Lopend, op de fiets of vanuit een voertuig stemmen

Het is op een aantal locaties mogelijk om uw stem uit te brengen in een drive-through stembureau, waar u bijvoorbeeld met de auto, motor of brommer kunt stemmen. Daarnaast zijn er een aantal “groene stemstraten” speciaal voor fietsers en voetgangers.

Bij het drive-through stembureau kunnen alle kiesgerechtigden veilig, snel en gemakkelijk in de buitenlucht hun stem uit brengen. Dit kan zittend vanuit de auto, vanaf een (gemotoriseerde) tweewieler of lopend. Hier zijn speciale stembureaus voor ingericht.

U kunt met de auto, motor of brommer drive-through stemmen op de volgende locaties:

 • Sporthal de Oostwal
  Beverplein 2, Sint Pancras
 • Parkeerterrein Karwei
  Middelmoot 10, Broek op Langedijk
 • My Health Club
  Parkeerterrein Health Club
  Oosttangent 4, Heerhugowaard
 • Sint Annaplein in de Noord
  Heerhugowaard
 • De Vaandel
  De Vaandel 1 en 2, Heerhugowaard

Alleen in het voertuig of op de tweewieler

Vanwege het stemgeheim is het noodzakelijk dat de bestuurder alleen in het voertuig of op de (gemotoriseerde) tweewieler zit. 

Er zijn twee uitzonderingen:
 1. Wanneer de kiezer wegens een lichamelijke handicap hulp nodig heeft bij het stemmen. De kiezer kan dan hulp krijgen van een door hemzelf aangewezen persoon of van een lid van het stembureau. In dit geval mogen er twee mensen in de auto of op de tweewieler zitten: de kiezer en de aangewezen persoon die hulp verleent.
 2. Als duidelijk is dat van enige beïnvloeding van een kiezer absoluut geen sprake kan zijn. Bijvoorbeeld een ouder met een kind van 3 jaar. In zo’n geval kan de kiezer hier toestemming voor vragen aan de voorzitter van het stembureau. Als duidelijk is dat van enige beïnvloeding absoluut geen sprake kan zijn, mogen er kinderen in de auto of op de tweewieler zitten.

Tijdens het rijden, lopen of fietsen door de drive-through stemstraat komt u wellicht interessante dingen tegen. Tijdens het wachten krijgt u misschien wel een lekkere kop koffie aangeboden. Los van het uitbrengen van uw stem, is de drive-through een hele ervaring!

De groene stemstraat

Een groene stemstraat? Wat is dat?
In de groene stemstraat kunt u alleen lopend of op de fiets terecht. En dat draagt bij aan een groen Dijk en Waard. Het zijn er in totaal twee:

 • Sporthal de Oostwal (Beverplein 2 in Sint Pancras)
 • Sint Annaplein in de Noord (Heerhugowaard).

Een rondje met de fiets en het uitbrengen van uw stem is toch een welkome afwisseling van uw werkdag of tussen de bedrijven door?

Vergeet ze niet: stempas en identiteitsbewijs

Net als bij elk ander stembureau is het noodzakelijk om een geldig identiteitsbewijs en de stempas mee te nemen. Hier wordt voor het binnenrijden van de stemlocatie op gecontroleerd. Kiezers die de documenten niet bij zich hebben, worden geweigerd. Zij zullen daardoor de stemstraat moeten verlaten. Dit kan hinderlijk zijn voor andere wachtenden. Controleer daarom van tevoren goed of u alle benodigde documenten bij u heeft. Bestuurders van een gemotoriseerde tweewieler moeten de helm af zetten zodat de identiteit kan worden bevestigd.

_BT Clear
_BT Clear