MARKANTE ROEIERS

 

Profiel
Naam: Annamarie Scholte (45)
Geboorteplaats: Oldeboorn
Roeiploeg: Trewes 3, Oldeboorn
Aantal keren HT-Race: Dit jaar 10 keer

“Ik ben in 2005 begonnen met roeien. Mijn zusje roeide ook bij de Trewes 3 en vroeg of ik een keer mee wilde. Eén keer heb ik het geprobeerd en daarna ben ik nooit weer de sloep uit geweest. Ik werk in het ziekenhuis in Leeuwarden, op de röntgenafdeling. Er is genoeg te doen, maar sport is voor mij heel belangrijk. En wat het roeien betreft: er is heel weinig wat daar tegen op kan.”

“Het is een prachtsport: op het water en lekker buiten. De strijd tegen de elementen, het clubgebeuren, in de riemen hangen: alles wat erbij komt kijken maakt het een bijzondere sport. En natuurlijk helemaal als het lukt, als we een goede tijd neerzetten met het team. Je moet het wel kunnen, het is ook loodzwaar. Ik ben begonnen op bakboord, en nog datzelfde seizoen verhuisde ik naar stuurboord. Op die kant ben ik ook altijd gebleven. Tegenwoordig zit ik al een aantal jaren op stuurboord slag.”

“We roeien met acht dames en kijken alweer enorm uit naar de HT Race. Mijn allereerste HT-Race was in 2006 en precies dat jaar wonnen we. Voor mij een hoogtepunt, maar ook een hoogtepunt in de carrière van Trewes 3. Andere races zijn leuk, we roeien er dit jaar een stuk of veertien, maar de HT blijft altijd iets speciaals houden. We hopen natuurlijk op een pittige race, met mooie golven. De oversteek naar de andere kant van het Wad blijft bijzonder. Helemaal als je de pier omkomt en iedereen je staat op te wachten. Op dat moment ben je nog net niet bij de finish, maar die laatste paar meters is het heel fijn om zo te worden aangemoedigd. Kippenvelmomentjes zijn dat”, aldus Annamarie.

Annamarie nomineert voor de volgende editie van ‘markante roeiers’ Zwaantje Bijl van Pulp Fiction.

Profiel
Naam: Willem Borsboom (66)
Geboorteplaats: Vlaardingen
Roeiploeg: Port of Rotterdam
Aantal keren HT- Race: Dit jaar 10 keer

“In 1974 is het roeiteam Port of Rotterdam, toen nog Havendienst Rotterdam, opgericht. Wij als team mochten een sloep van de Zeevaartschool gebruiken. Zes jaar en heel wat wedstrijden later, kregen wij onze eigen sloep. Deze was in slechte staat achtergelaten en kwam via de strandvonderij in ons bezit. Na een grondige opknapbeurt werd de sloep omgedoopt tot ‘Regatta’.”

“We kregen de smaak te pakken en gingen het land in voor wedstrijden. De HT-Race was een wedstrijd die eruit sprong: wat een kick was dat! Zon, golven en wind trotseerden wij om bij dat eiland te komen met die vertrouwde Brandaris. We trainden hard en dat resulteerde in 1987 in een topjaar, we wonnen onder andere de HT-Race.”

“In de jaren die volgden groeide het deelnemersveld enorm, wat resulteerde in minder topplaatsen en een heftigere strijd. De vraag rees: lag dat aan het trainen of aan de sloep? We zagen steeds meer snelle sloepen komen en die wilden wij ook, in plaats van ons oude deukenbakkie de Regatta. In 1993 lieten we een snelle sloep, gelijkwaardig aan een Whaler, bouwen. De verwachtingen waren groot, maar de eerste HT in de nieuwe sloep werd een grote teleurstelling. In plaats van de top 30, kwamen we helaas ergens boven de 70 uit.”

“Naar mate er steeds meer wedstrijden werden geroeid, groeide ook ons team. We wilden er nog een sloep bij. André Toet, toenmalig directielid bij Port of Rotterdam en trouwe supporter van ons roeiteam, liet onze wens in 2011 uitkomen. We kregen er een kuikensloep bij, die omgedoopt werd tot de ‘Cor de Bruin’. Een markant figuur uit onze roeigeschiedenis, jarenlang was hij onze stuurman. Helaas ontviel hij ons kort na de doop door ziekte. We werden fanatieker en klommen omhoog in de top, tot zelfs een negende plaats in de hoofdklasse. Voor ons een prachtresultaat.”

“Het sturen bevalt mij enorm en ik moet zeggen… ik word een stuk fanatieker op mijn oude dag”, lacht Willem. “We kijken enorm uit naar de HT-Race, ik ben er al vijfendertig keer bij geweest. Drie keer geroeid, zeven keer gestuurd en vijfentwintig keer als begeleider op de volgboot. Het blijft een bijzonder spektakel.”

Willem wil voor de volgende editie van ‘Markante Roeiers’ Ron Straver, uit Deventer, in het zonnetje zetten. “Hij is coach, stuurman, roeier en bouwer van de Kuikenslopen”, legt Willem uit.


43e Harlingen-Terschelling Sloeproeirace
_BT Clear