Informatiekrant RES Fruitdelta Rivierenland 2022

_BT Clear

Verenigingen Neder-Betuwe kunnen extra geld verdienen met verduurzaming

NEDER-BETUWE - De gemeente zoekt naar mogelijke taken voor verenigingen, om extra geld te verdienen voor hun club. Op het gebied van duurzaamheid heeft de gemeente grote opgaven. Denk aan aardgasvrij wonen, verduurzaming van woningen en het tegengaan van energiearmoede.

Verenigingen kunnen hierbij helpen. Mogelijke taken zijn: energiecoach worden, zwerfafval opruimen of een klusteam voor energiebesparende maatregelen in huis vormen. Misschien zijn er ook nog andere ideeën.

Dialoog met de verenigingen

In oktober start de gemeente Neder-Betuwe een participatieproces met verenigingen over mogelijke duurzame taken. Wat kunnen verenigingen doen om inwoners te helpen bij het verduurzamen, energie besparen, aardgasvrij wonen of het opruimen van zwerfafval? Wat hebben zij nodig?

Bijvoorbeeld een opleiding tot energiecoach of materialen, zoals grijpers, handschoenen en gereedschappen. En wat wordt de vergoeding per taak?

Oud papierregeling Avri stopt

Op dit moment verdienen zeven verenigingen in Neder-Betuwe extra geld voor hun club met het ophalen van oud papier. Avri is van plan hiermee te stoppen en heeft met enkele verenigingen al een proef gedraaid met alternatieve werkzaamheden. De nieuwe duurzame diensten van de gemeente kunnen ervoor zorgen dat er voor iedere vereniging voldoende andere werkzaamheden zijn om de inkomsten voor de vereniging op peil te houden. www.samendetoekomst.nl

Op de hoogte
blijven?

Meld je dan aan voor een digitale nieuwsbrief. Je kunt er uit meerdere kiezen. Of je op allemaal abonneren. Alle nieuwsbrieven op een rijtje:

Informatie van de energiecoöperatie bij jou in de buurt

Vrijwel alle coöperaties in onze regio hebben een digitale nieuwsbrief waarvoor jij je kunt aanmelden. Zo blijf je goed op de hoogte van wat er in jouw omgeving gebeurt, ook als je geen lid bent.

JongRES Rivierenland zoekt jongeren

Wil jij in je vrije tijd een steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? Dat kan! Naast je studie of baan vind je het leuk om een community van jongeren op te bouwen die zich uitspreekt over de toekomst van onze energie. Hiervoor organiseer je activiteiten, benader je stakeholders in het vakgebied, of promoot je acties op sociale media (afhankelijk van je functie). Op dit moment doen we dit in Rivierenland met twee jongeren en dat willen we graag uitbreiden. We zoeken leden tussen de 18 en 35 jaar (er is een mogelijkheid voor uitzonderingen). In deze vrijwilligersfunctie mag je zelf je tijd indelen (ongeveer tussen de 2 à 6 uur per week).

Meer weten? Neem contact op via: [email protected]

Oproep:

Gebiedsfonds Neder-Betuwe zoekt bestuursledeN

Inwoners profiteren mee door een gebiedsfonds

Via een gebiedsfonds profiteren inwoners mee van de opbrengsten van zonne- en windparken. Een gebiedsfonds financiert duurzame projecten of maatschappelijke initiatieven in de omgeving. Het gaat om projecten of maatregelen op het gebied van duurzaamheid, landschapsversterking, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en/of versterking van de sociale gemeenschap.

Gebiedsfonds Neder-Betuwe

De gemeente Neder-Betuwe start ook met een gebiedsfonds. Drie zonneparken storten volgens afspraak een financiële bijdrage in het fonds. Zonneveld Medel
(€ 50.000), Zonnepark Spoorstraat-Echteld (€ 149.000) en Zonnepark Hemmen
(€ 89.250). Op het moment dat een wind- of zonnepark in gebruik is en stroom levert aan het elektriciteitsnet wordt het bedrag in het gebiedsfonds gestort. Vanaf mei 2022 is dat het geval bij het Zonnepark Medel. Ook toekomstige nieuwe wind- en zonneparken gaan financieel bijdragen aan het gebiedsfonds.

Stichting

Een stichting gaat het gebiedsfonds beheren. Minimaal tweemaal per jaar wordt aan inwoners en bedrijven binnen de gemeente gevraagd om projecten of aanvragen in te dienen bij het gebiedsfonds. Het bestuur selecteert en beoordeelt de ingediende
projecten aan de hand van het fondsreglement en legt duidelijk uit waarom een financiële bijdrage wordt toegekend of afgewezen. De eigenaren van de wind- of zonneparken en de gemeente hebben geen directe invloed op het gebiedsfonds.

Bestuursleden Gebiedsfonds Neder-Betuwe gezocht

Voor het bestuur van het gebiedsfonds zoeken we inwoners uit de gemeente of personen met een sociale of economische binding met de gemeente. Woon je in de gemeente Neder-Betuwe? Of ben je ondernemer of professional bij een maatschappelijke organisatie in de gemeente? En wil jij graag bestuurslid worden bij het gebiedsfonds Neder-Betuwe? Meld je dan aan bij: Bob Leijdes, gemeente Neder-Betuwe, e-mail: [email protected]

_BT Clear
_BT Clear