Informatiekrant RES Fruitdelta Rivierenland 2022

_BT Clear

Een betrouwbaar elektriciteitsnet maken we samen

We wekken steeds meer duurzame energie op via wind en zon én we gebruiken steeds meer elektriciteit voor bijvoorbeeld warmtepompen en elektrische auto’s. Liander werkt overal in de regio aan het verzwaren van kabels en het bijbouwen van transformatorhuisjes. Maar de verzwaring van het elektriciteitsnetwerk verloopt niet in hetzelfde tempo als de stijging in levering door zonnepanelen en gebruik van stroom op piekmomenten. Op de momenten dat de stroom die geleverd wordt en wat er aan stroom gebruikt wordt niet met elkaar in balans zijn, raakt het elektriciteitsnet soms overbelast.

Dat gaat meestal om korte periodes, bijvoorbeeld op een stralende dag tussen 12.00 en 14.00 uur. Als de spanning in de kabels hoog oploopt, schakelt de omvormer van je zonnepanelen af. Dat is een beveiliging in de omvormer om schade te voorkomen. Op dat moment kun je geen elektriciteit terug leveren. De omvormer schakelt meestal vanzelf weer aan.

Dit kun je zelf doen om de netbelasting laag te houden:

  1. Heb je zonnepanelen? Gebruik de elektriciteit die je opwekt zoveel mogelijk direct zelf. Dan hoeft het niet terug naar het elektriciteitsnet. Zet dus wanneer de zon schijnt de wasmachine of vaatwasser aan.
  2. Aan vernieuwing toe? Kies dan voor slimme apparaten. Deze wasmachines, vaatwassers en laadpalen gaan aan wanneer zonnepanelen veel opwekken.
  3. Heb je een elektrische auto? Laad deze dan niet meteen op wanneer je thuis komt, maar wanneer er weinig vraag naar elektriciteit is, zoals later in de avond of op een zonnig tijdstip.
  1. Meld je zonnepanelen aan op energieleveren.nl. Zo help je Liander voorspellen waar aanpassingen aan het elektriciteitsnet nodig zijn.
  2. Overweeg zonnepanelen op het oosten en/of westen te plaatsen. De opbrengst is zo’n 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar de geproduceerde stroom wordt efficiënter gebruikt. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom en zonnepanelen op het westen wekken veel stroom op aan het eind van de dag.

Stoppen jouw zonnepanelen met het opwekken van stroom? Raadpleeg dan de postcodechecker-zonnepanelen op de website van Liander: terugleverproblemen.web.liander.nl/­postcodecheck. Het kan ook liggen aan jouw installatie. Laat een erkende installateur de problemen beoordelen. Blijft het probleem zich voordoen? Neem dan contact op met Liander om de mogelijkheid te bespreken om een meting te doen. Dat kan via de storingsdienst van Liander op 0800-9009.

Bewezen gouden tip:

het waterzijdig inregelen van radiatoren

HEEREWAARDEN - Wist je dat je wel 10 tot 20% kunt besparen op het gasverbruik door je cv-ketel goed in te stellen en de radiatoren en vloerverwarming waterzijdig in te regelen? Jan uit Heerewaarden heeft dit in december 2020 in zijn eigen woning gedaan.

In december 2021 was het aantal graaddagen gelijk aan het jaar daarvoor. Een graaddag is een maat voor de hoeveelheid energie die nodig is om een huis te verwarmen. Hierdoor was het goed te meten wat deze aanpassingen hebben opgeleverd. Uit de data die Jan bijhoudt op de website Mindergas.nl, bleek dat hij hiermee maar liefst 300 m3 gas heeft bespaard. Een gouden tip voor iedereen!

Wat is het waterzijdig inregelen?

“In 80% van de gevallen staat een cv-ketel na installatie standaard ingesteld, terwijl je met het goed instellen veel gas en geld kunt besparen”, aldus Jan. Naast het goed instellen van de cv-ketel valt er ook veel winst te behalen uit het waterzijdig inregelen van de radiatoren en vloerverwarming. Dat betekent dat je de temperatuur van het retourwater van de radiatoren instelt op 15 tot 18 graden temperatuurverschil als het terugkomt bij de cv-ketel.

Ben je een echte handige doe-het-zelver? Dan kun je dit zelf. “Op internet kun je veel informatie vinden”. Minder ervaren? Laat het dan inregelen door een installateur. Ook dan is de investering op korte termijn terugverdiend. “Als je een installateur wilt inschakelen, dan adviseer ik om meerdere offertes aan te vragen. Verdiep je goed in wat ze leveren. Hoe is de kwaliteit, krijg je garantie etc. Dan zie je dat er veel prijs- en kwaliteitsverschil zit in de offertes.”

Meer weten over het waterzijdig inregelen van radiatoren? Kijk dan op: www.energieloketrivierenland.nl/­waterzijdig-inregelen.

_BT Clear

Gratis bezoek van een energiecoach

Wil je energie besparen in je huis en je weet niet hoe? Vraag een gesprek aan met één van de energiecoaches van het energieloket. Maak een afspraak via www.energieloketrivierenland.nl/huisbezoek

_BT Clear