_BT Clear

Samen terug naar vrijheid

Hoewel de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk zullen gaan fuseren, wil het Forum voor Democratie de fusie terugdraaien met de invoer van een lokaal referendum. Alleen zo wordt er recht gedaan aan de wensen van de inwoners en kunnen zij kiezen om het lokale gemeenschapsgevoel te behouden, vindt lijsttrekker Carmen Bosscher namens de partij.

“Gewoon weer terug naar de normaliteit en weg van de waanzin”

Gemeenschap voorop

Inwoners zijn volgens de partij niet gebaat bij een fusie. Fuseren zou leiden tot een steeds grotere afstand tussen burgers en politiek. Ook stelt de partij dat een gemeente een hechte gemeenschap hoort te vertegenwoordigen, niet een hele regio. “Belangrijke voorwaarden om gelukkig te zijn binnen een gemeenschap zijn onder andere de voorzieningen, de mensen om je heen en het gevoel van verbinding met je dorp of wijk”, vertelt Bosscher. “Het Forum Voor Democratie vindt dat wanneer een gebied te groot wordt, het steeds moeilijker wordt om dat gemeenschapsgevoel te behouden. Daarom staan wij voor een referendum dat de fusie terugdraait.”

Een andere politiek

Het referendum over de fusie vindt de partij ook nodig om het vertrouwen van inwoners in de politiek te herstellen. Het besluit is volgens FVD niet gegaan zoals in een democratie zou moeten. Het invoeren en houden van een lokaal referendum moet helpen om dit te recht te trekken. “Burgers moeten gehoord worden. Mensen zijn niks gevraagd.” Bosscher stelt dat de ongevraagde fusie een gevoel van wantrouwen tegenover de politiek creëert onder inwoners.

Daarom moet de gemeenteraad ook zorgen dat zijn afstand tot de burgers kleiner wordt. “Als politici moet je benaderbaar en transparant blijven”, zegt Bosscher. Ze maakt er zelfs haar lijfspreuk van: “Je moet doen wat je zegt.”

Weg met de testsamenleving

Naast gemeenschap en democratisering, is corona een groot speerpunt voor FVD. De partij is uitgesproken tegen het huidige coronabeleid en wil via de lokale politiek een voet tussen de deur krijgen om dit beleid op lokaal niveau tegen te houden. “Wat nu erg speelt is het corona-wanbeleid. Er is constante angstpropaganda. De politiek stuurt aan op QR-codes, op testen, op prikbussen bij scholen. Daar willen wij helemaal vanaf”, zegt Bosscher. “Gewoon weer terug naar de normaliteit en weg van de waanzin. Daarom willen wij de burgemeester ook oproepen om niet te handhaven op QR-codes.”

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Robin de Keijzer
  [email protected]

Voor overige vragen kunt u terecht bij Emilia Mertens
  [email protected]

Standpunten

  • Voor een sterke lokale democratie: wij willen een bindend lokaal referendum over het terugdraaien van de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard.
  • Tegen absurde coronamaatregelen: wij willen geen 'testsamenleving', geen QR-codes, geen 'prikbussen' bij scholen, maar terug naar de normaliteit.
  • Voor kleinschaligheid en de menselijke maat: wij willen geen groeigemeente, maar een rustige woonplek voor gezinnen van jong en oud.
_BT Clear