Wat kunt u doen om duurzamer te leven? Wat doet de gemeente? U leest er alles over in de nieuwsbrief duurzaam Buren. Ontvang enkele keren per jaar deze nieuwsbrief vol duurzame inspiratie, tips en activiteiten. Samen op weg naar een duurzaam Buren!

_BT Clear

Waarom is duurzaamheid belangrijk?

“We merken aan van alles dat het klimaat verandert, zoals aan extreem warm en droog weer of juist stortregens en zwaardere stormen. Stijgende energieprijzen. Maar ook de luchtvervuiling neemt toe. Dat komt door teveel broeikasgassen in de lucht. Dat moet stoppen. Voor de natuur, maar ook voor onszelf én onze kinderen. We kunnen dit alleen realiseren als we dat als inwoners, organisaties en ondernemers in Buren sámen doen. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Met zonnepanelen bijvoorbeeld of door uw woning te isoleren en zo uw energieverbruik te minderen. Maar u kunt ook uw tuin vergroenen, minder vlees eten en vaker de fiets pakken. Mag ik ook op u rekenen?” – Martine de Bas, wethouder Duurzaamheid.

_BT Clear

Ontmoet onze duurzame buren

Veel inwoners zijn actief bezig met duurzaamheid. Zij vormen een inspiratie voor anderen. U leest hun verhalen op www.buren.nl/duurzameburen. Zelf een duurzame buur aan ons voorstellen? Mail dan naar [email protected].

“U hoeft niet meteen uw hele huis opnieuw op te bouwen. Verduurzamen kan ook kleinschalig. Iedereen kan verduurzamen. Wij begonnen met het vervangen van de halogeenspotjes door LED verlichting. Ook hebben we de combiketel verwijderd. Hij was achttien jaar oud en aan vervanging toe. Dit leek ons een mooi moment om de gasleiding af te laten sluiten en een warmtepomp te laten installeren. Zo’n warmtepomp is natuurlijk wel een grote uitgave, maar wist u dat er verschillende subsidies en financiële regelingen zijn voor verduurzamen?”. Lees verder

Gratis energieadviesgesprek plannen bij het Energieloket.
Uw huis verduurzamen? Bekijk hier het stappenplan en check de subsidiewijzer.

_BT Clear

Duurzaam ondernemen biedt kansen

Verduurzamen en groene keuzes maken, wordt noodzakelijk. Maar biedt ook kansen! Rijksen Speciaal Timmerwerk sprak de ambitie uit om binnen vijf jaar het bedrijf energie- en klimaatneutraal te krijgen. Dat ging sneller dan verwacht.

“Toen we het pand gingen bouwen, besloten we om een biomassa installatie te kopen. Daarmee verwarmen we ons eigen bedrijfspand, maar ook twee andere bedrijfspanden op het industrieterrein. Als brandstof voor de biomassa installatie gebruiken we ons eigen afvalhout. Dit is schoon hout dat ook voor minder transportkosten zorgt, want we hoeven het afvalhout niet af te voeren.” Lees verder.

Bedrijf verduurzamen: draai aan deze knoppen.
Duurzame subsidies en regelingen voor ondernemers.
Energiescan of maatwerk energieadvies voor ondernemers door eCoBuren.

_BT Clear

Doe mee aan de Nationale Klimaatweek!

Duurzamer leven kan op verschillende manieren. Dit ontdekt u in de Nationale Klimaatweek van 28 oktober t/m 6 november. In die week vinden er duurzame activiteiten plaats in de gemeente Buren. Bekijk de activiteitenkalender op www.buren.nl/klimaatweek. Zo worden we ons bewuster van de klimaatcrisis, de gevolgen daarvan en hoe we zelf de oplossing zijn. Zet u in de Nationale Klimaatweek een eerste duurzame stap? Of inspireert u anderen met uw duurzame verhaal, net zoals onze duurzame buren?

_BT Clear
_BT Clear

Stichting Omgevingsfonds Buren in de steigers

Zonnevelden in Buren gaan de komende jaren voor veel lokale duurzame energie zorgen. De gemeenteraad bepaalde dat de exploitanten van deze zonneparken een bijdrage storten in een 'omgevingsfonds'. Mensen die in de buurt van een zonnepark wonen, kunnen straks voorstellen gaan doen en projecten indienen. Die worden dan betaald uit het omgevingsfonds. Waarom een omgevingsfonds? Een zonnepark beïnvloedt de leefomgeving voor omwonenden negatief. Bijvoorbeeld door aantasting van het landschap. Het geld in het omgevingsfonds wordt gebruikt voor projecten die de leefomgeving verbeteren. Een op te richten onafhankelijke stichting beheert straks het fonds. De gemeente en ook de exploitanten van duurzame energieprojecten nemen zelf geen deel aan de stichting. Inwoners van de gemeente die bestuurslid worden van de stichting, gaan zelf beslissen over besteding van het geld van het omgevingsfonds. Waarschijnlijk kunnen begin volgend jaar de eerste projecten worden betaald uit het fonds.

_BT Clear