is lokaal en landelijk een steeds groter wordend probleem. Onze chauffeurs maken dagelijks mee dat mensen instappen gewoon om een ronde mee te rijden en een praatje te maken. Ze hebben niet eens een eindbestemming. Het is puur voor de gezelligheid. Daaraan merk je dat je meer bent dan alleen een vervoersdienst, je hebt ook een sociaal-maatschappelijke functie.”

“Vrijwilligers zijn echt onmisbaar in elke stad of dorp”

Vrijwilligers

Na een veelbewogen jaar is Frans blij dat de vervoersdienst weer langzaam op volle sterkte draait en dat er weer plannen kunnen worden gemaakt. “We rijden onze volledige diensten weer en kijken naar uitbreiding. Het aanbrengen van meer diversiteit onder de chauffeurs hoort daar ook bij.” De chauffeurs werken vrijwillig en vrijwilligers zijn echt onmisbaar in elke stad of dorp, vindt Frans. “Ook binnen het verenigingsleven. Er zijn verenigingen in Nederland die al honderd jaar of meer bestaan. Hun voortbestaan is afhankelijk van vrijwilligers. Dat moeten we blijven waarderen.”

_BT Clear
_BT Clear