In de gemeente Ede

_BT Clear

Mantelzorgers verdienen waardering en ondersteuning!

Mantelzorg is alle zorg die u geeft aan iemand die u goed kent, omdat diegene uw hulp nodig heeft. Hiervoor krijgt u niet betaald en u doet het (vaak) heel vanzelfsprekend. Toch kan het zorgen voor een ander soms zwaar zijn. Verschillende organisaties in de gemeente Ede bieden u als mantelzorger ondersteuning.

_BT Clear

Mantelzorgondersteuning

Bij Malkander kunt u als mantelzorger terecht voor een luisterend oor, informatie en advies. Ook kunt u praten met een coach, cursussen volgen of andere mantelzorgers ontmoeten. Meer informatie over de mantelzorgondersteuning van Malkander vindt u op malkander-ede.nl/mantelzorg. Ook kunt u bellen naar 0318 208080 of mailen naar [email protected].

Jonge mantelzorgers

Met het programma JMZ Go! biedt Malkander ook ondersteuning aan jonge mantelzorgers. Dat zijn kinderen en jongeren die een gezinslid hebben met bijvoorbeeld een langdurige ziekte of beperking. Hierdoor hebben zij thuis niet alleen vaak extra zorgtaken, maar missen ze zelf ook zorg doordat er meer aandacht is voor de ander. Jonge mantelzorgers kunnen bij JMZ Go! terecht voor een luisterend oor, een goed gesprek of leuke activiteiten. Want ieder kind verdient het om zo onbezorgd mogelijk op te groeien, ongeacht de thuissituatie.

Andere mantelzorgers ontmoeten

Stichting Mantelzorgtrefpunt organiseert ontmoetingsplekken voor mantelzorgers in de gemeente Ede. Op een Mantelzorgtrefpunt kun je als mantelzorger onder begeleiding van een professional je verhaal met anderen delen die in dezelfde situatie zitten.

Juist lotgenoten weten uit eigen ervaring wat mantelzorgen betekent. Bij het trefpunt vindt u begrip voor uw situatie en dat geeft een goed gevoel. Bezoek www.mantelzorgtrefpunt.nl voor een overzicht van de activiteiten.

Vraag mantelzorgwaardering aan

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Ze besteden veel tijd aan het zorgen voor zieke familieleden of vrienden. Mantelzorg is vaak intensief, onbetaald en langdurig.

Wij ondersteunen en waarderen mantelzorgers in Ede. Daarom geven we een geldbedrag van honderd euro aan mantelzorgers die daarvoor in aanmerking komen.

U mag als zorgvrager voor maximaal twee mantelzorgers een waardering aanvragen.
Dit kan tot en met 31 december 2022. Het aanvragen doet u digitaal met uw DigiD. De mantelzorgers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van de waardering op www.ede.nl/mantelzorgwaardering.

_BT Clear

Overzicht van zorg en advies in gemeente Ede

Vind hulp of ondersteuning op de Sociale Kaart

Heeft u hulp, zorg of advies nodig? Veel informatie vindt u via de Sociale Kaart Ede. De sociale kaart is het overzicht van organisaties die hulp, zorg en advies bieden in de gemeente. Of die actief zijn in de wijk, met activiteiten, sport en ontmoeting.

_BT Clear

U vindt de Sociale Kaart Ede via socialekaart.ede.nl (zonder www). De website geeft u informatie over verschillende onderwerpen als jeugd en gezin en zorg en ondersteuning. Ook vindt u een overzicht van alle organisaties die op sociaal gebied in Ede actief zijn. Zo heeft u overal en altijd toegang tot informatie over zorg, passende hulp en activiteiten in de gemeente Ede. U weet snel waar u terecht kan op het gebied van zorg, wonen, werk, geld, opvoeding, vrijwilligerswerk, sport, mantelzorg en ontmoeting. Zo vindt u bijvoorbeeld een tandarts, thuiszorgorganisatie, activiteitencentrum of psycholoog.

Eenvoudig zoeken

Het vinden van de juiste informatie en organisatie is zo makkelijk mogelijk gemaakt. U kunt zoeken op een kaart, maar ook kiezen voor een thema. Op de eerste pagina vindt u tien knoppen, allen met een eigen onderwerp. Via de knop ‘Opvoeding en gezin’ klikt u bijvoorbeeld eenvoudig door naar vragen en antwoorden over vakantie met zorg voor een gehandicapt kind. En als u zoekt op ‘relatieproblemen’ of ‘scheiden’ vindt u snel informatie over relatietherapie, maar ook over bijvoorbeeld over ouderschapsplannen en hulp voor kinderen bij een scheiding.

Activiteitenkalender

Via de Sociale Kaart Ede vindt u ook activiteiten in uw buurt. Zoekt u een leerzame workshop? Of een laagdrempelige plek om anderen te ontmoeten? Kijk dan bij activiteiten en ontdek wat er in de komende weken allemaal te doen is. U kunt als inwoner of organisatie ook zelf een activiteit laten toevoegen aan de agenda. Ga naar de activiteitenkalender en klik rechtsboven op aanmelden. Wij plaatsen uw activiteit vervolgens in de activiteitenkalender. Het aanmelden van een activiteit is gratis.

Meld uw organisatie of initiatief

Nog niet alle organisaties, stichtingen en initiatieven op het gebied van zorg en hulp in de gemeente Ede zijn bij ons bekend. Meld uw organisatie of initiatief aan op socialekaart.ede.nl. U kunt de informatie over uw organisatie op de Sociale Kaart daarna zelf bewerken. Ook initiatieven als een wekelijkse inloopochtend of themabijeenkomsten kunt u zelf toevoegen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear