_BT Clear

Het opvoeden van een hooggevoelig kind

Een echte uitdaging... Ze lijken vaak een andere gebruiksaanwijzing te hebben dan de meeste kinderen, of hebben iets anders nodig dan hoe jij als ouder geneigd bent het te doen of hoe jij het geleerd hebt. Je kunt als ouder het gevoel krijgen dat je ze moet beschermen tegen alle prikkels in de ‘grote boze wereld’, terwijl dit nu eenmaal wel de wereld is waarin ze moeten opgroeien en als volwassene moeten gaan functioneren. Hoe ga je met dit dilemma om, terwijl je maar zo weinig voorbeelden om je heen ziet? De ‘standaard opvoedmethodes’ zoals straffen en belonen werken bij deze kinderen vaak niet. Maar wat dan wel?

Klik hier om naar het artikel ‘hoogsensitiviteit bij kinderen – hoe ga je ermee om?’ te gaan, hierin lees je tips!

Waar kun je terecht als er ondersteuning nodig is?

Als 20% van alle kinderen hooggevoelig is, loopt dus 20% van de ouders tegen de eerder genoemde kenmerken aan. Voor de één is het voldoende om zich te verdiepen in het onderwerp door er veel over te lezen, voor de ander kan het helpen om er met een professional over te praten en zo wat opvoedtips te krijgen. Maar ook hooggevoelige kinderen zelf hebben soms een steuntje in de rug nodig, om zich bijvoorbeeld te leren beschermen tegen de grote hoeveelheid aan prikkels, om zich staande te kunnen houden in een wereld vol met prikkels, om te begrijpen waarom ze zich misschien anders voelen dan de meeste kinderen, of om beter te kunnen slapen.

Tips:

  • Het is altijd goed om bij de leerkracht van je kind te polsen of daar iets opvalt aan het gedrag of het welbevinden van je kind. Is het op school hetzelfde als thuis? Of is dat juist heel verschillend?
  • Als je al een professional hebt die jou of je gezin begeleidt, bespreek dan waar je tegenaan loopt en dat je misschien aan hooggevoeligheid denkt.
  • Als je nog geen professional hebt waar je terecht kunt, dan kun je altijd geheel vrijblijvend en laagdrempelig terecht bij de schoolmaatschappelijk werker verbonden aan de school van jouw kind, of de jeugdpsychologen van het CJG Westelijke Mijnstreek. Zij hebben een luisterend oor, denken met je mee, kunnen kortdurend begeleiding bieden aan jou en je kind, en eventueel adviseren over meer specialistische hulp voor hoogsensitieve kinderen.
_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear