In Dijk en Waard staan inwoners centraal

_BT Clear

Het nieuwe Dijk en Waard is een mooie gemeente en met de nieuwe verkiezingen hebben inwoners de mogelijkheid de gemeente nog mooier te maken. Lijsttrekker Jasper John van het CDA wil zich met zijn partij de komende vier jaar inzetten voor een gemeente waarin mensen kunnen wonen, verduurzamen en waar de inwoners centraal staan.

Eerst doen wat moet

“Als ik iets doe probeer ik mijzelf altijd af te vragen wat het doel is”, zegt John. De gemeente moet dat in zijn ogen ook doen. “We hebben met de nieuwe gemeente de uitgelezen kans om goed te kijken waarom we bepaalde zaken op een bepaalde manier doen.” Wat het CDA betreft wordt daarbij eerst gedaan wat echt moet, de basis moet goed staan. “Als gemeente en vooral als politiek zouden we ons moeten focussen op de grote problemen van vandaag de dag. Wat ons betreft gaat het dan eerst om de woningnood, een realistisch klimaatbeleid en een overheid die weer naast de mensen staat.”

“De gemeente is een partner waarbij inwoners zich welkom moeten voelen”

Bijbouwen een must

“Er zijn drie grote thema’s die belangrijk zijn voor het CDA. Duurzaamheid, wonen en betrouwbaarheid”, vertelt John. “We lijken Jan Modaal uit het oog te verliezen. Nederland is een land waar bijna alles kan en mag, zolang je er maar hard voor werkt, maar nu lijkt het erop dat zelfs hard werken niet genoeg is. Neem nu de woningmarkt. Dat valt de inwoners moeilijk uit te leggen.

Samen met de woningbouwcoöperaties en ontwikkelaars moeten we op zoek naar een oplossing voor het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen”, vindt John. “Bijbouwen is hard nodig.”

Verduurzamen voor iedereen

Als het om verduurzamen gaat, moet dit volgens John nog toegankelijker worden gemaakt. “Als gemeente kunnen we inwoners nog meer ondersteunen bij het verduurzamen van hun huis. De wil is er, maar aanpassingen doen in je huis lijkt nu een luxe te zijn die veel mensen zich niet kunnen veroorloven. Terwijl ook de kapper, politieagent en de leerkracht energiebesparende maatregelen moeten kunnen nemen.” Volgens hem valt er veel winst te behalen in het beter isoleren van huizen, en de verduurzaming van grote bedrijven in bijvoorbeeld de glastuinbouw.

Persoonlijk

Verder ziet hij kansen voor de dienstverlening van de gemeente. John beschouwt de gemeente als een dienstverlener en niet als een bedrijf. “In een bedrijf draait het om systemen en processen, maar daar is de inwoner niet altijd mee geholpen. Wij zijn van mening dat inwoners zich te allen tijde welkom moeten voelen om hun vragen te stellen wanneer zij er niet uitkomen en dat ze op een efficiënte en persoonlijke manier geholpen worden”, aldus John.

Standpunten

  • Een investeringsfonds voor woningbouwimpuls; een huis is meer dan een stapel stenen.
  • Een duurzaamheidsfonds voor middeninkomens die willen verduurzamen, zodat iedereen het eigen huis kan isoleren.
  • Terugkeer van de menselijke maat; de gemeente is een dienstverlener, geen bedrijf.
_BT Clear
_BT Clear