Een Dijk en Waard voor iedereen

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is de partij Senioren Dijk en Waard voor jong en oud. Volgens lijsttrekker Joke van Ruitenbeek, kandidaten Joke Visser en Annette Groot wil iedereen het zelfde, namelijk prettig wonen in een leefbare omgeving. Hun partijprogramma is gericht op onder andere het uitbreiden van de sociale voorzieningen en meer veiligheid.

Ambulante seniorenconsulent

“In veel kernen kun je gelukkig oud worden. Er zijn clusters van seniorenwoningen, voorzieningen dichtbij en begaanbare fiets- en wandelpaden. De vergrijzing neemt de komende jaren alleen maar toe. Daardoor wordt de behoefte aan zorg en ondersteuning ook groter. Daar moeten we op inspelen”, vertelt Groot. Daarom pleit Senioren Dijk en Waard voor een zogeheten ambulante seniorenconsulent die thuis of in het wijkcentrum kan helpen met kleinere hulpvragen. Van Ruitenbeek zegt hierover: “Denk aan hulp bij een aanvraag in het kader van de Wmo en nu ook van de Coronapas. Er wordt steeds meer gevraagd van onze digitale vaardigheden. Daar kunnen ouderen en laaggeletterden moeite mee hebben. Zo’n consulent kan daarbij op een laagdrempelige manier helpen.”

Ontmoetingsplek

Daarnaast vindt de partij dat in elke kern een ontmoetingsplek te vinden moet zijn voor de hele gemeenschap. Door samenwerkingen met welzijns-organisaties en zorginstellingen kunnen mensen hier terecht voor ondersteuning en activiteiten.

Visser licht toe: “Zeker na de coronacrisis is zo’n ontmoetingsplek dichtbij huis nodig, voor ouderen, jongeren en ook voor gezinnen met jonge kinderen. Zij willen ook niet steeds in de auto hoeven stappen. Mensen kunnen erheen voor sociaal contact of een hulpvraag. De gang naar professionele zorg hoeft dan minder snel te worden gemaakt.”

“Samen werken aan prettig en veilig wonen, samen staan we sterk”

Veiligheid

Als het om veiligheid gaat, moet volgens Van Ruitenbeek het totaalplaatje kloppen. “Straatverlichting, egale fiets- en wandelpaden, de aanwezigheid van groen en BOA’s. Allemaal draagt het bij aan het gevoel van veiligheid.

Standpunten

  • Woningen voor ouderen bouwen. in alle wijken en kernen nabij voorzieningen.
  • Laagdrempelige toegankelijkheid van zorg voor senioren.
  • Aanpakken van overlast bevordert het veiligheidsgevoel.

Zeker voor mensen die een rollator of scootmobiel gebruiken en voor ouders met een kinderwagen.” Een van de aandachtspunten is de Bovenweg in Sint Pancras. Er wordt te hard gereden en omwonenden hebben geluidsoverlast. In overleg met de inwoners moet dit probleem op redelijke termijn opgelost kunnen worden”, aldus Visser.

_BT Clear
_BT Clear