WILDCARDS 2019!

_BT Clear

De Forel op de Clyde rivier bij Glasgow tijdens de “Castle to Crane” race.


FOREL

De huidige bemanning van de Forel, met wat aanvulling, heeft in 2012 de HT race geroeid met de grote sloep, de Willem. In 2013 kreeg de Forel een startbewijs, maar na een geduchte voorbereiding door training en pasta stapelen, werd de race tot groot verdriet van organisatie en bemanningen afgelast. Nu dan een nieuwe kans om in 2019 de tocht over de prachtige wadden te roeien! Tenminste als het weer zoals in 2018, weinig wind en veel zon, zal zijn. Dan zijn de wadden op z’n mooist. Onze sloep de Forel is dan ook op zijn plezierigst om te roeien, dat zal met veel sloepen het geval zijn, maar de Forel is als ex-reddingboot een zeer vormstabiele boot, die wel zeer zeewaardig is maar in hol water lastig te roeien is. Wat het roeien op de wadden ook zeer aantrekkelijk en tegelijkertijd ook lastig (Schuitegat) maakt is de zware stroming. In het thuiswater van de Forel, omstreken Rotterdam, wordt er veel op de rivieren geroeid, ook hier kan het fiks stromen. We zijn een al wat “bejaarde” ploeg, met een in de jaren opgebouwde, ook internationale ervaring. Toen ons in Engeland werd gevraagd wat de letters VOC in onze vlag betekenden, werd al gauw gegrapt, Very Old Crew. Er zijn door dit team wedstrijden geroeid in Belgie (Gent), Engeland (Londen), Ierland (Cork), Schotland (Glasgow), Italie (Venetie) en de grootste uitdaging Rusland op de Wolga. En nu hopen we de HT race met de Forel hierbij te schrijven.


Interballast

In december 2017 zaten een aantal sportieve meiden en een jongen op een terras. Het was koud en donker maar sloeproeiers en roeisters is een apart ras. Waar anderen stoppen gaan sloeproeimeisjes door en krijgen pas zin als het tegen zit. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat, sporters met pit. Nou dan beginnen we opnieuw, kopen we zelf een sloep, beginnen een stichting. De Interballast werd van de sloop gered en we kozen een mooie richting. Samen klussen, samen wedstrijden roeien met als doel over een paar jaar de HT. Soms zat het tegen maar meestal hadden we windje mee. In 2018 roeiden we van Gent tot Maastricht tot Friesland en weer naar de Zaan.

We deden vaak mee of vielen in bij anderen.Soms vielen er een paar af, of kwamen er nieuwe meiden bij. Het einde van het seizoen naderde met rasse schreden, nog even weekendje Muiden. Slaapbootje geboekt, hapje, biertje, bedje en ’s ochtends vroeg op bij de eerste geluiden. Snoeihard om pampus heen, en de tweede keer nog een stukje vlotter. ‘s Avonds kregen we te horen dat we de HT Wildcard hadden gekregen, kan het zotter. Alle meiden tranen van geluk, door het dolle lint en volledig uit hun plaat. De stuurman was ook blij en dronk nog een glaasje bier tot vrij laat. De meisjes dansten, zongen, feesten en vertelden iedereen die het horen wilde. We gaan de HT roeien gilde ze zo hard boven de muziek dat menig trommelvlies trilde. En nu we een paar maandjes later beseffen wat we voor elkaar hebben gekregen, gaan we in de winter gewoon door met roeien. IJsbreken, sneeuw maar waarschijnlijk regen. Tussendoor nog ff poetsen, verbeteren en aanpassen. En voor de HT het sloepje nog even wassen.

De bemanning van de Interballast!

_BT Clear


SWOLLA “We hebben ‘m!”

,,We hebben ‘m!” Ik hoor het Marije nog roepen als ze terugkomt op de Korevaer, waar we samen met de Dikkertjes verblijven tijdens MPM 2018. Ze straalt, haar ogen zijn vochtig en ze omklemt de net ontvangen wildcard voor de HT alsof ze hem nooit meer los wil laten. Zo voelen we het allemaal wel, maar voor Marije, Marijke en Margot is dit toegangsticket voor de race der races vooral bijzonder, ze roeiden hem vaker, in andere sloepen als gast en raakten verslaafd. Aan de race, aan Harlingen en Terschelling, aan de sfeer er omheen. Toen we onze sloeproeivereniging in Zwolle startten stond het dan ook buiten kijf dat er een sloep moest komen met HT-nummer. Onze Swolla knapten we zelf mee op, er zitten bloed, zweet en tranen van vele leden in. Onze heren werden er kampioen in de tweede klasse mee vorig jaar en wij mogen er dit jaar onze eerste HT mee roeien. Deze heren kunnen gelukkig in onze nieuwste aanwinst, de Witte Beer, hun geluk gaan beproeven.

En dat enthousiasme van die dames en van de heren die ook al HT-ervaring hebben steekt nu de hele vereniging aan. Het begint steeds meer te kriebelen, onze trainingen staan in het teken van meters maken en langzamerhand komt dat vuur en die glinstering bij ons allemaal in de ogen. We kunnen niet wachten! Tot HT!


De ONRUST

In 2012 kocht Quo Vadis de roeisloep Jutlandia wegens het groeiende aantal roeiers. De Jutlandia heeft in het verleden verschillende keren meegedaan met de HT race. Toen nog beroeid door een roeiteam uit Vlissingen. Na de restauratie van de sloep is deze omgedoopt tot de Onrust namens onze oud voorzitter. Het was behoorlijk wennen voor de mannen om in de Onrust te roeien omdat ze hiervoor in een kromhoutwhaler roeiden. Van speedboot naar logge lobbes. Iedere wedstrijd haalde het gehele veld ons in, iets wat we voorheen juist andersom ervoeren. En toch heeft de Onrust een plekje in ieders hart kunnen winnen, en willen we niets anders meer. Een gezellig fanatiek team zorgde er ieder jaar weer voor dat we op vele wedstrijden uitkwamen en soms zelfs met een beker(tje) voldaan richting huis konden. Ons doel was immers om te klimmen op de wachtlijst van de HT. Omdat de Onrust flink is in formaat en gewicht zijn wij onze sponsors Prometaal en de Coogh. funderingstechnieken eeuwig dankbaar dat zij het altijd weer presteren om de sloep veilig aan de start te kunnen laten verschijnen. Onze (te) gekke sponsors hebben er zelfs voor gezorgd dat de Onrust op transport kon naar Londen, waar we twee jaar geleden de Great river race hebben geroeid. Ook tijdens MPM staat de Onrust beter bekend als legertank, vikingsboot, gevangenisboot, hellepoort of badkuip. Het bouwen zorgde altijd voor heel wat voorpret, net zoals het winnen van de HT-wildcard! We vragen ons nu ook af hoe we verkleed moeten gaan om de oversteek te maken......We gaan het doen en hebben er zin in. Geen gezeik, haal op gelijk! 

Diane (stuurvrouw de Onrust)

_BT Clear
_BT Clear