In de gemeente Venlo

_BT Clear

Actieve vrijwilligers bij de Open inloop Incluzio Sociale Basis (locatie Prônk-eppelke)

_BT Clear

‘Vrijwilligers:

we hebben ze hard nodig!’

“Je bent gek dat je vrijwilligerswerk doet, daar word je toch niet voor betaald?” Els en Willem, beiden vrijwilliger bij Incluzio Sociale Basis, krijgen het regelmatig te horen. Tegen die mensen wil Willem zeggen dat vrijwilligerswerk juist heel leuk is en ontzettend veel voldoening geeft. Chris, ook vrijwilliger, is het daarmee eens: “Het is mooi mensen een glimlach te bezorgen.”

_BT Clear

Els en Willem zijn vrijwilligers bij de Open Inloop Park Rijnbeek: een van de negen Open Inlopen in de gemeente Venlo. Chris is vrijwilliger bij restaurant Zes. Beide locaties zijn onderdeel van Incluzio Sociale Basis, een organisatie die sinds april 2020 -in opdracht van de gemeente- de sociale basis verzorgt. Daarbij spelen vrijwilligers een zeer grote rol. Onder het genot van een kop koffie en stukje vlaai vertellen Els, Willem en Chris over de werkzaamheden en wat het belang van hun inzet voor anderen en zichzelf is.

Vertrouwd gezicht

Els werkt inmiddels tien jaar als vrijwilliger, daarvoor heeft zij altijd als interieurverzorgster gewerkt. Via haar begeleidster is Els begonnen met een-op-een vrijwilligerswerk, maar omdat dit haar toch niet beviel heeft dezelfde begeleidster haar op deze vrijwilligersfunctie bij de Open Inloop gewezen. Ze is er inmiddels echt op haar plek en voor veel bezoekers een vertrouwd gezicht.

“Ik krijg regelmatig van onze bezoekers te horen: ‘als jij er niet bent dan kom ik niet’,” vertelt Els met een grote glimlach. Ze ontvangt twee keer per week zo’n 20 bezoekers en organiseert verschillende activiteiten voor hen. Els legt uit: “Daarmee willen mijn collega’s en ik de verbinding tussen de wijkbewoners onderling versterken.”

Hollandse pot

In de middag wordt er samen gegeten. Die maaltijd is door vrijwilliger Willem en zijn vaste kookmaatje klaargemaakt. Ze bedenken samen de menu’s, doen de boodschappen en bereiden het eten. Het menu bestaat meestal uit soep, een hoofdgerecht -vooral Hollandse pot- en koffie. “Je krijgt hierdoor echt een band met de bezoekers”, zegt Willem, die in 2012 stopte met werken. Vijfentwintig jaar is hij werkzaam geweest bij DSV in Venlo, daarvoor werkte hij bij Philips en zat hij in het leger. Willem is in 2013 begonnen als vrijwilliger bij een zorglocatie voor ouderen.

“Dat was het niet voor mij,” vertelt Willem. Via ander vrijwilligerswerk is hij bij de Open Inloop Park Rijnbeek terechtgekomen. “Ik zag het niet zitten om na mijn pensionering de hele dag thuis te zitten.”

Gelijkwaardig

Chris, die een opleiding beveiliging volgde, is via zijn participatiecoach aan de slag gegaan als vrijwilliger. Eerst bij een museum, waar hij rondleidingen geeft, en om meer uren te maken werkt hij nu ook bij Zes. Hij maakt veel grapjes met de bezoekers van het restaurant: “Ik vind het belangrijk om een goede relatie met ze te hebben”, legt hij uit. “Mensen zijn heel tevreden.” Omdat Zes een erkende leer-en werkervaringsplek is, komen en gaan de vrijwilligers met enige regelmaat. Chris ondersteunt zijn collega’s regelmatig door nieuwe vrijwilligers op weg te helpen en stuurt ze waar nodig aan. Volgens hem is de club vrijwilligers bij Zes erg hecht en worden nieuwe mensen altijd goed opgevangen. “Iedereen wordt gelijkwaardig en met respect behandeld.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear