Hoofdagent Beer Kleinepier over heldhaftige roeiers en uitstekende samenwerking

Beer Kleinepier is hoofdagent bij de Waterpolitie in Harlingen. De Waterpolitie, vroeger vallend onder de Rijkspolitie en later onder het Korps Landelijke Politiediensten, is sinds de laatste reorganisatie onderdeel van de Nationale Politie. “Om helemaal volledig te zijn; ik ben werkzaam bij de Landelijke Eenheid, Dienst Infrastructuur, geografische afdeling Noordoost, divisie water, groep Harlingen. Daar heb ik acht directe collega’s, maar verspreid over het hele land van Maasbracht tot Delfzijl zijn het er ongeveer 150. In Friesland varen we met twee grote schepen, de P85 op de Waddenzee en de P64 op het binnenwater.”

Hoogtepunt van het jaar

Voor Kleinepier is de HT-sloepenrace een van de absolute hoogtepunten van het jaar. “Voorafgaand aan en tijdens het evenement staan wij in nauw overleg met Rijkswaterstaat, de KNRM en de organisatie van de HT race. Tijdens de race richten we ons met name op de verkeersveiligheid en verkeersbegeleiding, maar daarbij verliezen we onze andere doelen nooit uit het oog. We letten altijd op en kijken met onze politiepet ‘of het plaatje wel klopt’. Tegen bijvoorbeeld aso-vaargedrag of drankmisbruik treden we uiteraard altijd op!”

Twaalf agenten, vier schepen

Overigens hoeft de Waterpolitie Harlingen de klus niet alleen te klaren op de dag van de HT-race. Kleinepier vertelt. “We zijn maar met een klein ploegje in Harlingen. In de hoogtij dagen was het een groep van rond de 18, maar dat is niet meer. Bij de HT krijgen we gelukkig hulp van de collega’s uit Delfzijl en van de Regiopolitie Friesland. Zo zijn we die dag aanwezig met twaalf politiemannen en –vrouwen en hebben we de beschikking over vier vaartuigen, de P85 en drie snelle motorboten.”

Uniek evenement

“Het is en blijft een prachtig evenement, die sloepenrace! Ik heb zelf nooit meegedaan, maar wel eens een klein stukje geroeid in zo’n sloep. Nou, ik kan mij fysiek niets zwaarders voorstellen dan de HT-sloepenrace en ik heb dus ontzettend veel respect voor de roeiers,” zegt Kleinepier. “Dat die strijd zich dan afspeelt tegen de achtergrond van de prachtige Wadden, gecombineerd met de uitstekende en fijne samenwerking met onze partners maakt het plaatje compleet voor mij. Een uniek evenement op een uniek stukje van Nederland!”


Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat begeleidt ieder jaar de HT roeirace, vlot en veilig naar Terschelling, een dag van werken maar ook zeker een dag van genieten.

Vanuit het bestuur van de HT roeirace werd mij gevraagd om een kort artikel te schrijven over de begeleiding van de HT roeirace door o.a. Rijkswaterstaat. Om te beginnen zal ik mijzelf even kort voorstellen. Ik ben Wopke Kuipers en werkzaam bij Rijkswaterstaat als mobielverkeersleider, met als werkgebied vooral de Waddenzee. Een van mijn taken is om samen met mijn collega`s te zorgen voor veilige en vlotte scheepvaart op de Waddenzee. Dat is ook de reden dat we ieder jaar weer aanwezig zijn bij de begeleiding van de HT roeirace. De afgelopen vijf HT races mocht ik vanuit Rijkswaterstaat de begeleiding van het evenement op het water coördineren.

Persoonlijk vind ik de HT roeirace één van mooiste evenementen op de Waddenzee. Naast dat we die dag ook aan het werk zijn en het toch wel wat drukker hebben dan normaal, is het voor ons ook een dag van genieten. Een van mooiste momenten vind ik altijd, wanneer wij met het patrouille vaartuig aan het einde van de Pollendam liggen en dan die hele armada aan roeisloepen en volgschepen zie vetrekken uit de haven van Harlingen en bij elkaar varen in de vaargeul langs de Pollendam.

De begeleiding van de HT race doen we altijd met meerdere partijen, zoals de KNRM, port of Harlingen, havendienst van Terschelling en het bestuur. Maar één samenwerkingspartij wil ik toch wel even bijzonder noemen en dat is de samenwerking met de Landelijke Eenheid van de Politie. We werken nauw samen in zowel de voorbereiding als tijdens het evenement, één van de resultaten hiervan is dat we tijdens het evenement in gecombineerde teams varen op de rhib`s van beide organisaties. Zodat we elkaar in kennis en vaardigheden kunnen aanvullen.

Voor ons is het weer een geslaagde dag als alle sloepen en volgschepen veilig zijn aangekomen op Terschelling en de gezelligheid zien losbreken in de haven. Voor ons begint dan de terugtocht over, voor mijn gevoel, op dat moment uitgestorven Waddenzee naar Harlingen. In Harlingen sluiten wij dan traditioneel gezamenlijk met de LE van de Politie de dag af met kip en patat op één van de patrouille vaartuigen.

Voor de HT race van 2019 wens ik iedere sloep een veilige en vlotte oversteek naar Terschelling en vanuit Rijkswaterstaat gaan wij ook deze HT race weer ons steentje bijdragen om het tot een succes te maken.

_BT Clear
_BT Clear