MARKANTE ROEIERS

in het zonnetje

_BT Clear

Naam: Floor Maitimo (70)
Woonplaats: Katwijk
Roeivereniging: Ferox te Katwijk

Wat voor werk doe je? En wat doe je zoal in je vrije tijd?

“Ik ben gepensioneerd en werk dus niet meer voor geld. Voor mijn pensionering werkte in de ruimtevaart, waar ik altijd berekeningen aan ruimtevaartconstructies heb gedaan. Ik heb daarom nu heel veel vrije tijd die gevuld wordt met oppassen op kleinkinderen, een beetje proberen te bewegen met fietsen, ‘s winters schaatsen en lezen.”

Wanneer ben je begonnen met roeien?

“Ik ben in 1965 begonnen met roeien, dat was op mijn zestiende. Ik begon bij de Katwijkse Reddingsbrigade en ben daarna gaan roeien in de ‘Mimi Heeres’. Dat was bij een ploeg uit Hilversum die mee wilde doen aan de HT Race en dat is toen ook gebeurd. In 1994 ben ik gaan roeien in de ‘Azorean High’ van roeivereniging Ferox.”

Wat vind jij zo bijzonder aan deze sport?

“Het bijzondere aan deze sport vind ik dat de onderlinge verhoudingen zo prettig zijn. Tijdens een wedstrijd is dat nog wel eens anders, maar er voor en er na heel goed. Je kunt met iedereen praten en lachen zonder bang te hoeven zijn dat je ruzie krijgt (dat zien we bij andere sporten wel anders gaan ). Door lichamelijke ongemakken roei ik nu helaas niet meer. Wellicht dat ik in de toekomst bij een team kan dat alleen recreatief bezig is.”

Welke wedstrijd is jou het meest bijgebleven?

“De zwaarste wedstrijden zijn mij het meest bi jgebleven: bijvoorbeeld de HT van 2005, toen er maar 33 sloepen in de uitslag voorkwamen. Ook de Terschelling-Vlieland race, volgens mij van 2006? Door de zware westerstorm werd besloten op het Schuitengat heen en weer te varen, omdat Vlieland onbereikbaar was. Op de heenweg vechten tegen de wind en op de terugweg surfend met de golven mee. Heel spectaculair.”

Hoe vaak heb je meegedaan aan de HT Race?

“Ik heb de HT 25 keer geroeid en één keer gestuurd. Dat ging met wisselende resultaten, soms goed en soms viel het wat tegen. Maar altijd was de voldoening na de finish groot. Het is een heel speciale race. Ook als het nagenoeg windstil weer was en geen bemanning zich zorgen hoefde te maken of de finish wel gehaald zou worden: het blijft een zware tocht. Omdat de sloep waarin ik roeide heel snel is door zijn lage weerstand, heb ik altijd relatief kort over de oversteek gedaan. Ik heb daarom veel bewondering voor de kleine damessloepen met zes roeisters die ook arriveerden. Naast lichamelijke kracht moeten zij ook mentaal ontzettend sterk zijn, omdat ze door het merendeel van de andere sloepen worden ingehaald.”

Wie wil jij voor de krant van 2020 nomineren als markante roeier?

“Ik wil graag Alex Finnema nomineren als markante roeier. Ik ken Alex nog van de Sleep- en Keurcommissie, als medeorganisator van de Amsterdamse Grachtenrace en als roeier in de Boomsluiter.”

Naam: Maaike Andela (42)
Woonplaats: Sneek
Roeivereniging: Roeiteam Woelwater te Sneek

Wat voor werk doe je? En wat doe je zoal in je vrije tijd?

“Ik ben interim bedrijfsjurist en werk zowel op freelancebasis als in vaste dienst. Daarnaast ben ik voorzitter van onze roeivereniging in Sneek en ben ik voorzitter van de medezeggenschapsraad op de school van mijn twee dochters. In mijn vrije tijd ben ik vooral veel aan het roeien, maar ik vind het ook heerlijk om te skeeleren of om een high-intensity training te volgen bij een loods bij ‘Bewegen zonder Grenzen’. Je moet wel een beetje in beweging blijven toch? Daarnaast ben ik gek op lekker eten.”

Wanneer ben je begonnen met roeien?

“Dat is eind 2012 geweest. Ik heb toen drie trainingen meegedaan met roeiteam Woelwater en mocht mee naar Muiden. In 2013 ben ik dus echt gestart met roeien en heb in 2014 mijn eerste HT Race geroeid. Ik vond het geweldig en was meteen verkocht, wat een prachtige sport! Dit jaar roei ik voor de zesde keer de HT Race en ik heb er weer enorm veel zin in. Wij hebben bij onze roeivereniging één sloep die geschikt is voor de HT Race, dat is de ‘Ivan Franko’. Daarom wisselen wij ieder jaar met de mannenploeg, zij mogen dit jaar in die sloep meedoen aan de race. De meeste dames van ons roeiteam kiezen dan voor een tussenjaar en komen naar de HT Race om de roeiers aan te moedigen, maar ik kan het niet laten. Ik zoek tijdens die tussenjaren een andere ploeg om bij aan te haken. Dit jaar is dat roeiclub ‘Den Bealch’ en de sloep heet ‘Oksewiel 2’. Naast het feit dat het ontzettend leuk is om mee te doen met een ander team, is het ook heel leerzaam.”

Wat vind jij zo bijzonder aan deze sport?

“Eenmaal in de sloep, op het water, komt er een bijzonder soort rust over je heen. Door het ritme van het roeien kom je in een bepaalde flow: het is echt verslavend. En je wordt er heel fit van, roeien is goed voor het lichaam. Behalve de blaren dan, maar die horen er nu eenmaal bij. In de winter is het wat rustiger, dat is ook lekker. En als het seizoen begint gaan we er weer vol voor. Voordat ik roeide heb ik jarenlang op hoog niveau gevolleybald. Ik ben gek op teamsporten. Om samen met je ploeg tot een goede prestatie te komen is super.”

Welke wedstrijd is jou het meest bijgebleven?

“Dat is in 2017 geweest. Burgemeester Van der Laan was net overleden en tijdens de grachtenrace in Amsterdam stopte iedere sloep even op de Herengracht voor een groet. Alle riemen gingen de lucht in en dat was zo indrukwekkend. Daarnaast was de HT Race van 2018 heel mooi. Het was lekker weer en er was weinig wind, we werden derde met ons eigen team. Met acht dames in die zware mannensloep! Dat was fantastisch. Het is zo’n zware tocht en we geven er veel voor op. Om dan na lang roeien beloond te worden met een derde plek is super. Vol ongeloof klommen we die avond het podium op. Als ik nu foto’s terugkijk is de pure blijdschap van onze gezichten af te lezen.”

Wie wil jij voor de krant van 2020 nomineren als markante roeier?

“Dat is Ymie Zijsling van sloeproeivereniging De Aldegeaster Skomskowers uit Oudega. Zij roeide vorig jaar de HT Race voor de tiende keer en door haar ben ik in aanraking gekomen met het roeien.”

_BT Clear
_BT Clear