CORNELIA CLASINA:
DE VOORMALIGE REDDINGBOOT

De Cornelia Clasina is de voormalige reddingboot van Vlieland. Deze boot werd in 1978 in bedrijf gesteld en heeft er meer dan twintig jaar dienst gedaan. Inmiddels is de Cornelia Clasina al langer actief voor de organisatie van de HT-Race, waaronder om de stroming waar te nemen. “Het is een scheepje dat op het Wad en op de route van de sloeproeiers thuishoort”, aldus schipper Anne Tienstra.

Het schip is eigendom van Tienstra Organisatie Nautische Opleidingen uit Hindeloopen en Grou. De Tienstra’s hebben een sterke band met de Waddenzee en Terschelling. Ooit voer Tienstra senior op een boot van Rijkswaterstaat en waren de wateren rond de eilanden zijn werkterrein. Al jaren verzorgt het familiebedrijf cursussen vaarbewijs, marifoon en marcom b en nemen ze daar ook examens voor af. Zij doen dat voor veel KNRM stations, andere organisaties en particulieren. Anne: “Ik geef veel op Terschelling les, maar ook in mijn vrije tijd, tijdens vakanties, ben ik veel op het eiland te vinden.” Hij was ooit medeoprichter van de Grouster roeisloep vereniging en roeide er ook mee. Ook komende HT-Race is het schip weer van de partij: “Schip en bemanning zien er weer ontzettend naar uit”, vertelt Anne. “Het is altijd een mooi moment. Ten anker gaan in het Schuitengat en de sloepen in de verte zien naderen. Maar we gaan uiteraard ook aan het werk: tijdens de race zorgen we dat alle tijden en stromingen kunnen worden genoteerd.”

In 2013 zijn we begonnen met het bungeeroeien: de spectaculaire krachtmeting. Nadat de HT in 2013 was afgelast ontstond bij een paar roeiers het idee om als alternatief een bungeeroei-evenement te gaan houden in de haven van West-Terschelling. De Stichting Roeisloep ‘Stad Kampen’, die het bungeeroeien heeft uitgevonden en het meerdere malen per jaar door het hele land heen organiseert, zorgde ervoor dat onder andere het bungee-elastiek naar Terschelling werd gebracht. Sindsdien vindt het bungeeroeien elk jaar plaats, na de HT-race. Het is een leuke aanvulling geworden op het HT-weekend.

Op zaterdagmiddag 27 mei vindt de bungee-roeiwedstrijd in het eerste dokje op de haven plaats, waaraan maximaal dertig roeiteams deelnemen. Het streven is een deelname van twaalf dames- en achttien herenroeiteams. Het zal weer een mooi spektakel worden!

Pure spierkracht

Benodigd voor het bungeeroeien zijn een originele sloep, een origineel bungee-elastiek, een geleidelijn, een rolmaat en pure spierkracht. Het elastiek wordt aan de achterkant van de sloep bevestigd. Aangezien het elastiek in de eerste meters nog geen weerstand biedt, kunnen de roeiers eerst een stukje vaart maken. Ze moeten op volle kracht vooruit, want zodra er spanning op het elastiek komt, wordt het echt zwaar en komen de meeste sloepen nog maar een paar meter vooruit. In een sloep zitten maximaal twaalf roeiers en een stuurman. Er zijn weinig spelregels; met Cw-waarden hebben de roeiers bijvoorbeeld niets te maken. Afhankelijk van het aantal deelnemende teams krijgt elke sloep twee keer twee of drie pogingen om zo ver mogelijk te roeien. De sterkste ploeg die het verst sprint tegen de trekkracht van het elastiek wint.

Uitslagen Bungee-roeien 2016

• 1e prijs dames: GIA Light, 34 meter en 22 cm
• 2e prijs dames: De IJsselmeer Meerminnen, 33 meter en 65 cm
• 3e prijs dames: De Vuurzee, 32 meter en 97 cm

• 1e prijs heren: De Mammoet 2, 36 meter en 70 cm
• 2e prijs heren: De Gaan87, 34 meter en 22 cm
• 3e prijs heren: Team Naarden, 36 meter en 74 cm*

* De 3e prijs bij de heren was nog spannend tussen het Sloepweesje en Team Naarden. Deze twee teams roeiden exact dezelfde afstand in de finale om de 3e prijs. Daarom moest er een extra run komen. Team Naarden roeide daarbij de verste afstand van de dag: 36 meter en 74cm. Super knap.. Maar wel de 3e plaats!


43e Harlingen-Terschelling Sloeproeirace
_BT Clear