Informatiekrant RES Fruitdelta Rivierenland 2022

_BT Clear

Wat je niet gebruikt, betaal je niet

Tip 1 – Gebruik een timer met douchen

Vijf minuten douchen, je kunt het best! Wil je wat gezelligheid? Zet dan je twee favoriete nummers op.

Tip 2 – Kleed je warmer en zet de thermostaat op 19 graden

De energieprijzen rijzen de pan uit. Trek lekker een warm vest aan. Scheelt bergen energie en dus geld. Wol en fleece houden je het beste warm.

Tip 3 – Ventileer

Vochtige en vieze lucht je huis uit! Door je ramen een kwartier open te zetten, krijg je er droge lucht voor terug. Dit is gezonder en daardoor warmt je huis sneller op. Zet geen raam open als je woont in een energiezuinig nieuwbouwhuis. Die hebben een filtersysteem dat vochtige, vieze lucht automatisch afzuigt en verse lucht de woning inblaast.

Tip 4 – Was op lagere temperaturen

Was op 10 of 20 graden lager. Dat scheelt veel energie. Heeft jouw wasmachine een ECO-knop? Dan duurt het wel wat langer, maar het bespaart veel energie. Eens in de paar weken handdoeken en beddengoed heet wassen voorkomt dat jouw was-
machine zeepvervuiling krijgt.

Tip 5 – Wees je bewust van energieslurpers in huis

Bijvoorbeeld een aquarium, vijverpomp en waterbed zijn extreme energieslurpers.

Tip 6 – Ledverlichting

Vervang alle oude gloeilampen door LED-lampen, zeker als het lampen zijn die vaak aanstaan!

Tip 7 – Oude apparatuur

Oude apparatuur verbruikt veel energie! Dus weg met dat koelkastje in de schuur of die handige oude vriezer.

Help, ik kan het niet meer betalen!

Hulp bij energiearmoede

ZALTBOMMEL - Voor veel mensen zijn de hoge energieprijzen een groot probleem. Ook voor Linda Jansen*. Herken je haar verhaal? Vraag hulp, net als Linda.

“Ik heb echt pijn in mijn buik van die hoge gasprijzen. Nu al is het bedrag dat ik betaal voor gas en licht een groot deel van mijn maandelijkse budget. Kan ik straks mijn energierekening en andere rekeningen nog wel betalen?“ vraagt Linda met een zorgelijke blik in haar ogen.

Eenmalige energietoeslag

Door haar lage inkomen kwam Linda via de gemeente in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van de Rijksoverheid. Linda: “Het bedrag staat apart op een spaarrekening, zodat ik niet zo snel in de verleiding kom om het geld voor andere dingen te gebruiken. Deze tip kreeg ik van een schuldhulpmaatje, een vrijwilliger die helpt om overzicht te houden op mijn inkomsten en uitgaven.”

Van korter douchen tot tochtstrip

Linda nam op advies van vrienden ook contact op met het Energieloket in haar gemeente. “Ik dacht dat dit alleen voor woningeigenaren was en dat je dan meteen aan de zonnepanelen moet en zo. Maar het Energieloket geeft ook advies over eenvoudige maatregelen die niet veel geld kosten. Ik heb nu radiatorfolie en tochtstrips geplaatst. Ook staan we minder onder de douche. Dat maakt mijn energieverbruik toch weer een stukje lager.”

Vraag hulp

Neem contact op met je gemeente als je moeite hebt met rondkomen. Voorkom dat je in de schulden komt. Jouw gemeente kan jou de weg wijzen naar organisaties die kunnen helpen. Wil je meer weten over energie besparen? Kijk dan op www.energieloketrivierenland.nl/tips.

*Om privacy redenen is Linda Jansen niet haar echte naam

Illustratie: Jos Lenkens

Bespaar geld met subsidies en regelingen

Je huis verduurzamen zorgt voor een lagere energierekening én is beter voor het milieu. Maar de investeringen kosten geld. Goed om te weten: er zijn allerlei soorten financieringen mogelijk. Denk aan subsidies, leningen of BTW teruggave. Het loont absoluut om je daar in te verdiepen.

Subsidies vraag je achteraf aan. Dus als de maatregelen zijn uitgevoerd en de rekening betaald. Zoek dit vooraf goed uit om teleurstelling achteraf te voorkomen.

Een paar subsidies en regelingen:

Subsidie voor energiebesparende maatregelen: de ISDE

Woningeigenaren kunnen bij de Rijksoverheid subsidie aanvragen voor woningisolatie, duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet. Deze subsidiemaatregel heet ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Met 1 isolatiemaatregel kun je 15% subsidie ontvangen. Met minimaal 2 maatregelen kan dit oplopen tot ongeveer 30%. Uiteraard alleen als je aan de voorwaarden voldoet. Woon je in een appartement of flat en ben je lid van een Vereniging voor Eigenaren (VvE)? Bekijk dan de aparte ISDE-subsidieregeling voor VvE. Deze geldt alleen voor zonneboilers, warmtepompen en aansluitingen op een warmtenet. Voor isolatie is er voor VvE’s een andere regeling.

BTW terugvragen over zonnepanelen

Er is geen subsidie voor zonnepanelen. Je kunt wel BTW terugvragen aan de Belastingdienst. Vaak verzorgen de leveranciers van de zonnepanelen deze teruggave van de BTW. Dat scheelt toch mooi 21%.

Check je gemeente voor aantrekkelijke financiering

Veel gemeenten bieden een aantrekkelijke financiering aan. Je kunt tot maximaal € 50.000,- lenen voor energiebesparende of energieopwekkende maatregelen.

Check: www.energieloketrivierenland.nl/­regelingen

_BT Clear
_BT Clear