De taaiste team trofee

Ook afgelopen jaar heeft de Maritieme Academie Harlingen het voor elkaar gekregen om negen leerlingen in de ‘Ypke Diesel’ neer te zetten. Negen leerlingen, die ieder jaar met een veel te grote mond een moedige poging wagen om de HT-Roeirace te roeien. Ze hebben maar één doel: de overkant halen.

Vanuit de school was er geregeld dat het team op de huisvesting kon slapen, de avond voorafgaand aan de race. Het was vakantie. Sommige leerlingen hadden elkaar een week niet gezien en na wat bijpraten ging het alleen nog maar over de race. Een aantal hadden de race al eens eerder geroeid. Zo konden ze ook vertellen over het feest in de tent, na de race. Daar hadden de jonge roeiers toch ook wel heel veel zin in. Maar de volgende ochtend, toen de jongens de sloep in stapten, werd de sfeer wat serieuzer.

De grote mond van de avond ervoor was wel verdwenen, er heerste een onaangename stilte in de sloep. Vlak voor de start kregen de leerlingen nog even een flinke peptalk van de stuurman, hij wist weer wat leven in de sloep te brengen. Vol goede moed vertrok het team naar Terschelling. Alles liep op rolletjes, het team roeide goed. “Tot het laatste uur”, vertelt één van de roeiers. “We kregen in de gaten dat het toch wel heel rustig achter ons werd. Alle sloepen haalden ons in en inmiddels zag het er voor ons ook heel rustig uit.”

Er leek een soort zoekactie naar de jongens te zijn gestart, want er verzamelden zich steeds meer boten om hen heen. “Na een tijdje naar dat welkomstcomité te hebben gekeken, was onze bakboord slagroeier er helemaal klaar mee. Zelfs zo klaar, dat er een creatief meningsverschil ontstond met de stuurman.” De roeiers waren gesloopt. Toch zetten ze door en uiteindelijk hebben ze, na bijna vijf uren roeien, de finish op Terschelling bereikt.

Eén van de teamleden vertelt: “Later die avond werden we gebeld door een ploeggenoot: ‘Jongens, geloof het of niet maar we hebben een prijs. Misschien niet helemaal waar we op hoopten, maar het is een prijs!’” De roeiers van de Ypke Diesel gingen naar huis met de ‘Taaiste Roeiteam Trofee’. “We zijn er best trots op, want van de drie ploegen van de Zeevaartschool was het de Ypke Diesel die er met een prijs vandoor ging.”


Even voorstellen:
nieuwe bestuursleden

Er is een tweetal nieuwe bestuursleden toegevoegd aan de Stichting Harlingen-Terschelling Roeirace, en zoals gebruikelijk stellen we hen graag aan u voor. Via deze weg willen we ook Nienke de Jong-de Vries ontzettend bedanken voor haar inzet als penningmeester. We wensen haar veel succes met haar nieuwe baan!

Profiel
Naam: Gerda van Rijn (54)
Woonplaats: Terschelling
Functie binnen dit bestuur: Penningmeester
Beroep: Administratief medewerkster bij de gemeente & Cranberry Terschelling BV

Heb je de HT-Race zelf wel eens geroeid?
“Nee, nog nooit! Sterker nog, ik heb niet eens zo heel veel verstand van roeien. Wel ben ik regelmatig met de Ursus mee geweest, dat is het tijdwaarnemingsschip. Vanaf dat schip had ik altijd een prachtig zicht op de race.”

Waarom zit je in het bestuur?
“Dirk de Boer vroeg mij voor deze functie en ik heb ‘ja’ gezegd omdat ik het een mooi evenement vind. Ik kon dit klusje er wel bij hebben.”

Beoefen je andere bestuurlijke functies?
“Ja, ik ben penningmeester bij onze buurvereniging, ‘Pirola’ en bij de tennisvereniging.”

Persoonlijke kenmerken:
Enthousiast, betrokken, gestructureerd en punctueel.

Profiel
Naam: Simon Klinkenberg (62)
Woonplaats: Harlingen
Functie binnen dit bestuur: Algemeen bestuurslid

Heb je de HT-Race zelf wel eens geroeid?
“Zeker, ik heb elf keer geroeid en vijf jaar als stuurman in de Orkaan meegedaan. We werden Nederlands kampioen in 1994 en 2009.”

Waarom zit je in het bestuur?
“Frans Breek vroeg mij vorig jaar, mede om al mijn ervaring in het roeien, om hulp. Dat beviel zo goed dat ik sinds dit jaar als algemeen bestuurslid bij de stichting ben gekomen.”

Beoefen je andere bestuurlijke functies?
“Nee.”

Persoonlijke kenmerken:
Structuur, leiding geven en overzicht houden.


43e Harlingen-Terschelling Sloeproeirace
_BT Clear