Jonge mantelzorgers in de spotlight

In gesprek met Kizzy Rouwet, projectmedewerker Knooppunt Informele Zorg, en Renata Jednorog, coördinator informele cliëntondersteuning.

_BT Clear

Van iets kleins zoals boodschappen doen voor opa of oma, tot iets groots zoals het verzorgen van je gehandicapte broer. Allemaal bezigheden die behoren tot het takenpakket van een jonge mantelzorger. Het aantal jonge mantelzorgers in Nederland groeit sterk. Maar liefst één op de vijf kinderen en jongeren is jonge mantelzorger. De hoogste tijd voor Renata Jednorog en Kizzy Rouwet om deze doelgroep de aandacht te geven die het verdient.

Verborgen pareltjes

De lijn tussen het zijn van een mantelzorger of iemand spontaan je hulp aanbieden is zeer dun. Een mantelzorger zal dan ook niet snel toegeven dat hij of zij tot deze groep behoort. Kizzy en Renata merken op dat jonge mantelzorgers al helemaal niet bestempeld willen worden met dit begrip. “Veel jongeren weten vaak niet eens dat ze jonge mantelzorger zijn. Wat ze doen, is voor hen namelijk heel normaal. Het hoort vaak bij de gezinssituatie waar ze in opgroeien”, zo legt Renata uit.

“Veel jongeren weten vaak niet eens dat ze jonge mantelzorger zijn.”

Je kunt dus wel stellen dat jonge mantelzorgers vaak nog tot een onzichtbare groep behoren. Ze zien zichzelf niet als mantelzorger en maken daarom geen of weinig gebruik van ondersteuningsmogelijkheden. Daarom hebben Knooppunt Informele Zorg en Partners in Welzijn in samenwerking met de steunpunten mantelzorg vorig jaar een webinar opgezet dat volledig in het teken stond van jonge mantelzorgers. Wanneer ben je een jonge mantelzorger? Welke hulp is er beschikbaar? Waar kun je met vragen terecht? Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod om zo een helpende hand te kunnen bieden aan jonge mantelzorgers.

Webinar KRACHTIG & kwetsbaar

Het webinar ‘KRACHTIG & kwetsbaar’ had ook een hoger doel, namelijk zorgen dat jonge mantelzorgers zich gezien en gehoord voelen. Het webinar richtte zich daarom niet alleen op de jonge mantelzorgers zelf, maar ook op hun omgeving die hierin een belangrijke rol speelt. Want waar kun je een jonge mantelzorger aan herkennen en hoe kun je hem of haar hulp bieden? “De positie van jonge mantelzorgers wordt sterker als mensen en instanties om hen heen weten hoe ze hen kunnen ondersteunen”, aldus Kizzy.

Bijvoorbeeld de scholen waar de jonge mantelzorgers dagelijks naartoe gaan. Zij kunnen volgens Renata echt het verschil maken.

Klik hier om het webinar ‘KRACHTIG & kwetsbaar’ terug te kijken.

Meer weten? Contact?

Neem ook eens een kijkje op www.knooppuntinformelezorg.nl, www.mantelzorgzuid.nl en op www.steunpuntmantelzorg-wm.nl.

Ben of ken jij een jonge mantelzorger? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek via 046 - 4235335. Eén van de mantelzorg consulenten zal dan alle behoeften, vragen en andere zaken met je bespreken. Zo zorgen we er samen voor dat alle jonge mantelzorgers de ondersteuning krijgen die ze verdienen!

_BT Clear
_BT Clear