Waarom verkiezingen
in november?

Op 22, 23 en 24 november kunt u, als inwoner van Langedijk en Heerhugowaard, naar de stembus. Dit terwijl de gemeenteraadsverkiezingen normaal gesproken pas in maart 2022 zijn. In Langedijk en Heerhugowaard staan we echter aan de vooravond van een gemeentelijke herindeling en daarom zijn onze gemeenteraadsverkiezingen naar voren gehaald.

Langedijk en Heerhugowaard werken al een hele tijd zeer nauw samen. Deze samenwerking is zeer waardevol gebleken en daarom hebben de beide gemeenteraden uitgesproken dat een gemeentelijke fusie kan bijdragen aan een sterker en daadkrachtiger bestuur in de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Nadat zowel de Provincie Noord-Holland als de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn gegaan met deze fusie,

is het nu definitief geworden: per 1 januari 2022 gaan de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard samen verder als de gemeente Dijk en Waard.

Nu heeft Langedijk 21 raadsleden en Heerhugowaard heeft er 31. De nieuwe gemeente kent 37 raadszetels. We krijgen dus meer mensen in de raad van de nieuwe gemeente.

U mag stemmen voor een nieuwe gemeenteraad tijdens de herindelingsverkiezingen op 22, 23 en 24 november 2021.

U krijgt dan de kans om uw nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen. Alle kandidaten op wie u kunt stemmen, zijn aangesloten bij politieke partijen of doen mee met een eigen lijst. Na de verkiezingen wordt er, op basis van hoe er gestemd is, een nieuwe gemeenteraad gevormd. De nieuwe gemeenteraad gaat u als inwoner de komende vier jaar vertegenwoordigen in de gemeenteraad van Dijk en Waard.

_BT Clear
_BT Clear

Wat doet de gemeenteraad van Dijk en Waard voor u?

De leden van de gemeenteraad nemen alle beslissingen die voor de gemeente en voor u van belang zijn. Bijvoorbeeld over leefbaarheid, onderwijs, sport en cultuur, woningbouw en de hoogte van de gemeentelijke belastingen.

Welke kandidaat krijgt uw vertrouwen?
Met uw stem heeft u dus invloed op het beleid van de gemeente. Maar hoe weet u welke politieke partij het beste bij u past en op wie u dus uw stem kunt uitbrengen?

In dit magazine stellen de politieke partijen en hun kandidaten zich voor. U leest hun belangrijkste boodschap en zij vertellen waarom ze uw stem verdienen.

Liever eerst verkennen hoe de politieke partijen denken over onderwerpen die u belangrijk vindt? Daarvoor is er de online stemhulp: Kieskompas. Op deze pagina leest u meer informatie over hoe het Kieskompas werkt en waar u het kunt vinden.

_BT Clear
_BT Clear