“De zwaarste ooit”

Heren Schotse Vier en dames West Arvada winnen loodzware HT roeirace 200

Vrijdagochtend, 6 mei, stond er een noordwestelijke wind, kracht 5, de regen bleef uit en zelfs de zon kwam tevoorschijn. Alles leek erop dat de HT race weliswaar zwaar, maar goed te doen zou zijn. Kees Jan van Beek van de HT organisatie had ‘s ochtends nog een viertal weerberichten van boorplatforms ontvangen met de voorspelling dat de wind iets zou afnemen. Echter dat gebeurde niet en dat had grote gevolgen voor de deelnemers. Gedurende de race wakkerde de wind zelfs aan tot kracht 6 met uitschieters naar kracht 7.

_BT Clear

Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen schoot de eerste sloepen om 11.30 uur van start. Zelfs bij de start hadden de sloepen de grootste moeite om bij de startlijn op hun juiste positie te blijven liggen. Slechts een handjevol sloepen was voor de kentering van het tij in het Schuitengat. De rest vocht voor wat het waard was en het lukte nog een aantal sloepen om tegen de stroom in en met de wind op de kop de VL4/SG1 cardinale boei te halen. Slechts 44 sloepen haalden de finish en de overige 87 sloepen moesten de strijd staken, een ongekend hoog aantal dat nog nooit is voorgekomen in de historie van de HT-sloepenrace.

De uitvallers die dichtbij de VL4/SG1 waren, zagen de boei wel liggen maar kwamen geen meter vooruit. Vol hingen ze in de riemen en nog werden ze weggezet. Opgeven wilden ze niet, maar er was geen andere keus. De diverse volgschepen, de schepen van de KNRM, organisatieschepen en betonningsvaartuigen Terschelling en Schuitengat hebben er voor gezorgd dat het uit de race nemen van de ca. 90 sloepen georganiseerd is verlopen. Ook de “oudjes” van de KNRM, de Rutgers van Rozenburg en Nicolaas Marius staken een helpende hand toe. Er hebben zich gelukkig geen ernstige ongevallen voorgedaan en iedereen is veilig aangekomen.

Als we van tevoren hadden geweten dat de wind zou aanwakkeren hadden we de start een half uur vervroegd en zou de race misschien niet zo zijn gelopen als nu, aldus voorzitter Kees Jan van Beek.
De grote feeststemming bleef bij binnenkomst op Terschelling uit. Er heerste een onwezenlijk gevoel van machteloosheid. Veel familieleden, vrienden en bekenden van de roeiers stonden uren te wachten op hun helden, die later binnengesleept werden Dit jaar werd voor het eerst verplicht gesteld dat de teams voor iedere roeier en stuurman of stuurvrouw een thermo deken aan boord moesten hebben. Vooraf werd er wel gemopperd, maar deze verplichting bleek vrijdag goud waard te zijn. Zaterdagavond werd in de feesttent op de werkhaven bekend gemaakt dat het Terschellinger roeiteam De Schotse Vier de HT race 2005 op hun naam hadden geschreven. Het team heeft in de aanloop naar de HT race getraind in een van de sloepen van de Zeevaartschool, die niet zo gemakkelijk door het water snijden dan hun eigen vertrouwde Schotse Vier.

De conditie die ze daarmee hebben opgebouwd bleek voldoende om een geweldige prestatie neer te zetten. Zij kwamen als tweede de haven van Terschelling binnen, achter de Azorean High uit Katwijk en dat bleek voldoende om de mannen uit de Tréwes 1 uit Oldeboorn achter zich te houden. Wel werden opmerkingen gemaakt over de verf die op de Schotse Vier aangebracht is tijdens de onderhoudsperiode.

Hier bleek niets mee aan de hand. Het is gewoon epoxy verf, aldus een blijde stuurman Jan Smit. De Norder Boys in de Toverbal legden beslag op de derde plaats.Van de deelnemende damesteams wisten twee teams de finish te bereiken, de West Arvada van Terschelling en de Tréwes 3 uit Oldeboorn. Deze twee ploegen streden vorig jaar tot het laatst toe om de Nederlandse titel.

Het lukte de West Arvada met stuurvrouw Els Volgers om voor het tweede achtereenvolgende jaar de HT race bij de dames te winnen. Els was “dik tevreden” met de prestatie van de West Arvada. “We hebben moeten klauwen tegen de stroom in. In ‘98 was het ook zwaar, maar toen hadden we nog een stukje waar het gemakkelijker ging. Nu was dat niet het geval.” Van de 44 sloepen die over de finish kwamen werden er 36 geklasseerd. De overige 8 sloepen werden gediskwalificeerd vanwege het niet ronden van de cardinale boei VL4/SG1. Opvallend is nog te noemen dat onder de 36 geklasseerde sloepen er 7 afkomstig zijn van Terschelling. Bekers waren er voor de nummers 1 t/m 15 uit het algemeen klassement en zowel de Schotse Vier en de West Arvada kregen een extra prijs, de Piet van Keulen trofee, aangeboden door de Terschellinger club.

Eindstand overall HT RACE 2005

Heren

1

Schotse Vier

Terschelling

3uur 35min 45sec

2

Tréwes 1

Oldeboorn

4uur 15min 08sec

3

Toverbal

Goenga

3uur 43min 02sec

       

DAMES

1

West Arvada

Terschelling

4uur 06min 26sec

2

Tréwes 3

Oldeboorn

4uur 29min 56sec

Tekst: weekblad De Terschellinger

_BT Clear
_BT Clear