Boomsma Distilleerderij, al 5 generaties beerenburger en meer!

Boomsma Beerenburger is onlosmakelijk met watersport én met de HT roeirace verbonden. Even opwarmen met een borreltje na een koude dag op het water of juist genieten van het wedstrijdveld onder het genot van een glaasje in de zon; er is altijd een reden om te proosten met Boomsma Beerenburger! Als trouwe sponsor voorziet Boomsma Distilleerderij de organisatie van de HT roeirace van kruikjes Beerenburg. Een inmiddels jarenlange traditie. En tradities worden door het familiebedrijf Boomsma gekoesterd, al realiseren ze ook veel nieuwe ambities.

Boomsma Distilleerderij werd in 1883 opgericht in Leeuwarden en is vooral bekend van de “Oud Friesche” Beerenburger. Maar de distilleerderij leunt inmiddels op drie verschillende pijlers in het drankensegment: allereerst de loot met vatgerijpte genevers, Beerenburger, likeuren en andere traditionele dranken. Maar ook in het segment buitenlands gedistilleerd zijn zij succesvol met bekende labels als Glen Talloch Whisky, Esbjærg Vodka en Old Captain Rum. Verder is Boomsma sinds het begin van de jaren zeventig ook actief als importeur van circa 300 kwaliteitswijnen. In tegenstelling tot de meeste andere distilleerderijen is Boomsma nog steeds een zelfstandig familiebedrijf. Saskia en Chantoine Boomsma, de vijfde generatie binnen het bedrijf, hebben grootse plannen met de distilleerderij. Er wordt veel tijd geïnvesteerd in het experimenteren met nieuwe distilleerketels waarvan er 1 een inhoud heeft van maar liefst 2.500 liter.

Saskia Boomsma: “Distillatie in kleine batches in koperen ketels zorgt voor een bijzondere pure en ultra zachte smaak. Ook hebben we hiermee het proces in het creëren en finetunen van de mooiste smaken volledig in eigen hand, en dit proef je!”. Er zijn de afgelopen paar jaar een aantal opvallende lanceringen van nieuwe dranken gedaan. Chantoine Boomsma: “Met de bescheidenheid die bij een familiebedrijf past, willen wij de komende periode uitbreiden en ontwikkelen. Zo hebben we ook een hele mooie Dry Gin op de markt gebracht.” Over alles van deze Dry Gin is tot in de puntjes nagedacht. De vierkante fles met het eigenzinnige logo is een knipoog naar de jaren ’20 en symboliseert de rijke geschiedenis van het bedrijf, terwijl het design niet misstaat in de meest hippe bars van het moment. Toch komt smaak voor Saskia en Chantoine Boomsma, op de eerste plaats, vooral in een tijdperk waarin de ginkaart in bars soms groter is dan de wijnkaart. In de Boomsma Dry Gin worden maar liefst 12 kruiden verwerkt die ook voorkomen in hun traditionele kruidenbitters. Dit resulteert in een aromatische, rijke en kruidige gin met citrustonen maar ook de mildzoete warme smaak van gentiaan en zoethout. Meer weten over de Boomsma producten en de historie van dit prachtige familiebedrijf? U bent van harte welkom in het Beerenburger Museum van Boomsma in de binnenstad van Leeuwarden.

Kijk voor meer info op boomsma.frl


DE VOORMALIGE TERSCHELLINGER REDDINGBOOT BRANDARIS TERUG OP STATION

Wie vorig jaar de HT-race roeide, kan het niet zijn ontgaan: de voormalige reddingboot “Brandaris”, deed in het Schuitengat dienst als stroommeetvaartuig. Ook dit jaar stelt de Stichting Museumreddingboot Terschelling haar vlaggenschip voor dit doel weer beschikbaar.

De reddingboot “Brandaris” werd in 1923 op de werf van Daan Goedkoop in Amsterdam gebouwd en op Terschelling gestationeerd. Feitelijk is dit de Brandaris 2 want de Brandaris 1 uit 1910 is in 1921 met man en muis vergaan toen ze in een storm naar een schip bij de Eierlandsche Gronden (tussen Vlieland en Texel) onderweg was. De “Brandaris” deed van 1923 tot 1960 dienst op Terschelling, verhuisde daarna naar Scheveningen en kwam in 1965 en 1966 nog even terug. Met dit befaamde schip werden middels een kleine 400 tochten 535 mensenlevens gered en werden ernstig zieken naar Harlingen gebracht. Ook speelde het schip een rol bij de bevrijding van het eiland. Noord Nederland was weliswaar in april 1945 bevrijd, maar Terschelling niet. Op last van de bezetter moest de veerdienst vanaf medio april worden gestaakt en was het eiland feitelijk geïsoleerd. Doordat de “Brandaris” middels een list met een patiënt eind mei naar Harlingen kon varen, werd het isolement gebroken en kon de meevarende Willem Zaadnoordijk van de Binnenlandse Strijdkrachten contact met de bevrijders leggen. Terschelling vierde op 30 mei haar bevrijding.

In 1966 werd de Brandaris” aan een particulier verkocht die het schip liet ombouwen tot motorjacht. Na een avontuurlijk leven tot en met de Middellandse Zee, trof het bestuur van onze stichting het verwaarloosde schip in 2012 bij de tot sloop veroordeelde schepen aan. Het casco bleek nog in goede staat en op de werf van Jelle Talsma in Franeker volgde een grondige restauratie, bekostigd uit gelden van goede doelenfondsen, subsidies, particulieren en bedrijven. Met het schip worden natuurexcursies en tochten naar de zeehonden gemaakt en ook worden er met nabestaanden verstrooiingen van as van overledenen op zee verzorgd. Toegewijde vrijwilligers bemannen en vertroetelen het schip. Ze staat ingeschreven in het Register Varend Erfgoed Nederland als varend monument evenals onze beide andere boten. Over de wordingsgeschiedenis en de drie levens van dit schip is een prachtig te illustreren boek in de maak dat in september gaat verschijnen.

_BT Clear
_BT Clear