In de gemeente Venlo

_BT Clear

“Ik heb mezelf hier al die jaren kunnen ontwikkelen, in verschillende functies”

Josje Vestjens over haar werk als zorgcoördinator en werkplekbegeleider

Bij Josje heeft het altijd gekriebeld om ‘iets in de zorg’ te doen. Dat deed ze eerst als activiteitenbegeleider, later als verzorgende IG, na haar omscholing via De Zorggroep. Nu is ze naast verzorgende IG ook zorgcoördinator, waar ze ook haar diploma voor haalde, en is ze werkplekbegeleider voor studenten die het vak leren.

Impact op het leven van jonge bewoners en familie

“Op de locatie waar ik werk, wonen jonge mensen met dementie. Wat veel verdriet geeft voor henzelf en hun familie. Ik heb oog en oor voor hun verdriet. En neem tegelijk een grote zorg uit handen, zodat partners weer ‘gewoon’ geliefden zijn, geen verzorgers. Daarbij probeer ik altijd te kijken naar hoe het leven van deze bewoners er voorheen uitzag en hoe we dat zoveel mogelijk terugbrengen. Want vaak hadden zij een rijk sociaal leven. Daarom breng ik bijvoorbeeld het verenigingsleven hierheen, daarvoor spreek ik ook gerust mijn eigen netwerk aan. Ik vind het mooi om mensen een mooie dag te bezorgen, dat kan al door ergens een ijsje te eten.”

“IK HEB OOG EN OOR VOOR HUN VERDRIET. EN NEEM TEGELIJK EEN GROTE ZORG UIT HANDEN, ZODAT PARTNERS WEER ‘GEWOON’ GELIEFDEN ZIJN, GEEN VERZORGERS”

JOSJE VESTJENS - ZORGCOÖRDINATOR EN WERKPLEKBEGELEIDER

Open cultuur waar je jezelf mag zijn

Josje werkt al ruim dertig jaar bij De Zorggroep en heeft verschillende plekken gehad binnen de organisatie. Wat vindt zij van haar werkgever? “Het is een plek waar je jezelf mag zijn, mag meedenken, mag doorontwikkelen. Daar ben ik erg van. En als ik ergens mee zit, ga ik gewoon direct naar mijn teamleider. In het team vinden we elkaar altijd, we hebben een open cultuur met veel ruimte voor feedback. Ik heb in al die jaren altijd volop redenen gehad om bij De Zorggroep te blijven.”

Ontdek wat jouw plek kan zijn

Zorgcoördinator en werkplekbegeleider Josje heeft haar plek gevonden. Nieuwe collega’s zijn van harte welkom, Josje heeft je er graag bij. “Ik ben heel erg van het doorontwikkelen en dat heb ik hier al die jaren kunnen doen, op verschillende plekken. Wil je dat ook? Pak dan je kans.”

Ontdek wat jouw plek kan zijn en bekijk de vacatures op www.werkenbijdezorggroep.nl.

Studenten aan de slag als gezondheidscoach

Wanneer je hoofdpijn hebt, of last van je nek, dan neem je een pijnstiller. Wanneer afvallen niet goed lukt, ga je meer sporten. Maar wat is er nu eigenlijk echt aan de hand? Zijn er andere dingen die spelen? “Bij de opleiding Gezondheidsprofessional in Venlo leer je het grotere geheel te bekijken”, aldus Taai Derks, student Gilde Opleidingen. “Zoals een voedingspatroon, de mentale gezondheid en het dagelijks functioneren van de cliënt.”

“Je leert de mensen om je heen te motiveren en te begeleiden om preventief aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl, op basis van positieve gezondheid”, aldus Taai. “Het mooie van deze studie is dat je niet alleen met sociaal werk bezig bent, je ontwikkelt ook vaardigheden van andere beroepen, zoals kok, sport & bewegen en maatschappelijke zorg.”

Portfolio

Taai Derks is derdejaars student aan de opleiding en vindt het heel leuk. “Het is interessant om bezig te zijn met hoe je positieve gezondheid in iemands leven kunt toepassen. Bijvoorbeeld door te kijken naar het psychologische aspect, of naar iemands voedingspatroon.” De student vervolgt: “We hebben tijdens deze opleiding niet echt toetsen waar we voor moeten leren, maar je maakt een portfolio dat bestaat uit verslagen en bewijsstukken van stages.” Hij heeft onder andere stagegelopen bij een verzorgingstehuis en is nu bij een jongerencoach aan de slag. “Dat laatste vind ik het leukst, ik heb veel affiniteit met die doelgroep.” Taai begeleidt nu ook eerstejaars bij hun stage op de Open Inloop in De Haandert. Een Open Inloop op de woensdag, die vanuit Incluzio samen met de opleiding in touw is gezet.

Groeien

Peter Schäfer, werkzaam bij Incluzio, is aandachtsfunctionaris en coördinator van de Open Inlopen in de gehele gemeente Venlo, en is blij met deze nieuwe samenwerking. “Het is voor de studenten een mooie leerschool en tegelijkertijd wordt het tekort aan vrijwilligers een beetje opgevangen. Uiteraard zijn er vrijwilligers die de studenten helpen, net als de aanwezige coaches, maar de studenten pakken het goed op.” Peter vertelt dat de deelnemers ook positief reageren op de nieuwe samenwerking: “Er is al een wandelclubje ontstaan, het is heel gezellig.” Gilde Opleidingen is ook blij met de samenwerking met Incluzio en hoopt meer van dit soort fijne samenwerkingen aan te kunnen gaan.

Kijk voor meer informatie op www.gildeopleidingen.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear