Inwoners aan het woord

Ik stem, want ik wil wat te zeggen hebben over mijn toekomst

Woonachtig in Zuid-Scharwoude, was pabo-student en fanatiek volleyballer Jip Moeijes eerst argwanend toen hij de eerste berichten las over de fusie tussen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. Toch begon hij gaandeweg de voordelen ervan in te zien. Ook hij gaat op 24 november zijn stem uitbrengen.

Kracht van de fusie

“Opgegroeid in Zuid-Scharwoude, had ik een afkeer van het stadse. Ik was dus ook niet meteen positief toen ik de eerste berichten over de fusie las. Veel mensen wonen hier voor de rust en dat moet zo blijven”, vertelt Jip. “Later ben ik toch de kracht gaan inzien van het nieuwe Dijk en Waard. Ik verwacht meer samenwerking, ook op het gebied van sport en juist dat is heel belangrijk voor mij.”

“Ik verwacht meer samenwerking, ook op gebied van sport en juist dat is heel belangrijk voor mij”

Onderwijs

Over twee jaar verwacht Jip zijn pabodiploma te halen. Omdat hij dan werkzaam hoopt te zijn in het onderwijs, houdt hij de standpunten hierover goed in de gaten. “Hoe kijken de politieke partijen tegen de krimp aan van het aantal scholieren hier in de regio? En wat gaat er gebeuren met belangrijke voorzieningen als de bibliotheek en de sporthallen? Zulke vragen houden me wel bezig. Net als het tekort aan woningen. Ik woon thuis bij m’n moeder, maar wil uiteindelijk wel met mijn vriendin gaan samenwonen en het liefst in of in de buurt van Zuid-Scharwoude. Nu lijkt dat nog onbetaalbaar.”

Gemiste kans

Met zijn 21 jaar is het voor Jip de eerste keer dat hij gaat stemmen bij de gemeenteraads­verkiezingen.

Door zijn opvoeding is het voor hem vanzelfsprekend om te gaan stemmen. Om als jongvolwassene niet te gaan stemmen, vindt hij een gemiste kans. “De lokale politiek heeft de meeste invloed op jouw leefomgeving,
nog meer dan de landelijke politiek. Daarover wil je toch wat te zeggen hebben? Dat is voor jongvolwassenen en de voorzieningen in de buurt waar zij gebruik van maken, misschien wel het belangrijkst.”
_BT Clear
_BT Clear