In de gemeente Venlo

Online je weg vinden? De Bibliotheek helpt je verder

_BT Clear

Steeds meer zaken van de overheid moet je zelf online regelen. Denk aan het aanvragen van zorgtoeslag, huurtoeslag of AOW, je belastingaangifte, het verlengen van een rijbewijs, een verhuizing doorgeven bij de gemeente, vragen over pensioen en uitkeringen en ga zo maar door. De lijst is lang en de computer is onmisbaar in het dagelijks leven. Maar dat online regelen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Anke Jacobs en haar collega’s bij de Bibliotheek Venlo helpen dagelijks tientallen bezoekers om online wegwijs te worden rondom overheidszaken.

“Alle Bibliotheken in Nederland hebben inmiddels een Informatiepunt Digitale Overheid, de Bibliotheek Venlo zelfs al sinds 2019”, vertelt Anke. “We helpen mensen met het vinden van informatie op internet of verwijzen hen door naar de juiste instanties. Het zijn mensen van alle leeftijden, echt een heel divers publiek. Je verwacht het bijvoorbeeld niet direct, maar ook jongeren weten ons te vinden. Ze kunnen goed overweg met sociale media, maar vinden het aanvragen van een studiefinanciering of zorgtoeslag dan toch nog lastig. Van welke generatie je ook bent en ook als je redelijk goed overweg kunt met een computer, het is vaak een uitdaging om online de juiste informatie te vinden of om bijvoorbeeld in te loggen met je DigiD bij mijnVieCuri.”

In de gemeente Venlo is er altijd een Bibliotheek dichtbij waar inwoners terechtkunnen met hun vragen. “In de Stadsbibliotheek en in de vestig- ingen in Arcen, Belfeld, Blerick, Tegelen en Velden, we hebben overal inloopuren. En het Informatiepunt sluit ook nog eens mooi aan bij de gratis computercursussen Klik & Tik en Digisterker. Die laatste cursus leert je ook hoe je snel en gemakkelijk je weg vindt op overheidssites. En anders zijn wij er natuurlijk, iedereen is van harte welkom voor deze gratis service!”

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekvenlo.nl of kom eens langs.

Anke Jacobs

_BT Clear

Cultuur in de buurt

Hulp bij jouw idee

Stel je voor; je droomt van een betere wereld voor jou en de mensen om je heen. Sterker, je hebt ideeën voor leuke projecten maar je kan hulp gebruiken om die ideeën ook van de grond te krijgen. Dan zou je eens contact moeten zoeken met een van de cultuurcoaches. Zij helpen je op weg. Zelfs als jouw ideeën niet alleen over dansen, zingen, spelen of kunst gaan, maar ook als ze raakvlakken hebben met gezondheid, leefbaarheid of inclusie kun je bij ze aankloppen.

Eric Lamers Kunstencentrum Venlo

Wil jij ook een gesprek met een cultuurcoach? Neem dan contact op via [email protected].

Klop klop wie is daar?

Als je de Venlose cultuurcoaches benadert om met je mee te denken dan is de kans groot dat je als eerste terecht komt bij Eric Lamers. Hij is een cultuurontwikkelaar en werkt vanuit Kunstencentrum Venlo samen met een gevarieerde groep cultuurcoaches: “In de gemeente Venlo zijn er verschillende cultuurcoaches actief om te ondersteunen bij het realiseren van kunstzinnige projecten. Ze stimuleren de deelname aan culturele activiteit en leggen de verbinding tussen kunst en de rest van het leven. Anders gezegd: ze helpen mensen zoals jou om jouw dromen te realiseren.”

Benaderbaar

In de praktijk merkt Lamers dat mensen terughoudend zijn om cultuurcoaches te benaderen: “Ik begrijp dat het eng is om onbekende mensen om advies of hulp te vragen, maar dat is helemaal niet nodig. Zie ze juist als bruggenbouwers. Ze slaan samen met jou de brug van jouw idee naar het culturele veld. En net zo gemakkelijk leggen ze de verbinding met sport, zorg of het onderwijs.”

Dichtbij jouw dromen

De cultuurcoaches kennen de mogelijkheden en het lokale cultuuraanbod. Op de website cultuurinvenlo.nl lees je dat er veel gebeurt in onze gemeente. Je ziet daar ook dat het vooral om de mensen draait. Lamers sluit af: “Mensen, zoals jij, maken het verschil. Dus heb je een idee? Wij helpen je graag verder. Samen zorgen we er voor dat jij er iets moois van kan maken.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear