Professionele hulp bij scheiden

_BT Clear

U woont samen, bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap en u gaat uit elkaar. Wat nu?

Mediation of advocaat

U kunt samen een mediator inschakelen en/of ieder een eigen advocaat kiezen.

Mediation is vrijwillig. Onder begeleiding van een mediator gaat u samen in overleg om de gevolgen van de verbreking van de relatie of scheiding te regelen. Tijdens de mediation kunt u zich desgewenst op de achtergrond door een advocaat laten adviseren. De afspraken in mediation worden door de mediator schriftelijk vastgelegd. De tussenkomst van een rechter is dan niet nodig.

Als één van u of u beiden niet in mediation wilt, dan kunt u ieder een eigen advocaat inschakelen. Ook met de hulp van de advocaten kan worden geprobeerd om in overleg tot algehele of gedeeltelijke overeenstemming te komen. Lukt het u niet om samen tot afspraken te komen, dan zal de rechtbank een beslissing moeten nemen.

Ouderschapsplan

Als ouders bent u verplicht om met elkaar te overleggen over de gevolgen van de scheiding voor uw kind(eren). De afspraken hierover moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het gaat daarbij in ieder geval om de hoofdverblijfplaats van uw kind(eren), het gezag, de omgangsregeling, de informatieregeling en de kinderalimentatie.

Financiën

Als u op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, is de inhoud hiervan bepalend voor de wijze van afwikkeling. Als u in (beperkte) gemeenschap van goederen bent gehuwd, dan geldt dat de gemeenschappelijke bezittingen in principe 50/50 moeten worden verdeeld. De gemeenschappelijke schulden komen in principe ook voor rekening van beide partijen, ieder voor de helft.

Heeft u een gezamenlijke koopwoning, dan zal moeten worden bekeken of één van u de woning wil en kan overnemen. Is dit niet het geval, dan moet de woning worden verkocht.

De vraag zal aan de orde komen of partneralimentatie moet en kan worden betaald. De advocaat of mediator kan een berekening van de alimentatie maken.

Voor het pensioen geldt dat u over en weer recht heeft op de helft van elkaars - tijdens het huwelijk opgebouwde - ouderdomspensioen. Er is ook over en weer recht op de helft van het opgebouwde partnerpensioen. In overleg kunt u andere afspraken maken.

Professionele begeleiding

Laat u door een professionele en gespecialiseerde advocaat of mediator bijstaan om alle zaken te regelen tijdens deze toch al emotionele en onzekere periode. De advocaten en mediators van Van Veen Advocaten zijn gespecialiseerd in het familierecht en kunnen u gedurende het gehele proces bijstaan. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Van Veen Advocaten

Keesomstraat 7, Ede
[email protected]
0318-687878

Gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten en mediators (aangesloten bij vFAS en/of MfN). Van links naar rechts:

  • Richard Vonk
  • Rebecca de Vries
  • Dynthe Cats
_BT Clear