In de gemeente Ede

_BT Clear

De regie in eigen hand

Liseon Noorlander werkt sinds februari 2022 als verzorgende IG bij de Honskamp, een verpleeghuis van Opella. Als 17-jarige heeft zij hier ook gewerkt, toen het een verzorgingshuis en nog geen onderdeel van Opella was. Na ruim 25 jaar is zij nu weer terug bij de locatie die voor haar toch al een beetje vertrouwd aanvoelde.

Liseon heeft bewust gekozen voor het werken op de afdeling somatiek. “Hier heb ik veel contact met de bewoners en kan ik goed met hen overleggen wat zij juist wel of niet willen. Het is belangrijk om de bewoner de regie in eigen hand te laten houden. Wij zijn eigenlijk te gast en helpen de bewoners om de dag door te komen op de manier waarop zij dat wensen. Dit is ook wel eens lastig, want natuurlijk is niet altijd alles mogelijk. Maar wanneer ik dan het gesprek met de bewoner aanga, komen we eigenlijk altijd samen tot een passende oplossing.”

Het team waarin Liseon werkt draagt ook zorg voor de hospice gasten. Dit ligt haar nauw aan het hart. “Wat een dankbaar werk om iemand in de laatste fase van zijn of haar leven toch nog te kunnen laten genieten van de kleine dingen en zo nog een mooie tijd te bezorgen.” Maar het zorgt soms ook voor erg ingrijpende momenten. “Laatst verzorgden wij een vrouw van begin 50 en zij liet een jong gezin achter. Dat heeft op het team veel impact gemaakt. Achteraf werd er daarom ook een intervisie moment georganiseerd waar collega’s hun hart konden luchten en ervaringen met elkaar konden delen. Het was fijn om het op deze manier met elkaar te kunnen afsluiten.”

Momenteel volgt Liseon de opleiding tot ‘eerst verantwoordelijke verzorgende’ (EVV-er). Een van de opdrachten is het opstellen van een verbeterplan. “We merken dat het belgedrag van bewoners op de somatiek afdeling hoog is. Zij voelen zich eenzaam en bellen voor een stukje aandacht. Als verbetertraject willen wij daarom graag een huiskamer realiseren. Tijdens het teamoverleg is dit idee al besproken. Hieruit zijn mooie aanvullingen gekomen die we meenemen in de presentatie aan onder andere de leidinggevende en regie-verpleegkundige. En we hopen natuurlijk dat we dit plan ook daadwerkelijk mogen gaan uitvoeren!”

Wil jij onze klanten ook ondersteunen om te kunnen leven op de manier waarop zij dat willen, in de thuiszorg of op een van onze woonlocaties? Kijk op www.werkenbijopella.nl voor alle mogelijkheden!

Dementie en vrijwilligers, een gouden combinatie

“Meneer Bakker was het… die eens per week met mijn vader ging wandelen.” De coördinator maatjes dementie van Malkander, Folkert Kooistra, herinnert zich nog hoe meneer Bakker van steun was voor zijn vader die dementie had. Maar ook hoe prettig het voor zijn moeder was, dat zij heel even iets voor zichzelf kon doen. Als je de hele dag op elkaars lip zit en voor iemand moet zorgen, is een maatje een welkome afleiding.

24-uur per dag ‘aan’ staan

Hoe herkenbaar zal dit zijn voor mensen die voor iemand zorgen met dementie? “Ik sta 24 uur per dag ‘aan’”, zeggen mensen vaak. “Geen moment heb je even rust en tijd voor jezelf omdat je steeds moet opletten wat je vrouw doet.”  Zomaar wat zinnen die die we vaak horen.

Maatjes zijn van grote betekenis

Daarom is het zo fijn dat er maatjes dementie zijn. Vrijwilligers uit de gemeente Ede die zich inzetten voor mensen met dementie. Koffie drinken, een spelletje doen, vissen, breien, schaken, gewoon af en toe iets ondernemen. Omdat het niet alleen gezellig is, maar ook omdat je met dat kleine uurtje inzet van grote betekenis bent voor een mantelzorger. Wil jij je ook inzetten als maatje? Neem contact op met Folkert Kooistra via 0318 208080 of stuur een e-mail naar i[email protected].

Maatjes voor mensen met dementie

In de gemeente Ede hebben ongeveer 2.000 mensen een vorm van dementie en dit aantal neemt jaarlijks toe. Dementie is (nog) niet te genezen en vraagt veel van de mantelzorger, vaak de partner, een familielid of vriend(in). Om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen biedt Malkander Ede in samenwerking met Dementie Gelderse Vallei ondersteuning door de inzet van vrijwillige maatjes voor mensen met dementie.

Meer informatie

Kijk op www.malkander-ede.nl welke ondersteuning en cursussen Malkander aanbiedt voor mantelzorgers.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear