Tips en adviezen voor de HT roeirace:

 

 

• Wees voorbereid. De HT-race is een zware race, vanwege de verre afstand en omdat je onderweg te maken krijgt met wind en tij. Begin enkele maanden van te voren al met trainen en wees eerlijk naar jezelf; doe alleen mee als je fit en sterk bent. Als je tijdens de race niet meer kan, neem dan je verantwoordelijkheid. Niemand wil opgeven, maar laat het niet ten koste van alles gaan.

• Voeding is belangrijk, zowel in de voorbereiding, tijdens de HT-race maar ook daarna! Eet voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten. Je bouwt met trainen je spieren op, hiervoor is goede voeding hard nodig. Afvallen tijdens de voorbereiding kan wel gebeuren, maar dit moet niet te veel zijn. Dan eet je niet voldoende.

• Drink het liefst een week voor de roeirace geen alcohol meer en zeker niet de avond van te voren. Je prestaties worden echt slechter van (veel) alcohol in je lichaam als je zo’n zware inspanning moet leveren. Na de HT- race staan de kratjes met bier vaak al op de roeiers te wachten. Denk er dan wel aan dat je lichaam uitgeput is, waardoor (veel) alcohol drinken erg verkeerd kan vallen. Eet liever eerst iets, trek wat warms en droogs aan, dan kan het feest beginnen!

• Neem de ochtend vóór de HT-race voeding met ‘trage’ koolhydraten, oftewel waar je wat langer op door kan gaan. Brinta, volkorenpannenkoeken, etcetera.

• Vul je energie tijdens de race ook aan met koolhydraten die je gemakkelijk op kan nemen. Denk hierbij ook aan de energie gels die te koop zijn. Neem dan de isotone gel. Bij de hypertone moet je nóg meer water drinken.

• Drink tijdens de roeirace genoeg water. Door de inspanning ga je zweten en verlies je vocht en zouten. Je kan, zeker op een warme dag, 1- 1,5 liter vocht kwijtraken. Drink i.p.v. water liever een isotone sportdrank, hiermee vul je beide in een keer aan en voorkom je spierkrampen voor een groot deel.

• We hopen natuurlijk op prachtig weer! Maar de zon zorgt er voor dat je snel kan verbranden, zeker omdat je op het water bent. De HT-race is dit jaar erg vroeg in het seizoen dus lang niet iedereen is al veel in de zon geweest. Smeer je goed in met zonnebrandcrème en draag een petje op je hoofd als je gauw last hebt van de zon. Zeker de roeiers met weinig hoofdhaar!

• Een zonnebril is op mooie dagen ook belangrijk. De weerkaatsing van het zonlicht op het water kan er voor zorgen dat je ogen gaan prikken en tranen, dit kan je voorkomen met een zonnebril met een goed UV filter.

• Door buiswater en regen kan je lichaam flink nat worden. Natte kleding en wind zorgen gemakkelijk voor onderkoeling, ook als de zon schijnt. Wees hier dus op voorbereid en neem een droge trui of windjack mee.

• Iedere sloep is verplicht om voor elke roeier en de stuurman/ -vrouw een isolatiedeken mee te nemen. Gebruik ze ook wanneer dat nodig is en pak je ermee goed in. Alleen een cape om je heen slaan werkt niet.

• Tijdens de roeirace zijn er artsen op het water, op elke reddingboot is er één. Hun hulp kan ingeroepen worden wanneer dat nodig is. Het is niet de bedoeling dat ze jouw blaren doorprikken of ander klein ongemak. Maar bij twijfel, roep liever op tijd hulp in dan te laat!

We gaan er weer een prachtig evenement van maken met elkaar! Voor alle roeiteams heel veel succes!

Jojanneke Kuhlmann
Huisarts op West Terschelling en voor de HT roeirace meevarend arts en organisator van de medische begeleiding tijdens de race.

LET OP VOOR U WIJZIGINGEN AAN UW SLOEP AANBRENGT!

U KENT ONGETWIJFELD DE WAARSCHUWINGEN UIT EERDERE HT-KRANTEN OVER DE PROBLEMEN DIE HET AANSCHAFFEN VAN EEN SLOEP MET ZICH MEE KAN BRENGEN. HEEFT DE SLOEP EEN HT-NUMMER, LAAT DAN DOOR DE HT-COMMISSIE CONTROLEREN OF HET KLOPT. BIJ DE AANSCHAF VAN EEN TRADITIONELE SLOEP ZONDER HT-NUMMMER IS HET OOK WIJS OM BIJ DE COMMISSIE TE CHECKEN OF DE SLOEP OOIT VOOR EEN HT-NUMMER IN AANMERKING KAN KOMEN. DIT OM TELEURSTELLING TE VOORKOMEN.

Bij het aanbrengen van wijzigingen aan de sloep moet u zich ook realiseren dat de sloep dan in de meeste gevallen moet worden overgesleept. Dus ook bij het verplaatsen van één of meerdere doften en/of het vernieuwen van meerdere spanen en huidgangen is men verplicht zich te melden. De HT-commissie kan dan aangeven of overslepen noodzakelijk is. Zo ja, meld de sloep dan tijdig aan bij de Sleep-keurcommissie. Er kunnen niet meer dan 60 slepen in een weekend worden uitgevoerd, dus de mogelijkheden zijn beperkt.43e Harlingen-Terschelling Sloeproeirace
_BT Clear