In de gemeente Ede

Het nieuwe jaar van start met
een gezondere leefstijl

_BT Clear

Een nieuw jaar is voor veel mensen de aanleiding om aan de slag te gaan met goede voornemens. Stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten staan vaak bovenaan alle lijstjes.

Aan de slag gaan met een gezondere leefstijl levert veel op. Je voelt je fitter en energieker en zit lekkerder in je vel. Het draagt bij aan betere gezondheid en welbevinden. De stap zetten kan lastig zijn. Wat vind ik bijvoorbeeld leuk als het gaat om sport en bewegen? Is er hulp mogelijk als ik aan een gezondere leefstijl wil gaan werken?

Sportservice De Vallei kan je daarbij helpen. Of het nu gaat om advies, sport- en beweegactiviteiten of ondersteuning voor je leefstijl Je kunt bij ons terecht. Op deze pagina vind je een aantal tips om je voornemen acht waar te maken.

Kijk voor een volledig overzicht van ons aanbod in de gemeente Ede op sportservice-ede.nl.

Ondersteuning voor een gezonder leven?

Stap eens binnen bij het Leefstijlloket in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Sinds 2021 werken Sportservice De Vallei en Sports Valley samen aan het leefstijlloket in Ziekenhuis Gelderse Vallei, om zorg en gezondheid met elkaar te verbinden. Gecertificeerde leefstijlcoaches helpen via het leefstijlloket in het ziekenhuis patiënten op weg om gezonder te leven. Het doel is dat patiënten uiteindelijk zelfstandig de gezonde leefstijl langdurig volhouden. Op doordeweekse dagen is een van de leefstijlcoaches aanwezig. De coach helpt jou als je bent doorverwezen door een arts. Maar je kunt ook zelf aankloppen bij het leefstijlloket, als je gezonder wilt leven en bijvoorbeeld een geschikte sportclub zoekt. De eerste twee consulten zijn gratis, waardoor het laagdrempeliger wordt om gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Vitaal ouder worden met ‘Meer Bewegen voor Ouderen’

Een actieve leefstijl is ook belangrijk als je ouder wordt, om fit en vitaal te blijven. Maar de manier van sporten en bewegen is niet voor iedere senior hetzelfde omdat gezondheid, sportervaring en leefsituatie verschillen.

Buurtsportcoaches van Sportservice De Vallei adviseren en ondersteunen organisaties en verenigingen bij een passend beweegaanbod voor senioren. De lessen zijn af te stemmen op zowel ‘jongere’ ouderen (55+) als op de senioren van 70+ en worden gegeven in sporthallen, wijk- en buurtcentra en dorpshuizen.

Onder het aanbod onder meer Yoga, Ontspannen bewegen, Sport en Spel, Gymnastiek, Bewegen met plezier, Werelddansen, gymnastiek, Fit-les, Countrydans, Soul Swing en Koersbal.

Zwem je fit!

Zwemmen is niet alleen een leuke bezigheid maar ook goed voor jouw lichamelijke én geestelijke gezondheid. Je conditie verbetert en je traint zowel je onder- als bovenlichaam. Zwemmen vermindert het risico op hart- en vaatziekten en het helpt om de bloeddruk en cholesterol te verlagen. In vergelijking met andere sporten is zwemmen veel minder blessuregevoelig. Het maakt zwemmen tot een van de beste sporten om mee te beginnen als je lange tijd inactief bent geweest of wat pondjes te zwaar bent.

Banenzwemmen bij zwembad De Peppel kan op bijna elke dag van de week (niet op zaterdag). Of je nu met een rustige zwemslag je baantjes trekt of als wedstrijdzwemmer aan je conditie en snelheid wilt werken; het kan allebei. Meer Bewegen Voor Ouderen is speciaal voor iedereen vanaf 55 jaar die fit, vitaal en soepel wil blijven.

Ontspannen aan de coördinatie, spierversterking en conditie werken. Intensiever sporten kan bij Aquarobics, Aquajoggen of Aqua Swimfit. Zwembad De Peppel heeft voor ieder wat wils op verschillende niveaus. Alle sporten worden gegeven door gedreven, ervaren en gediplomeerde instructeurs.

Kijk voor meer informatie op zwembadede.nl.

Fitter en energieker door te wandelen

Een van de meest eenvoudige manieren om in beweging te zijn is wandelen. Het draagt bij aan een betere gezondheid, is ontspannend, geeft plezier en het kan overal. Regelmatig wandelen versterkt de spieren en gewrichten, stimuleert de bloedsomloop, het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht. Beweging maakt ook nog eens weerbaarder tegen virussen, zoals corona. Samen wandelen draagt ook nog bij aan ontmoeting en contacten.

Voor de een is het een kwestie van de wandelschoenen aantrekken en op pad gaan. De ander heeft behoefte aan begeleiding en ondersteuning.

Daarom organiseert Sportservice De Vallei samen met lokale sportaanbieders en organisaties in de zorgsector de zogenaamde ‘wandelchallenge’. Er wordt 10 weken gewandeld in een groep, onder begeleiding van een sport- of zorgprofessional. Met de wekelijkse wandelingen, die stap voor stap worden opgebouwd, werken deelnemers samen aan een gezondere leefstijl. Uit eerdere ervaringen blijkt dat deelnemers aan de wandelchallenge hun leefstijl verbeteren, vaak ook blijven sporten, afvallen en minder medicatie nodig hebben.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear