In de gemeente Venlo

Knuffelen met een uil

_BT Clear

Het verborgen verlangen van Mia van Gaal

Mia van Gaal is 91. Ze lijdt aan dementie en is slechtziend. Mia woont op D’n Horstgraaf in Venlo, een woonzorglocatie van De Zorggroep. Als jong meisje was ze al gek op uilen. “Ik weet niet hoe mijn liefde voor uilen is ontstaan. Als ik iets doms deed zei mijn moeder ‘wat ben je toch een uil’. Misschien dat het zo is begonnen.”

Vasthouden en knuffelen

Mia heeft een hele verzameling uilen op haar kamer staan. Toch had ze nog nooit een uil van dichtbij gezien. Ze wilde heel graag een keer een uil vasthouden en knuffelen. Dankzij de spontane medewerking van Uil Topia uit Culemborg kon Mia eindelijk een grote wens in vervulling laten gaan.

Cassandra van den Berg kwam met drie van Mia’s lievelingsdieren vanuit Culemborg naar Venlo. Mia mocht de uilen aaien en liet ze op haar arm zitten. Ze was zichtbaar ontroerd en onder de indruk, vooral toen de 1,8 kilo zware Mickey op haar arm kwam zitten. Bang was ze geen moment. Ze genoot met volle teugen van de dieren.

“Het is echt iets moois, iets aparts. Ik heb nog nooit een uil van zo dichtbij gezien en aangeraakt. Geweldig.”

Voor een video van deze bijzondere ervaring en voor meer informatie kunt u terecht op: www.verborgen-verlangens.nl.

_BT Clear

De kleine succesmomenten blijven vaak het meeste bij!

De fijnste omgeving om een kind op te voeden is thuis. In een bekende omgeving en met mensen die dichtbij staan. Zodat het kind zich ontwikkelt, leert omgaan met anderen en zo zelfstandig mogelijk wordt. Maar dit gaat niet altijd vanzelf.

_BT Clear

Ambulante gezinsondersteuning is er voor kinderen en jongvolwassenen tussen de 0 en 23 jaar met - het vermoeden van - een (licht) verstandelijke beperking. Maar ook voor gezinnen waarbij er sprake is van een (licht) verstandelijke beperking bij één of beide ouders. In beide gevallen uit zich dit vaak in gedragsproblemen of problemen in de relatie tussen de ouder en het kind. Het gaat hierbij dan vaak om problemen op het gebied van concentratie, gedrag, emotie, leervermogen en taal of spraak.

Josine is al ruim zes jaar ambulant begeleider en vertelt over hoe zij gezinnen verder helpt. “Wij komen altijd bij de gezinnen thuis. In een eerste gesprek bekijken we wat het gezin zou willen bereiken voor het kind en het gezin. We bespreken wat goed gaat, waar zij hulp bij zoeken of wat zij willen leren. Deze zorgen, vragen en wensen van het gezin zijn altijd leidend voor de doelen die we samen bepalen. Soms is het nodig dat we meer duidelijkheid krijgen over de oorzaak van het gedrag van het kind. Gespecialiseerde gedragsdeskundigen observeren het kind en doen eventueel aanvullend onderzoek.”

Laatst kwam Josine bij een gezin waarvan een moeder haar grenzen niet kon aangeven aan haar kinderen en veel negatief gedrag ervaarde vanuit haar kinderen. Josine helpt haar door haar op een positieve manier te leren kijken naar haar kinderen. Josine: “Hierdoor kan ze nu genieten van haar kinderen, haar grenzen aangeven en kan ze nu zelfs leuke dingen doen met beide kinderen tegelijk. Dat had voorheen niet gekund!”

“Het zijn vaak de kleine succesmomenten die je het meeste bijblijven. Je laat ouders ervaren dat ze zelf al heel veel kunnen. Ik doe dat met praktische ondersteuning, een luisterend oor of soms gewoon door er te zijn. Het is mooi en bijzonder dat je de ouders hun eigen kracht laat vinden op een manier die bij hen past. Hierdoor komt er meer zelfvertrouwen en kunnen ze de dingen ook weer op een positieve manier zien en beleven. En op deze manier help ik gezinnen echt verder op een manier die bij mij past!”

Op zoek naar meer informatie over ambulante gezinsondersteuning?

Neem contact met ons op via: 088 - 355 55 55, mail naar: [email protected] of kijk op: www.sheerenloo.nl/hulp-thuis.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear