Slaapklets

Neem voor het slapen gaan samen nog even de dag door. Wat was er fijn, waar heb je om gelachen, vooral de positieve dingen van de dag als dat lukt.

Iets warms

Een glas warme melk met honing doet nog steeds wonderen!

Goede temperatuur en verduisterde kamer

Zorg voor een donkere slaapkamer die niet te warm of te koud is.  

Schermtijd voor het slapen gaan

Geen schermtijd tot 2 uur voor het slapen gaan en geen tv één uur voor het slapen gaan.

Zoek hulp als niks werkt

Heb je werkelijk alles geprobeerd, maar wordt het slapen niet beter, zoek hulp! Een huisarts, consultatiebureau of slaapcoach kan afhankelijk van de problemen de oplossing bieden. Soms worden de slaapproblemen veroorzaakt door medische redenen zoals slaapapneu, eczeem, allergieën, oorontsteking, reflux etc.  

Bedtijdritueel

Een vast bedtijdritueel voor het slapen gaan helpt kinderen om makkelijker in slaap te vallen. De voorspelbaarheid van het ritueel zorgt ervoor dat het lichaam weet wat er gaat komen en af gaat schakelen naar de nacht.

Vanaf een week of 6-8 krijgt je baby mogelijk wat meer ritme in zijn slaapgedrag, dus vanaf dit moment loont het om te starten met een vast bedtijdritueel.  

Een bedtijdritueel werkt in de avond heel goed, maar ook overdag helpt een bedtijdritueel je kindje. Overdag is 5-10 minuten al voldoende, maar ’s avonds mag het wat langer duren, minimaal 20-30 minuten. Het bedtijdritueel start vaak al na het avondeten, dus zorg ervoor dat de activiteiten die dan plaatsvinden rustige activiteiten zijn en bij voorkeur op dezelfde plaats (de slaapkamer) gedaan worden. Het helpt om het daglicht buiten te houden en om de slaapkamer donkerder te maken.

Wat doe je tijdens zo’n bedtijdritueel?

Rustig spelen, uitkleden, aankleden, wassen en/of in bad gaan, tandenpoetsen, plassen, water of melk drinken, inbakeren, praten over de dag, yoga, boekjes lezen, liedjes zingen, knuffelen, white noise of een muziekje aan, nachtlampje aan/uit doen, slaaptrainer aan etc.

Belangrijk is om iedere keer hetzelfde te doen en in dezelfde volgorde. Op deze manier wordt het naar bed brengen van je kindje ook nog eens tijdrek-proof!

Vroege vogels

Herkenbaar; de dag die start ergens tussen 5 en 6 uur in de ochtend? Je kind is vrolijk en vooral klaarwakker en is met geen mogelijkheid meer in slaap te krijgen. Helaas is 6 uur voor veel kinderen een prima tijd om de dag te starten. Is jouw kindje eerder wakker, dan is het echt nog nacht en te vroeg om op te staan.

Er zijn een aantal redenen waardoor kinderen te vroeg wakker worden:

Je kindje gaat te slaperig naar bed

Vooral baby’s worden vaak te slaperig of zelfs slapend in bed gelegd. Op deze manier weet je kindje niet hoe hij zelf in slaap moet vallen. Hoe makkelijk dat ook lijkt, baby’s moeten dit leren. Heeft je kindje deze vaardigheid niet onder de knie, dan zal hij bij het wakker worden niet weten hoe weer in slaap te vallen. Zeker in de vroege ochtend wanneer hij al flink uitgerust is, is het dan een uitdaging om weer in slaap te vallen.

Je kindje gaat te laat naar bed

Dit klinkt heel erg onlogisch, maar te laat naar bed kan ervoor zorgen dat je kindje te vroeg wakker wordt. Ieder kind heeft een natuurlijke bedtijd, voor jonge kinderen vaak tussen 19.00 en 20.00. Leg je hem na deze natuurlijke tijd op bed dan zal je kindje moeilijker in slaap vallen en heeft het mogelijk effect op de ochtend.

De slaapjes overdag zijn niet voldoende

‘Houd hem overdag maar wakker’ is een advies dat vaak gegeven wordt bij kinderen die slecht slapen. Helaas werkt te weinig slaap overdag averechts. Het zorgt juist vaak voor een oververmoeid kind dat in de nacht slecht slaapt en in de ochtend te vroeg wakker is. Dit gebeurt ook als de tijd tussen het middagslaapje en bedtijd in de avond te lang is.  

Je baby heeft nog een voeding nodig

De meeste kinderen hebben vanaf een half jaar geen nachtvoeding meer nodig. Ieder kind is natuurlijk anders en er zijn genoeg uitzonderingen die in de vroege morgen wakker worden omdat ze honger hebben.

De oorzaak is medisch

Een medische aandoening als reflux, astma of slaapapneu (OSAS, obstructief slaapsyndroom) kan zorgen voor te vroeg wakker worden in de ochtend. Heb je het idee dat er een medische reden is waarom je kindje te vroeg wakker wordt? Neem dan altijd contact op met je arts. 

Tips om jonge kinderen langer te laten slapen

Baby’s tot 6 maanden hebben vaak nog geen ritme en vinden slapen in bed moeilijk. Dát ze slapen is op deze leeftijd heel erg belangrijk, het ‘waar’ en het ‘hoe’ veel minder. Verwacht dus van je baby (en jezelf) nog niet te veel. Zorg voor een goede basis, zodat je baby in ieder geval de ruimte heeft om zelf te leren slapen en te komen tot een goed ritme wanneer hij daar klaar voor is. Kijk hiervoor goed naar je baby en de signalen die hij afgeeft. Kortom: heb geduld en geniet ervan dat hij nu nog lekker bij je wil slapen, voor je het weet is hij alweer groot!

Klik hier om naar een artikel van Opgroeienin046 te gaan specifiek over slaap in de eerste 6 maanden.

Je kunt je wat oudere kindje helpen langer te slapen door te zorgen voor een donkere rustige kamer. Rust kun je creëren door gebruik te maken van ‘white noise’ ofwel witte ruis, te vinden op elke muziek-streamingsdienst. Dit geluid haalt als het ware de omgevingsgeluiden weg die kinderen in de ochtend wakker kunnen maken.

Een slaaptrainer helpt oudere kinderen (vanaf ongeveer 2 jaar) om in ieder geval in bed te blijven. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat ze ook daadwerkelijk langer door gaan slapen.

Belangrijk bij het gebruik van een slaaptrainer:

  • Leg je kindje overdag duidelijk uit wat de bedoeling is en herhaal dit voor het slapen gaan.
  • Wees consequent; één keer toegeven voordat de wekker aan gaat en je kindje zal de dagen erna wederom proberen eerder uit bed te komen.
  • Gebruik een simpele slaaptrainer.
  • Stel een reële tijd in om wakker te worden. Opstaan om 7 uur is fijn voor jou als ouder, maar voor je kindje oneindig lang wanneer hij al om half 6 wakker is.
  • Komt je kindje uit bed, breng hem direct terug en houd dit zo saai mogelijk.
  • Gaat het goed? Beloon je kindje met complimenten, kusjes en knuffels.
  • Voor veel kinderen werkt het heel goed om er in het begin een beloningssysteem aan te koppelen.
  • Houd vol! Het probleem lost zich meestal niet in één of twee weken op.

Dit artikel is tot stand gekomen m.m.v. slaapcoach Judith Zinken van ‘Slaap en zo‘.

Wil je meer informatie over kinderen en slapen?

Klik hier en lees meer op Opgroeienin046.nl.

_BT Clear
_BT Clear