In de gemeente Katwijk

_BT Clear

Gracieus ouder worden

We willen allemaal zo lang mogelijk gezond oud worden. Helaas brengt ouderdom vaak lichamelijke beperkingen met zich mee. Door overbelasting en slijtage kun je naarmate je ouder wordt steeds minder mobiel worden. Gelukkig kan de Geriatrie Fysiotherapeut je helpen bij het overwinnen van deze uitdagingen. Aan het woord is Karin van Dam. Zij is Geriatrie Fysiotherapeut bij Vitaal Fysiotherapie in Katwijk. Ze heeft dit jaar als Geriatrie Fysiotherapeut vele resultaten bereikt. “Met Geriatrische Fysiotherapie gaan we gericht aan de slag met de klachten van onze klanten, maar het is veel meer dan alleen wat oefeningen doen.”

Voor wie is Geriatrie Fysiotherapie geschikt?

“We werken met ouderen die worstelen met aandoeningen als artritis, reumatoïde artritis, hersenbloeding en hartproblemen. Zo helpen we ook patiënten die lijden aan de gevolgen van inactiviteit bij bijvoorbeeld dementie, longproblemen en artrose, maar ook iemand die herstelt van een gebroken heup. Deze symptomen kunnen de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Het goede nieuws is dat met de juiste preventieve maatregelen met bijvoorbeeld Geriatrie fysiotherapeutische behandelingen en zorg, deze symptomen vaak kunnen worden beheerst of zelfs vermeden.”

Uitdaging van het ouder worden overwinnen met Geriatrische Fysiotherapie

Als we ouder worden is het onvermijdelijk dat ons lichaam langzamer wordt en dat eenvoudige taken als boodschappen doen, de post halen of de trap op- en aflopen moeilijker worden. “Maar dit hoeft niet te betekenen dat je je onafhankelijkheid en mobiliteit helemaal moet opgeven,” zegt Karin. “Bij Vitaal Fysiotherapie kunnen onze gespecialiseerde collega’s je helpen om gracieus ouder te worden en je vermogen te behouden om de dingen te doen waar je van houdt.”

Karin is hier een van de deskundige therapeuten die samen werkt met patiënten aan een persoonlijk oefenprogramma. “Dat doen we op onze eigen locatie, maar we beoordelen juist ook de situatie bij onze patiënten thuis. Met onze samenwerking met thuiszorg, huisartsen en specialisten kunnen we ervoor zorgen dat je langer in het comfort van je eigen huis kunt leven.” 

‘Je fysieke fitheid moet je op peil houden, dat komt niet vanzelf’ 

Heb je een verwijzing van een arts nodig?

Karin: “Nee, helemaal niet! Je hoeft zelfs niet te wachten op een afspraak met je huisarts. Je kunt ons direct bezoeken of bellen - er zijn geen verwijzingen nodig van zorgverleners. Heb je advies en begeleiding nodig bij beter bewegen in het dagelijks leven? Wij kunnen je helpen. Kom langs en zie hoe we je vandaag nog kunnen helpen beter te bewegen!”

Karin van Dam

‘We zetten ons samen in om eigen keuzes te maken’

“Zelf regie hebben over je leven, zelf keuzes kunnen maken, deelnemen aan de samenleving, je ontwikkelen, rechten en plichten hebben; vanzelfsprekend toch? Niet alleen voor jou, maar ook voor mensen met een beperking is dit onderdeel van kwaliteit van leven”, vertelt Joyce Meijer-Lokker, Manager Wmo en Welzijn bij Stichting Het Lichtpunt.

Al sinds 1975 is Stichting Het Lichtpunt in Katwijk aan den Rijn een kleinschalige instelling voor volwassen mensen met een beperking. De organisatie is gespecialiseerd in het bieden van zorg en ondersteuning.

“Net als jij en ik zijn mensen met een verstandelijke beperking personen met hun eigen specifieke eigenschappen en mogelijkheden”, vertelt Joyce. “Ook zij moeten de ruimte krijgen om naar vermogen zelf te bepalen wat zij belangrijk vinden voor de invulling van hun leven. Daarom zetten wij ons in om onze cliënten de ruimte te geven om naar vermogen zelf te bepalen wat zij belangrijk vinden. Wij zoeken met de cliënten naar ieders talenten om deze te ontwikkelen en zo ook mee te doen in de maatschappij.”

“Onze ondersteuning en begeleiding zijn erop gericht hen actief te laten deelnemen aan de samenleving. Wij stimuleren onze cliënten bijvoorbeeld om mee te werken in de dagelijkse gang van zaken, zoals: boodschappen doen, koken, tafel dekken, afruimen en afwassen. De cliënten gaan naar hun werk of naar de dagbesteding. Wij zijn er 24 uur per dag om begeleiding en intensieve zorg te bieden. Dit doen we op maat voor iedere cliënt en met hart en ziel. Dat betekent dat we doen wat nodig is, zoals ondersteunen bij de persoonlijke verzorging, maaltijden en overige activiteiten. Dit doen we niet alleen; familie en/of naasten worden zoveel mogelijk betrokken bij het leven en de zorg van onze cliënten. Maar ook vrijwilligers zijn heel erg belangrijk voor ons, zij kunnen namelijk net even iets extra’s bieden en dat waarderen wij heel erg!”, benadrukt Joyce.

Meer weten?

Heb je vragen over onze ondersteuning en begeleiding op een van onze locaties of thuis? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel 071-4023041.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear