Informatiekrant RES Fruitdelta Rivierenland 2022

_BT Clear

Fotograaf Hans Adams

Een bruisende buurtvereniging als begin van een duurzame toekomst voor de hele wijk

GELDERMALSEN - Een gezonde, gezellige en veilige woon-, speel- en leefomgeving maak je samen. Buurtvereniging Laageinde/Tuindorp, opgericht in 1936, is hard op weg om opnieuw een bruisende vereniging voor alle buurtbewoners te worden. Naast activiteiten als een buurtborrel, oppas of uitruildienst hebben de buurtgenoten het plan om samen het buurthuis en zelfs de hele buurt te verduurzamen. In Laageinde/Tuindorp staan namelijk vooral huizen uit de jaren ’20 en ’30. Omdat uiteindelijk elk huis in Nederland aardgasvrij verwarmd moet worden en iedereen een energierekening wil die te betalen is, ligt daar een grote uitdaging.

Besef dat we er samen wat van kunnen maken

Arjen Gerritsen is een van de enthousiaste buurtbewoners en daarnaast actief als verbinder binnen de energietransitie in Rivierenland. Arjen: “Buiten de vereniging kent de buurt al geruime tijd een groepsapp, waar gebruik van wordt gemaakt om elkaar te informeren of om spullen te delen en/of te ruilen. Ook is er in het verleden door wijkbewoners het nodige voor kinderen en ouderen georganiseerd. Deze gemeenschapszin willen we nu graag breder trekken. Het besef dat we er samen wat van moeten maken, is nadrukkelijk aanwezig. We zien kansen en er is enthousiasme en bereidheid om een bijdrage te leveren. Om succesvol te zijn, organiseren we de buurt op een manier die past bij de huidige behoefte. Daarom zijn we bezig met het op orde brengen van de basis, met een goed functionerend buurtverenigingsbestuur, diverse werkgroepen, waarbij de activiteiten centraal staan en hebben wij recent ook stappen gemaakt voor de nieuwe werkgroep ‘collectief verduurzamen van de buurt’.”

Je hebt ook gewoon geld nodig

“Samen staan we sterker, weten we meer en worden we ook serieuzer genomen. Dat is belangrijk nu grote vraagstukken, zoals de klimaatverandering, steeds nadrukkelijker bij iedereen in het dagelijkse leven doorsijpelen. Als buurtvereniging willen we een serieuze gesprekspartner voor de gemeente zijn, die ook druk is met het zoeken naar manieren om wijken aardgasvrij te maken. Ondertussen hebben we een complete inventarisatie, inclusief kosten, klaar om ons buurthuis volledig te verduurzamen (‘0 op de meter’)”, aldus Arjen.

“De buurtvereniging heeft onder andere daarvoor een financiële bijdrage gevraagd aan het Omgevingsfonds West Betuwe en het Duurzaamheidsfonds Betuwewind. Die bijdragen hebben we nodig om onze huidige plannen daadwerkelijk te realiseren en om de basis te leggen voor de eerste stappen richting het gezamenlijk onderzoeken van wat nodig is voor verduurzaming van onze buurt.”

Samen optrekken helpt om de verduurzaming van de wijk te versnellen

Arjen: “Samen optrekken helpt om de verduurzaming van onze buurt en wellicht breder, van onze wijk, te versnellen. En vergeet niet: samen met je buurtgenoten werken aan een duurzame buurt kan ook heel plezierig zijn. Bovendien, en nu kom ik tot de kern, is er steeds meer besef dat ‘warmte’ een van de meest complexe opgaven van de energietransitie is en dat we nog helemaal aan het begin staan. Door samen, vanuit verschillende rollen en verantwoordelijkheden, op te trekken en met de juiste deskundigen en vertegenwoordigers aan tafel te gaan, bereik je dingen. Dat begint met kennismaking, kennisdeling en zoeken van verbinding en dat leidt vervolgens tot samenwerking, groeiend vertrouwen en versnelling. Buurtvereniging Laageinde/Tuindorp, wil daarin het initiatief nemen. Onze volgende stap is ondersteuning en samenwerking zoeken met de gemeente West Betuwe, de netwerkbeheerder, de woningcorporatie en andere partijen die in deze gezamenlijke uitdaging nodig zijn. Samen kunnen we ambities waarmaken, daar ben ik van overtuigd.”

Manon en Menno isoleren met
natuurlijke materialen.
Fotograaf: Manon Berendse

Samen met je buren je huis energiezuiniger maken

CULEMBORG - Woningeigenaren in Culemborg ontvangen een stappenplan op maat voor energie- besparende maatregelen in huis, vanuit het project ‘Minder op de meter’. Dit wordt uit- gevoerd door Vrijstad Energie en gaat per straat, omdat het leuker en voordeliger is wanneer je samen optrekt met buren.

Volg Manon en Menno voor duurzaamheidstips

Manon en Menno doen ook mee aan Minder op de meter. In mei kregen zij de sleutel van hun woning in de Culemborgse wijk De Hond. Zij verduurzamen het huis met natuurlijke materialen en brengen de stappen in beeld via een serie vlogs. Het dak wordt gerenoveerd, van binnen geïsoleerd en er komen zonnepanelen op. Ook de vloer gaan ze isoleren. De muren werken ze af met natuurlijke, ademende materialen. Laat je inspireren en kijk mee. Ga naar www.vrijstadenergie.nl/minderopdemeter

_BT Clear
_BT Clear