De Sagitta sloepen zeilrace 2016

 

 

Zaterdag 7 mei 2016 was de traditionele Sagitta Sloepen zeilrace. Om acht uur in de morgen was het al een drukte van belang in de jachthaven. Te midden van de vele jachten die aan het eind van de meivakantie weer huiswaarts keerden, voegden zich een 9-tal zeilsloepen en de start- en begeleidingsschepen voor de zeilrace. Het is prachtig weer, maar de wind is wel erg magertjes.

Windstilte

De anderen rekenen blijkbaar op wat meer wind en wachten nog even met starten. De wind zakt er echter nog meer uit, zodat langer wachten niet verstandig is. Tussen 9:28 en 9:46 starten dan ook achtereenvolgens ’t Oude Dock, De Veer, Splitcase, Adriana, ’t Veertje, Snobber, Innovaar en Alife. Meteen in de eerste fase zijn de windvlaagjes en schiftingen bepalend voor de voortgang. De Snobber en de Alife zoeken het in een lange bakboordslag en komen daarmee in een windstilte terecht, terwijl de zuidelijker varende schepen nog een koeltje blijven houden.

’t Oude Dock vaart een mooie constante race en kan langzaam weglopen van De Veer. Ondertussen komt ook ‘t Veertje, ruim tien minuten later gestart, zich in deze strijd mengen. Ze kunnen alle drie dan ook de Verzoening inhalen, die niets meer dan de standaardzeilen heeft bij te zetten. Ook de zware kajuitsloep Adriana moet terrein prijsgeven. De Splitcase kan met alleen een steekzwaard niet genoeg hoogte lopen en ze besluiten de strijd te staken.

Wedstrijd ingekort

Intussen is duidelijk dat de Riepel niet zal worden gehaald. De vloed is er bijna uit en daarom wordt de wedstrijd ingekort. De Oosterom 9 is nu de keerton. ’t Oude Dock kan deze met een voorsprong van bijna tien minuten als eerste ronden. Daarna volgen De Veer, ’t Veertje en de Verzoening. Douwe Idzinga (met dochter Veerle) in de Innovaar is bij de keerton bijna een kwartier uitgelopen op zijn broer Albert (ook met dochter Marije) in de Alife! De Adriana kan deze ton ook nog halen. De Snobber, die bijna bij de kust vandaan moet komen geeft de moed op.

Op de terugweg hebben we een bakstagwindje en wordt alles zover mogelijk uitgeboomd. Ook hier kan ’t Oude Dock zijn royale voorsprong vasthouden. De lichte Innovaar laat nu vooral zijn kwaliteiten zien en loopt drie schepen voorbij. Ze finishen acht minuten na ’t Oude Dock. Daarachter voeren De Veer en ’t Veertje een mooie strijd. De Veer heeft zoveel zeilen gezet dat ze geen uitzicht meer hebben. Ze passeren daardoor een boei aan de verkeerde kant. De wedstijdleiding heeft niets gezien en het wordt ze door ’t Veertje ridderlijk vergeven. ’t Veertje kan net voor de finish toch nog De Veer voorbij lopen. Daarna volgen Alife, Verzoening en Adriana.

De wisselprijs

Rond één uur is iedereen weer bij de jachthaven voor de gezellige nazit en de uitslag. Deze wordt uiteindelijk toch weer door het rekenwerk bepaald. Douwe Idzinga met dochter Veerle blijkt met de Innovaar de hoofdprijs in de wacht te hebben gesleept. Ze mochten de wisselprijs mee naar huis nemen.


43e Harlingen-Terschelling Sloeproeirace
_BT Clear