Hoe help ik mijn jonge
kind beter slapen?

Sommige kinderen worden geboren met het talent om te slapen en anderen helaas niet. Ongeveer 45% van alle kinderen heeft problemen met slapen.

_BT Clear

Hoe help ik mijn jonge kind beter slapen? 

Sommige kinderen worden geboren met het talent om te slapen en anderen helaas niet. Ongeveer 45% van alle kinderen heeft problemen met slapen.

Het mag dan zo makkelijk lijken - je doet je ogen dicht en valt in slaap – maar voor sommige kinderen is het echter net zo ingewikkeld als rocket science. Kleine kinderen kunnen niet praten en zijn dus niet in staat uit te leggen wat ze moeilijk vinden. Wat ze wel heel goed kunnen om jou als ouder duidelijk te maken dat ze iets moeilijk vinden is huilen, heel hard. Tot een maand of 6/7 huilen kinderen alleen met een reden. Ze kunnen nog niet bedenken dat wanneer ze huilen mama of papa komt om hen te troosten. Ze hebben je echt nodig om weer te kunnen kalmeren en jouw aanwezigheid nodig om in slaap te kunnen vallen.

Waarom is slapen belangrijk?

Slapen is voor je baby of kind net zo belangrijk als goed eten, want voldoende slaap zorgt voor de ontwikkeling van de hersenen. Waar eten het lichaam voedt om te kunnen groeien, zorgt voldoende slaap voor de groei van het lichaam en ontwikkeling van de hersenen. Wist jij dat het babybrein bij geboorte ongeveer 25% is van het volwassenbrein.

En dat het in het eerste half jaar wel twee keer zo groot wordt? Wanneer de dag- en/of nachtrust van kinderen chronisch verstoord wordt, groeien ze minder snel, zijn ze emotioneel instabieler, wordt de kans op overgewicht vergroot en gaan de leerprestaties achteruit. Oftewel: op alle gebieden komt er niet uit wat erin zit.

Tips: Hoe kun je je kindje helpen beter te slapen?

Verwacht geen wonderen, want leren slapen is vaak maatwerk, maar met deze basistips kom je waarschijnlijk al een heel eind:

Regelmaat, rust en reinheid

Oudere kinderen vanaf een jaar of 3/4 laat je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, ook in het weekend. Voor baby’s en kleinere kinderen ga je op zoek naar de juiste wakkertijden. Deze wakkertijden in combinatie met de slaapsignalen die je kindje geeft zorgen ervoor dat je hem precies op het juiste moment in bed kan leggen.

Klik hier om naar een artikel van Opgroeienin046 te gaan specifiek over wakkertijden.

Natuurlijk ritme

Houd rekening met de natuurlijke bedtijd van je kind.

Klik hier om naar een artikel van Opgroeienin046 te gaan specifiek over de natuurlijke bedtijd.

Geen dutjes na school

Gaat je kindje al naar school, laat hem geen dutje doen ná schooltijd, want hierdoor verschuift het slaapritme.

Extra bewegen

Dit zorgt voor een diepere slaap. Vooral bewegen in de buitenlucht! Voor baby’s helpt daglicht bij het ontwikkelen van een goed dag- en nachtritme. Ga waar mogelijk vooral in de ochtend naar buiten.

Bedtijdrituelen

Rustige en vooral vaste bedtijdrituelen helpen bij het in slaap vallen. Bij kinderen die overdag nog slapen is een ritueel van 5 minuten al voldoende om hen te helpen in slaap te vallen.

_BT Clear
_BT Clear