Orkaan vs. De Grand Slam

In 2016 werd aan het begin van het sloeproeiseizoen een nieuwe prijs uitgeschreven: de ‘Grand Slam’. Het dames- en herenteam dat over de drie grootste roeiraces het beste resultaat zou behalen won de prijs.

Aan de hand van individuele resultaten die teams tijdens Harlingen-Terschelling, de Grachtenrace in Amsterdam en Muiden-Pampus-Muiden behalen, wordt de uiteindelijke score berekend. Omdat genoemde races tot de favorieten van De Heeren XIV behoren sprak het voor zich dat het team in Orkaan, op dat moment regerend Nederlands Kampioen, graag een gooi naar deze prijs wilden doen.

Derde plaats

De eerste race die meetelde was Harlingen-Terschelling. Onder uitstekende omstandigheden werd de wedstrijd gevaren. Daags daarna bleek tijdens de prijsuitreiking dat Orkaan een tweede plaats had behaald, achter de Grutte Bear. Pas na de zomer konden opnieuw punten worden behaald, tijdens de Amsterdamse Grachtenrace. De verwachtingen waren hooggespannen, omdat Orkaan het jaar daarvoor de Grachtenrace in Amsterdam wist te winnen. In 2016 bleek al tijdens de race dat dit in dat jaar niet mogelijk zou zijn; in totaal werd bijna vijf minuten stil gelegen, door de drukte in de Amsterdamse grachten. Hierdoor werd ‘slechts’ een derde plaats werd bereikt.

In november volgde de laatste race op het thuiswater in Muiden. Omdat Muiden-Pampus-Muiden een 25-jarig jubileum vierde, en groots uitpakte met dit evenement, wilde het team in Orkaan graag deze ‘jubilieumeditie’ winnen. In de eerste van de drie races kon die ambitie nog niet worden waargemaakt. Tijdens de tweede race op zaterdag en de race op zondag werd er door de mannen in Orkaan uit een ander vaatje getapt, waarna de 25e editie van MPM op de erelijst van Orkaan kon worden bijgeschreven!

Prijsuitreiking

Tijdens de prijsuitreiking waren de drie organisaties vertegenwoordigd en werd de ‘Grand Slam’ voor de dames uitgereikt aan de Lytse Bear. De Grand Slam bij de heren viel ten prooi aan De Heeren XIV in Orkaan. “Het initiatief van de drie evenementen is zeker voor herhaling vatbaar”, aldus Anne Sjoerd Dikkerboom van De Heeren XIV.

De medailles van de HT

 

Sinds 1789 is Koninklijke Begeer specialist in standaard en op maat gemaakte onderscheidingen, medailles, jubileum- en afscheidsgeschenken. Sinds 1858 dragen zij het predicaat ‘Koninklijk’. “Een kostbaar predicaat dat wij nog steeds met grote trots dragen”, aldus adjunct-directeur Wido van der Hoorn.

“In de loop der jaren hebben wij bij Koninklijke Begeer laten blijken toonaangevend te zijn in het leveren van ‘beloningen op maat’. Sinds 2007 ontwerpen en produceren wij ons maatwerk in Zeist, van schets tot geschenk. Zo leveren wij sculpturen, miniaturen, penningen, eremedailles en awards”, legt Wido uit. Maar ook voor het bewerken van (edel)metalen tot kleine sieraden kun je in Zeist terecht.

“In overleg met de klant kunnen wij de mooiste geschenken en onderscheidingen ontwerpen.” Wido legt kort uit hoe het in zijn werk gaat: “Door goud, zilver of een ander metaal te persen, of in 3D te gieten, wordt elk artikel gevormd. Daarna volgt de afwerking zoals het vergulden, verzilveren en/of oxideren. Medailles, badges en penningen worden meestal geëmailleerd of gelakt, om zodoende kleur toe te voegen. Onze edelsmeden zorgen voor de fijne afwerking, monteren sluitingen aan insignes en zetten edelstenen. Ten slotte worden op de graveerafdeling veel artikelen voorzien van een gravure.”

Partner

Vanaf 2015 is Koninklijke Begeer partner van de HT-Roeirace en heeft het bedrijf, in samenwerking met Brent Kok van Studio Eke van Mansvelt Terschelling, de medaille voor de Koninginnetocht ontwikkeld. “Niet alleen voor de HT Race ontwikkelden we de medailles, we creëerden ook de medaille voor de Berenloop, de insignes voor het Europees voorzitterschap en de pin die herinnert aan de brand op Terschelling van 1666. Het zijn stuk voor stuk prachtige, blijvende herinneringen aan bijzondere evenementen”, besluit Wido

 



43e Harlingen-Terschelling Sloeproeirace
_BT Clear