Digitale stemhulp:
Kieskompas

Nog geen idee op welke kandidaat of politieke partij u uw stem gaat uitbrengen? Maak dan gebruik van de online stemhulp van Kieskompas.

In het Kieskompas vindt u stellingen over actuele onderwerpen zoals woningbouw, onderwijs, jeugdzorg, sport, cultuur en evenementen. Door middel van het geven van uw eigen reactie op de stellingen kunt u ontdekken welke politieke partijen het best op uw voorkeuren en belangen aansluiten. Zo komt u steeds een stapje dichterbij de keuze welke partij u het best kan vertegenwoordigen in de nieuwe gemeente Dijk en Waard.

Via al uw apparaten kunt u toegang krijgen tot het Kieskompas.

Bekijk het Kieskompas hier!

Liever een papieren versie van het Kieskompas invullen? Dat kan ook! Op deze pagina van dit magazine, vindt u het volledige Kieskompas, maar dan als een PDF-bestand. Deze kunt u ook invullen om erachter te komen welke politieke partijen het beste bij u passen.

Steffie
Bij het Kieskompas kunt u ook gebruik maken van Steffie. Dat is een stemhulp speciaal voor laaggeletterden, mensen met een beperking en voor iedereen die de politiek best lastig vindt. Het Kieskompas met Steffie geeft informatie over welke politieke partij het beste bij u past. We letten er daarbij vooral op dat we geen ingewikkelde woorden gebruiken.

Wat: Verkiezingsdebat Dijk en Waard
Waar: Cool Heerhugowaard of volg het live vanuit huis.
Wanneer: woensdag 17 november 2021. Inloop vanaf 19.00 uur en start van het debat om 19.30 uur

Verkiezingsdebat
op 17 november

Op woensdag 17 november gaan de lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen met elkaar in debat. Tijdens dit slotdebat aan de vooravond van de verkiezingen, debatteren zij over opgaven waar de gemeente Dijk en Waard in de toekomst mee te maken zal krijgen. Door het debat krijgt u als kiezer inzicht in de standpunten van de partijen.

De thema’s die aan bod zullen komen:

1. Wonen in Dijk en Waard
Mensen wonen graag in Dijk en Waard: Nieuwkomers strijken hier neer en jongeren willen hier graag blijven wonen. De wachtlijsten zijn daarom lang en er is sprake van een tekort aan betaalbare woningen. Volgens sommigen is er zelfs sprake van een wooncrisis. De politieke partijen hebben verschillende ideeën over hoe en waarom dit probleem moet worden opgelost.

2. Zorg en participatie in de maatschappij
Hoe houden we zorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen? Voor ouderen, maar bijvoorbeeld ook voor jongeren die psychische hulp nodig hebben? Maar is dit echt wel noodzakelijk en hoe gaan we dat dan inrichten en betalen? Daar denken de lijsttrekkers verschillend over.

3. Leefbaarheid en de kernen
Sommige mensen denken dat de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard ten koste zal gaan van het karakter van de kleine kernen. Ook is men bang dat naast het dorpse karakter, ook de voorzieningen in de kernen zullen verdwijnen zoals bijvoorbeeld de bibliotheek of het zwembad. Wat willen de politieke partijen doen om dit te voorkomen? Of hoeft dit misschien helemaal geen probleem te zijn?

4. Klimaat
Wanneer is Dijk en Waard energieneutraal? En hoe gaan we dat bereiken? Door meer groen in de straat? Of moeten er drastischere maatregelen worden genomen? En voor welke uitdagingen komt Dijk en Waard de aankomende jaren te staan? In het debat komen de verschillende opvattingen hierover uitgebreid aan bod.

Jeugdraad Dijk en Waard
De Jeugdraad van Dijk en Waard zal ook actief deelnemen aan het debat. Daarnaast zorgen zij voor het uitreiken voor de Klare Taal Bokaal: een prijs voor de meest begrijpelijke debater. Meer weten over de jeugdraad? Ze stellen zich voor op deze pagina.

Het debat bijwonen?
U bent van harte welkom in de grote zaal van Cool in Heerhugowaard en u hoeft zich daarvoor niet aan te melden. Wel moet u de beschikking hebben over de CoronaCheck-app of een papieren coronabewijs en een geldige QR-code. De bezoekers in de zaal worden actief betrokken bij dit debat en degenen die thuis het debat volgen, kunnen hun mening geven via de website MentiMeter.

Ook kunt u het debat thuis volgen via
www.gemeentebestuur.heerhugowaard.nl ,
www.bestuur.gemeentelangedijk.nl en
www.streekstadcentraal.nl. Op die laatste website vindt u welke televisiezenders bij uw provider, dit debat ook uitzenden.

_BT Clear
_BT Clear