Een kijkje achter de schermen bij de Terschellinger Roei- Vereniging (TRV)

De HT, daar hoort natuurlijk het HT-feest bij. Maar wist je dat de wedstrijd en het tentfeest door 2 verschillende partijen georganiseerd worden?

De Harlingen Terschelling roeirace, of kortweg HT, ontstond in 1975. De zeevaartschool op Terschelling bestond toen 100 jaar, en in het kader daarvan wilden de studenten van Calais naar Dover roeien. Toen de school dat niet toestond werd besloten om dan maar van Harlingen naar Terschelling te roeien. Het jaar erop wordt de tocht herhaald, waarmee de traditie geboren was. In de begintijd kwam er ieder jaar een sloep bij, maar al snel begon het roeivirus aan te slaan, en bij de 15e editie waren al 80 sloepen aanwezig. Tot en met de 25e HT (1999) heeft de Terschellinger Zeevaartschool de organisatie voor zijn rekening genomen, vanaf het jaar 2000 wordt het stokje overgenomen door de stichting Harlingen Terschelling Sloepevenementen.

In 2005 wordt de TRV opgericht door Jelle Cupido, Cora van Herwaarden, Jacoba Haan en Michiel Funke. Het idee erachter is om alle Terschellinger roeiteams te verenigen en vertegenwoordigen, want tot dat moment hoorde bij iedere sloep een team, en die regelde zijn eigen zaken. Van ieder team heeft iemand zitting genomen in het bestuur, en ook de sloepen van de WBS zijn vertegenwoordigd. Eigenzinnig als de eilanders zijn, is er tot op de dag van vandaag in de structuur weinig veranderd; de sloepen hebben allemaal een eigen team die zich voor het grootste deel zelf onderhouden, maar er wordt beter overlegd en er is ruimte voor overige activiteiten.

De Jo Krul bokaal

Een van die activiteiten is het roeien voor de eilander schooljeugd, op het duinmeertje van Hee. Recent is daar gestreden om de Jo Krul bokaal, een jaarlijkse wedstrijd tussen schoolteams van groep 7 en 8. De finale werd dit jaar op 24 april geroeid, en de overwinning is binnengesleept door de Prinses Margrietschool van West. De bokaal dankt zijn naam aan wijlen Johannes Krul. Hij had een scheepswerf op de plek waar nu restaurant Loods zit, en daar heeft hij 2 vletjes ontworpen, gebouwd en geschonken, zodat de eilander jeugd al vroeg kennis kan maken met het sloeproeien. Deze vletjes zijn lange tijd gebruikt voor de jeugdwedstrijden, maar inmiddels vervangen door lichtere, meer onderhoudsvriendelijke sloepjes.

De HT Feesten

Een van de andere activiteiten die de TRV al járen met heel veel passie doet is het organiseren van het HT-feest. De wedstrijdorganisatie is in handen van de stichting HT-Roeirace, maar bijna alles om de wedstrijd heen wordt geregeld door de TRV. De tent, het tentfeest, de bijbehorende muziek en verlichting, de HT-kledingverkoop tegenover het Wakend Oog, de vlaggen die de haven versieren, de groene zeep, het bier, alles wat je je kunt verzinnen wordt geregeld door de TRV. De vele vrijwilligers die zich bij onder andere bij de tijdwaarneming, het kranen en de bardienst inzetten worden gezamenlijk geworven. Het bungeeroeien is in 2013 in samenwerking met de Stad Kampen opgezet, maar wordt inmiddels ook georganiseerd door de stichting HT-Roeirace. De voorbereidingen beginnen al in de zomer, en kennen hun hoogtepunt in de week voor de race.

Nieuwe locatie

Recent heeft de TRV haar intrek genomen in de oude museumwerf, tegenover het betonningsterrein van Rijkswaterstaat. Hier kunnen alle riemen centraal opgeslagen worden, en is genoeg ruimte om in de winter onderhoud te kunnen plegen. We delen de loods, die eigendom is van de gemeente, met de mensen van de museumreddingboot. Zolang er geen andere plannen zijn kunnen we gebruik maken van deze locatie, maar een optie tot kopen is door de gemeente helaas afgewezen. Ondertussen zijn we hard aan het werk om de loods wat op te knappen, zodat het oude gebouw helemaal klaar is voor de toekomst.

Namens de Terschellinger Roeivereniging wensen wij alle roeiers en stuurlieden heel veel succes, maar vooral veel plezier bij de 45e Harlingen Terschelling Roeirace. Tot op Terschelling!

_BT Clear
_BT Clear