Opvoeden doen we samen!

_BT Clear

Voor u ligt een splinternieuwe editie van de Opgroeienin046-krant. Een krant boordevol interessante artikelen over opvoeden en opgroeien in de Westelijke Mijnstreek. Bedoeld om u als ouder, verzorger en lokale professional te informeren en inspireren. Op de website www.opgroeienin046.nl is nog veel meer te vinden, van informatieve artikelen tot chatspreekuren tot on demand webinars, mocht u na het omslaan van de laatste bladzijde van deze krant behoefte hebben aan meer.

_BT Clear

In de eerste week van oktober vieren we in heel Nederland opnieuw de Week van de Opvoeding. Een week waarin ouders, kinderen en lokale professionals worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Om verhalen te delen, successen te vieren en elkaar een steun in de rug te bieden. Want eerlijk is eerlijk, het opvoeden van kinderen is hartstikke leuk, maar is soms ook een pittige uitdaging.

Gelukkig hoeven we het opvoeden van onze kinderen en jongeren niet alleen te doen. Tijdens de vele leuke en moeilijke momenten kunnen we immers vaak rekenen op steun van ouders, vrienden, buren of de school. En is er meer ondersteuning nodig, dan kunnen ouders en verzorgers terecht bij professionele organisaties op het gebied van opvoeden en opgroeien zoals bij de pedagogisch medewerkers van de kinderopvang en de peuterspeelzalen, de kinder- en jeugdpsychologen van het Centrum voor Jeugd en Gezin en de schoolmaatschappelijk werkers en jongerenwerkers van Partners in Welzijn.

Zelf ben ik erg onder de indruk van het initiatief Buurtgezinnen dat al enige tijd actief is in de Gemeente Beek. Het initiatief Buurtgezinnen is gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen! Buurtgezinnen koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan gezinnen die hen steun kunnen bieden. Op die manier krijgen kinderen die dat nodig hebben wat extra liefde en aandacht en worden hun ouders even ontlast. De hulp die Buurtgezinnen biedt is alledaags en vriendschappelijk. Denk daarbij aan een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen.

Buurtgezinnen wil voorkomen dat families in de problemen raken of ervoor zorgen dat hun problemen minder groot worden. Het ultieme doel van Buurtgezinnen is dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin. Wilt u weten wat buurtgezinnen voor u kan betekenen? Of zou u graag uw hulp willen aanbieden aan een gezin in uw buurt? Kijk dan eens op www.buurtgezinnen.nl.

De Week van de Opvoeding staat weer voor de deur, maar opvoeden doen we natuurlijk het hele jaar door. We leren onze kinderen sociale vaardigheden, geven een financiële opvoeding en hopen dat ze de wereld met zelfvertrouwen tegemoet gaan treden. Over al deze onderwerpen, en meer, leest u in deze krant. Ik wens u heel veel leesplezier toe!

Wethouder Thijs van Es,
Gemeente Beek

_BT Clear
_BT Clear