De Grand Slam

_BT Clear


Orkaan

In 2016 werd door de organisatoren van de drie grootse sloeproeiwedstrijden (HT, Amsterdam en MPM) de “Grand Slam” in het leven geroepen en werd een prijs uitgeloofd aan het team wat over die drie races het sterkste was.

Voor ons in Orkaan is het strijden om die prijs een vanzelfsprekendheid. Weliswaar is er sprake van de drie grootste evenementen, maar voor ons weegt zwaarder dat de drie races ook tot onze persoonlijke favorieten behoren. Of ze wel of niet zijn genomineerd voor het eindklassement van het NK doet daar niets aan af.

In 2016 namen wij de allereerste “Grand Slam” trofee in ontvangst in thuishaven Muiden. Dat jaar bleek een tweede plek tijdens de HT, een 3e plek in Amsterdam en het winnen van de 25e editie van Muiden-Pampus-Muiden genoeg om de trofee in de wacht te slepen.

In 2017 ging de Grand Slam door overwinningen in Amsterdam en MPM welverdiend naar de mannen in de Polyester.

In 2018 hadden wij dus wat recht te zetten. De HT liep niet geheel naar wens met een zesde plaats in de eindklassering tot gevolg. In Amsterdam kon de boel recht worden gezet: deze race op toch ook wel een beetje “ons water” werd net als in 2015 gewonnen! Tijdens MPM werd een tweede plaats behaald waardoor de Grand Slam ons voor de tweede keer in drie jaar tijd ten deel viel.

Uiteraard is het winnen van die prijzen leuk, maar de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat het niet iedereen is gegeven om altijd aan alle drie races deel te nemen.
Voor ons blijft roeien op het Wad, roeien door de Amsterdamse grachten en rossen op ons thuiswater voor Muiden hoe dan ook favoriet! En dat beloond zien met de Grand Slam is de spreekwoordelijke kers op de taart. Ook in 2019 gaan we er dus weer vol tegenaan!!

Roeiteam Orkaan


Pulp Fiction

De race der races… de HT. De dag voor de HT wordt de sloep naar Harlingen gebracht. De voorbereidingen worden getroffen. sommigen hebben eten mee voor een week, je kunt niet genoeg mee HEBBEN.

De Grand Slam, de prijs voor het team dat overall het sterkste blijkt te zijn tijdens de 3 ‘klassiekers’: Harlingen-Terschelling-race, Grachtenrace Amsterdam en Muiden-Pampus-Muiden. In 2016 waren wij als IJsselmeerminnen de winnaars van de allereerste Grand Slam bij de dames, in 2017 wisten we deze titel te prolongeren en in 2018 wilden we uiteraard weer gaan voor deze grote prijs. Dan zouden we voor de derde keer deze beker winnen en dan zouden we deze beker mogen houden hadden we zelf beredeneerd.

De HT van 2018 was gewonnen, dit was een goede stap op weg naar de Grand Slam. Dan komt zoals altijd het lange wachten op de volgende uitdaging in dit verhaal: Amsterdam. Prachtige race om te roeien, maar net als de HT is dit ook heel erg lastig. Er zijn net zoals bij de HT zoveel parameters waardoor de winst je door de vingers kan glippen: bruggen, rondvaartboten, andere sloepen, BBQ-boten en noem maar op. Gelukkig zijn de sloep-roei-goden ons goed gezind tijdens deze race en weten we met een tactische 6-riemer-opstelling ook deze op onze naam te schrijven.

Echter de uitslag voor de Grand Slam is niet gebaseerd op het aantal eerste plaatsen maar op andere factoren (we moeten het doen met het vage: “De organisaties bepalen zelf gezamenlijk aan de hand van de uitslagen wie de winnaars zijn. Berekeningen, tussenstanden etc. zullen niet worden gemeld gedurende het seizoen, zo blijft het spannend tot het laatste moment”) dus in die zin kan er nog van alles gebeuren tijdens MPM. Je weet het gewoon niet.

Rest ons niets anders dan ook tijdens Muiden-Pampus-Muiden snoeihard te roeien om aan te tonen dat wij de klassieker-queens van de huidige sloeproei-
wereld zijn. Dit snoeiharde roeien blijkt erg lastig te zijn, de concurrentie roeit zoals altijd ook erg goed en geven niks cadeau. Maar gelukkig blijkt na de zware zondag ochtend dat we ook deze wedstrijd winnend afsluiten en dus ’s middags de grote beker (die steevast uit elkaar valt na ontvangst) wederom op mogen halen. Voor de derde maal op rij zijn de IJsselmeerminnen de winnaars geworden de Grand Slam!!

Nieuw in 2019: Grand slam, Medium slam en Small slam...

Jawel je leest het goed. We breiden de prijzenkast nog wat uit. Gebleken is dat alleen de hoofdklasse teams aanspraak maken op de Grand slam. En dat de eerste en tweede klasse roeiteams buiten de boot (sloep) vallen. De organisaties van HT-Roeirace, G rachtenrace Amsterdam en MPM hebben dan ook besloten de Medium slam voor de beste 1e klasser en de Small slam voor de beste 2e klasser te introduceren. Dus roei ze alle drie om aanspraak te kunnen maken op deze titels. De prijzen zullen aan het eind van het roeiseizoen 2019 tijdens MPM worden uitgereikt. 

Het roeiseizoen is inmiddels van start en het belooft een waanzinnig goed roeiseizoen te worden. Meerdere organisaties melden nu al records wat betreft de snelheid van inschrijving, het aantal roeiteams en het aantal deelnemers. Zelfs een aantal organisaties is al heel snel volgeboekt voor dit seizoen.

Dus zorg dat je er snel bij bent als je mee wil doen. Er valt genoeg te winnen en te verliezen. Dus ook als je niet meedoet voor één van de slams. Maak er een mooi sloeproeiseizoen van… tot dan!

Organisaties: HT-Roeirace • Grachtenrace Amsterdam • MPM

_BT Clear
_BT Clear