Spectaculair huwelijksaanzoek

Vorig jaar, toen tegen het eind van de HT-Race alle roeiers de finish hadden bereikt, kwam ineens betonningsvaartuig ms Terschelling achteruit de haven binnengevaren. Op het dek stond een man, met een megafoon in zijn hand. Vincent Velthuijs zou op spectaculaire wijze zijn vriendin, Marije van de Bor, ten huwelijk vragen.

“We ontmoetten elkaar voor het eerst een paar jaar geleden tijdens de HT-Race, dus ik kon geen beter moment vinden om Marije ten huwelijk te vragen dan bij de finish van de Koninginnerace”, aldus Vincent. Na een prachtige race, met minstens zulk mooi weer, kwam daar ms Terschelling aangevaren. Vincent stond op de rand van ms Terschelling, terwijl Marije nietsvermoedend in één van de sloepen in de haven zat. Op het moment dat er een gigantisch doek omhoog werd gehesen werd het Marije –én alle overige aanwezigen duidelijk. Vincent riep door de megafoon: “Lieve Marije, wil je met mij trouwen?”

De bride-to-be sloeg haar handen voor haar gezicht. Zichtbaar ontroerd. Ze twijfelde geen seconde en sprong vanuit de sloep de haven in. Daar werd ze aan boord van ms Terschelling getild en nadat zijn vrienden uit roeisloep Dikkertje de ring hadden gebracht, kon Vincent haar nog eens vragen. Op de rand van het schip ging hij op een knie… ze zei “ja!”. Alle roeiers en het gehele publiek zetten ‘Lang zullen ze leven’ in, en onder luid gejuich en applaus haakte ook het orkest in. Wat een feest! “Het was een geslaagde actie”, lacht Vincent. “Ik wil iedereen die heeft meegeholpen ontzettend bedanken. Vooral Dirk de Boer en zijn team aan boord van ms Terschelling.”

Trouwdatum

Het stel woont sinds een paar jaar samen in Zwolle met de twee kinderen van Marije en zitten nu middenin een volledige verbouwing van het huis dat ze samen kochten. Mede daardoor en door de grootse restauratie van de roeisloep “Swolla” uit 1952 (zie artikel verderop in deze HT-krant) voor de nieuwe vereniging “Sloeproeien Zwolle”, is er nog geen trouwdatum. “We willen volledig van deze dag, en de weg er naar toe, kunnen genieten en er geen ‘vluggertje’ van maken. Eén ding is zeker: onze gezamenlijk passie voor sloeproeien en de Waddenzee zal op deze dag niet ontbreken”, aldus Vincent.

Op de bucketlist: meedoen aan de HT-Race

Hij is 77 jaar oud, 49 jaar melkboer geweest, schaatste in 1985 mee aan de Elfstedentocht en liep twee keer de marathon van New York. Henk Heemskerk uit Oegstgeest. Vorig jaar roeide hij zijn eerste HT-Race en dit jaar zal hij ook weer mee roeien met de Roeivereniging Vrienden van de Yellowfin. “Wat een fantastische happening is dat”, glundert Henk.

“Zo’n tien jaar roeide Henk bij sloeproeiteam het Kaagschuim, maar zij hebben helaas geen HT gerechtigde sloep. Toen we hoorden dat hij heel graag eens de Harlingen-Terschelling roeirace mee wilde roeien, hebben wij hem gevraagd om met ons mee te trainen. Dat ging zo goed, dat hij op 76-jarige leeftijd zijn eerste wedstrijd over de Waddenzee roeide”, vertelt Bob van Kooten, van Vrienden van de Yellowfin. “De wens stond op zijn bucketlist en heeft hij dus af kunnen strepen.”

“Op een sportgala in Amsterdam ontmoette ik Herbert Anholts, die ook roeit bij Vrienden van de Yellowfin”, aldus Henk. Hij vertelde Herbert over zijn wens om de HT Race eens mee te roeien, waarop werd besloten dat hij mee mocht trainen. En dat slaagde. Henk mocht mee roeien aan de Koninginnerace van het sloeproeien. “Het was geweldig hoe ik werd geaccepteerd in een vrij jonge ploeg, bovendien was het prachtig weer op de dag van de race”, blikt Henk terug.

“Er zat een heel goede stuurvrouw in de boot en er heerste veel discipline. Door het fantastische weer hebben we een goede notering kunnen bewerkstelligen, ik voelde mij een ontzettende bofkont.” Henk vertelt dat hij ontzettend heeft genoten van de volgboten, met allemaal familie en kennissen aan boord. “Het was een hele fijne ervaring en ik ben heel blij dat ik dit jaar weer mee mag roeien met dit geweldige stel jongens,” aldus de melkboer. Van Kooten vult aan: “Henk is voor ons echt een aanwinst en het ziet ernaar uit dat hij ook dit jaar de sterren van de hemel zal roeien bij ons in de boot.”


43e Harlingen-Terschelling Sloeproeirace
_BT Clear