WILDCARDS 2019!

_BT Clear


Roeisloep de ‘Zeeolifant’

Deze roeisloep is een historische sloep uit 1927. Dit barkas weegt 1800 kg en wordt voortgeroeid door 14 zeevaartstudenten, die worden aangestuurd door een stuurman. Elk roeiseizoen probeert het team zoveel mogelijk races te roeien om mee te doen met de HT race. Afgelopen seizoen is er hard getraind voor de verschillende wedstrijden.

Er wordt tijdens het seizoen twee keer per week getraind in de haven van Delfzijl door een gemotiveerd team van zeevaartstudenten. Het studententeam bestaat uit eerste- en tweedejaarsstudenten van de zeevaartopleiding in Delfzijl (Noorderpoort Energy & Maritime).

Muiden-Pampus-Muiden 2018

Door de intensieve trainingen is er een goede voorbereiding geweest voor MPM. De Zeeolifant heeft daardoor de drie races van dat weekend binnen een uur afgelegd. Na de race van zaterdagochtend moesten de roeiers elkaar weer motiveren voor de race van de middag. Na de tweede race was het hele team enigszins vermoeid, totdat het team ‘s avonds in de feesttent te horen kreeg dat zij een Wildcard hadden gewonnen voor de HT race 2019. Dit heeft het team groots gevierd in de feesttent en bij café Ome Ko. Het hele team was erg blij met deze overwinning. De volgende ochtend is het team met volle moed de race begonnen met in het achterhoofd de race van de HT. Trots en met passie is ook de derde race goed volbracht. Op naar de HT!

Op dit moment zijn de trainingen weer begonnen en iedereen is gemotiveerd voor de komende HT. Het team hoopt hier een goede prestatie neer te zetten.

Namens het roeiteam de Zeeolifant


Oihonna

Nog geen twee jaar geleden zaten vijf vrienden in de kroeg. Doel? Sloeproeien starten in de stad Groningen! Vier van de vijf hadden nog nooit een riem in handen gehad. De vijfde wist één voor één de andere vier enthousiast te maken voor het sloeproeien. Hij roeide al vanaf 2007 en miste het roeien na zijn verhuizing naar Stad. De vijf vrienden kochten de Oihonna, klusten er twee maanden aan en startten toen Sloeproeiers Groningen. Dat klinkt lekker actief. En actief blijft het gaan! Al gauw trekken we een leuke club mensen aan, allemaal zin in het roeien. Inmiddels zijn we met bijna 50 leden, hebben drie sloepen en roeien vrijwel dagelijks met volle boten in de diepenring rond Groningen.

Na een half seizoen roeien in 2017, zijn we in 2018 begonnen met de wedstrijden. Super fanatiek blijkt: al gauw winnen we de eerste wedstrijden in de heren 1 klasse. En natuurlijk stiekem dromend van die éne echte wedstrijd….de HT. Ondanks de helse verhalen over 5 uur roeien tegen windkracht 5 in 2012, blijft de hoop op een Wildcard. “Dat gebeurt toch niet, je moet eerst jaren goed presteren”, krijgen we vaak te horen. Maar met zo’n fanatieke club blijken we niet te stoppen. Vier van de negen wedstrijden eindigden in een podiumplek.
En dan komt MPM, we gaan ervoor en roeien dat weekend met drie verschillende teams het rondje Pampus. Ook bedoeld als laatste weekend van het seizoen maken we er een leuk feestje van maken….en dat werd het! De eerste Wildcard is voor een sloep die nogal is opgevallen …..(wij?)...., net gestart…..(wij?)...., de Oihonna! Springend en juichend gaan we door te tent naar het podium, echt een heel klein beetje hoop is verzilverd: de grote droom om de HT te roeien in onze eigen mooie sloep.

De Oihonna hebben we gekocht van Ron Straver, een 6 persoons die omgebouwd is tot een 8 persoons. De sloep komt van het gelijknamige Finse stoomschip dat in 1896 in de vaart is gekomen. In 1906 hebben zowel Stalin als Lenin schipbreuk geleden op dit schip, net buiten de haven van St Petersburg. Wellicht hebben Stalin en Lenin dus op onze sloep gezeten, maar of we daar nu zo trots op moeten zijn…….Ze roeit in ieder geval fantastisch door de golven en wij zijn er heel erg trots op dat we dat nu naar Terschelling mogen doen!

Derk Bruintjes
Sloeproeiers Groningen

_BT Clear


Brand

Team Quo Vadis ladies, Andrea, Valentina, Ineke, Bianca, Esther, Tanja, Diane, Mirjam, Annechien, Carla, Bonny, Paula en Monique.

Dan is het weer tijd voor de seizoensvergadering. “Wat gaan we doen en wat zijn de plannen voor 2018?” Het seizoen gaat weer bijna van start. De wens van een deel van de dames is met onze eigen sloep en eigen meiden de HT te mogen roeien, net als in 2015 met ons eigen team in een huursloepje maar nu willen we met de Quo Vadis ladies in de Brand, wat zou dat fantastisch zijn! We gaan voor de Wildcard dit jaar, we gaan ons laten zien dit seizoen in dat kleine rode gevaarte! Wedstrijdplanning gemaakt, nieuwe shirtjes en gaan, in the picture roeien, want de wachtlijst duurt ons nog te lang ;-)

Van Weesp tot Maastricht en van Leeuwarden naar Muiden, met als pittigste race mag Makkum wel in de boeken. Wat was dat bikkelen, but we did it en een goede voorbereiding op een wilde HT. Dan is het zover, MPM in de feesttent. Quo Vadis dames hebben een Wildcard gewonnen en hoe tof; onze mannen ook. Met de hele club op naar Terschelling! We zijn superblij ons doel is behaald, we zijn er klaar voor, volop trainen en voorbereiden tot op het wad 31 mei, de Brand gaat als de brandweer door de golven!

_BT Clear
_BT Clear