In de gemeente Ede

_BT Clear

Leven met een ICD

“Mevrouw Visser, dit klinkt niet goed. Ik ga een ambulance voor u bellen.” Wat een kort bezoek aan de huisarts moest zijn, werd het begin van vele ziekenhuisopnames. Bij Sylvia (56) werden zeven jaar geleden meerdere hartritmestoornissen geconstateerd. Zij blikt terug op de impact die deze ervaring op haar leven heeft gehad.

“Als huishoudelijke hulp werkte ik een aantal dagdelen per week. Na een ochtend of middag werken werd het voor mij steeds moeilijker om van de bank te komen. Zó moe was ik. Het duurde een aantal weken, voordat ik naar de huisarts durfde te gaan. Haar bezorgde blik toen ze naar mijn hart luisterde, vergeet ik nooit meer.”

De huisarts constateerde dat Sylvia vocht in haar longen had en dat haar hart onregelmatig klopte. Voor de dokter reden om haar patiënt meteen naar het ziekenhuis te sturen. Er werd chronotrope incompetentie en boezemfibrillatie geconstateerd. “Mijn hart klopt te snel, dan weer te langzaam. Dat veroorzaakt allerlei klachten zoals hartkloppingen en extreme benauwdheid.” Een pacemaker moest de klachten verhelpen, een onderhuids apparaatje dat met stroomstootjes ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen.

Helaas keren drie jaar later de vermoeidheid en kortademigheid terug. Uit voorzorg wordt een ICD geplaatst; de ICD geeft, anders dan een pacemaker, een schok om het normale hartritme te herstellen en kan daarmee een hartstilstand voorkomen.

“De ervaring met de ICD opende mijn ogen. Daarvoor had ik de onrealistische verwachting dat het ziekenhuis mij helemaal klachtenvrij kon maken, maar zo werkt het natuurlijk niet. Deze hartafwijkingen komen nu eenmaal voor in mijn familie. Het enige wat de cardiologen kunnen doen is de achteruitgang van mijn hart zoveel mogelijk vertragen.”

Sylvia’s leven lijkt niets meer op dat van vóór haar ICD; zo is ze nu afhankelijk van 18 soorten medicijnen die ze dagelijks moet innemen en moest ze stoppen met haar werk in de zorg dat haar altijd veel voldoening gaf. Nu moet ze die voldoening uit andere zaken halen. Dat lukt haar aardig, vertelt ze lachend: “Ik vind het heerlijk om met mijn kleindochter te zijn en help mijn buren graag waar ik kan. Daar heb ik nu alle tijd en gelegenheid voor. Volgende week begin ik met vrijwilligerswerk in de bibliotheek. Dat zal deze hartpatiënt ook wel van de straat houden!”

Hart- en vaatziekten is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Dit komt omdat ze symptomen als vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen en kortademigheid vaak zien als ongemakken die bij de overgang horen. Heeft u al langere tijd één of meer van bovenstaande klachten? Bespreek deze dan zo snel mogelijk met uw huisarts.

_BT Clear
_BT Clear

Christelijk begeleid wonen voor jong en oud

Kun je door psychische problemen niet meer goed zelfstandig thuis wonen? Eleos helpt. In Ede hebben we drie locaties waar je onder begeleiding in woongroepen kunt wonen. Jong en oud kunnen hier terecht in een veilige, christelijke omgeving.

_BT Clear

Fabiënne woont bij Eleos De Brug aan de Van Neslaan. Ze is 18 en zelfstandig wonen lukt nog niet. “Ik heb soms hulp nodig”, vertelt ze. “Ik ben een impulsieve koper, dus qua financiën is het beter dat een woonbegeleider mij helpt. Ik stel ook veel dingen uit. Dan is het goed dat iemand vraagt ‘heb je het al gedaan?’”

Medebewoner Marcel heeft een vorm van autisme. “Ik was gescheiden maar woonde nog in een zolderkamertje in hetzelfde huis. Het lukte niet om verder te gaan. Bij De Brug kreeg ik weer rust. Dankzij de begeleiding kan ik mijn leven weer oppakken. Overdag maak ik onder andere 3d-ontwerptekeningen bij de dagbesteding. Om de week spreek ik mijn persoonlijke begeleider.”

Aan de slag

Precies tegenover de Brug ligt Eleos Juventum, een beschermde woonvorm voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar. Eleos werkt vanuit het christelijk geloof en begeleider Albert Jan vertelt wat dit betekent. “Bij avondgesprekken blikken we terug op de dag en dan neem ik ze gelijk mee in een stukje geloofsleven. Dan lezen we een stukje uit de bijbel en we bidden samen. De band die de begeleiders en de jongeren met elkaar hebben is zeer belangrijk. Zonder relatie kan ik niet aangeven wat lastig is, en kom je niet verder. Maar er wordt ook veel gelachen en maken veel plezier hoor!”

 

Christen zijn

Dat laatste geldt ook bij Eleos Siloam. De woonvorm heeft een reformatorische grondslag, maar er wonen mensen met verschillende geloofsovertuigingen. We hebben best een harmonieuze groep”, zegt begeleidster Miranda. “Christen zijn is een belangrijke verbindende factor. Mensen kunnen met geloofsvragen bij ons terecht. Geloof helpt hen ook vaak om te weten dat je er niet alleen voor staat.”

Wonen bij Eleos

Ben je geïnteresseerd in wonen bij Eleos De Brug, Juventum of Siloam in Ede? Kijk dan op www.eleos.nl/wonenbijeleos of bel
088-892 12 13.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear