In de gemeente Ede

_BT Clear

Onafhankelijke inwonersondersteuners in Ede wijzen de weg

Wilt u hulp of advies bij het aanvragen of organiseren van uw zorg? Een inwonersondersteuner kan u helpen. U kunt de inwonersondersteuner ook vragen om bij een maatwerkgesprek aanwezig te zijn. Deze inwonersondersteuner is niet verbonden aan de gemeente en is dus onafhankelijk. Inwonersondersteuning is gratis en wordt in de gemeente Ede aangeboden door de organisatie Stimenz. Al verschillende inwoners weten de weg te vinden naar de onafhankelijke inwonersondersteuners van Stimenz in Ede.

Zo ook Magda (45) uit Ede. Ze moet verschillende operaties ondergaan en heeft naderhand verzorging en praktische hulp in huis nodig. Samen met de inwonersondersteuner krijgt ze haar situatie goed in beeld en wordt er een plan gemaakt: welke stappen moeten we nemen? Nu Magda wat overzicht heeft, worden haar zorgen al meteen een stuk minder. Via het Wmo-loket kan ze tijdelijke thuiszorg aanvragen. En ze kan praktische hulp vragen aan diverse vrijwilligersorganisaties in Ede. Zo heeft ze geregeld dat een vrijwilliger haar helpt met de boodschappen. De buren helpen waar nodig ook graag een handje mee, zoals bij het uitlaten van haar hondje. Nu veel dingen geregeld zijn, kan ze haar aandacht op de voorbereiding van de operaties richten. De inwonersondersteuner houdt contact, zodat er snel geschakeld kan worden als de situatie van Magda verandert.

Wat doet een onafhankelijke inwonersondersteuner?

De inwonersondersteuner kan helpen de vragen en wensen op een rij te zetten: meegaan naar een gesprek met een instantie, helpen met de voorbereiding van een gesprek, uitleggen hoe sommige wetten en regels werken of ondersteunen bij een aanvraag voor bepaalde zorg of hulpmiddelen. Samen met u kijkt de inwonersondersteuner naar de mogelijkheden. De ondersteuner kent de weg naar verschillende instanties en organisaties in Ede. Ook kijkt hij of zij of er mensen in de omgeving zijn die u verder kunnen helpen. Hierbij houdt u natuurlijk altijd de regie over uw situatie.

Meer informatie of vragen?

De onafhankelijke inwonersondersteuner staat graag voor u klaar. Vanwege het coronavirus is digitale ondersteuning ook mogelijk. Inwonersondersteuners van Stimenz zijn telefonisch bereikbaar
op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer: (088) 784 64 89. Mailen kan ook: [email protected].
Of kijk voor meer informatie op www.stimenz.nl/inwonersondersteuningede.

Samen naar zelfstandigheid

Voor wie een hulpvraag heeft in de gemeente Ede is er Maatschappelijk Werk Ede. De maatschappelijk werkers proberen op een laagdrempelige manier Edenaren te helpen hun leven weer op de rit te krijgen.

Maatschappelijk werk

Tirza van den Boom is maatschappelijk werker en biedt ondersteuning aan mensen in Ede met een hulpvraag. Bijvoorbeeld over rouwverwerking, relaties, financiën of eenzaamheid. “De meeste mensen kunnen zichzelf redden, maar voor een groep mensen is dat moeilijk, omdat ze misschien een klein netwerk hebben, niet de juiste wegen weten of al veel op hun bord hebben”, vertelt Tirza. Inwoners kunnen zichzelf aanmelden, dat kan online via een aanmeldformulier of telefonisch.

Laagdrempelig

Tijdens zo’n gesprek bespreken inwoner en maatschappelijk werker wat de vraag precies is en stellen zij samen een plan van aanpak op. Het uiteindelijke doel is dat de inwoner weer zelfstandig verder kan. “Een traject bestaat uit 5 à 10 gesprekken. De hulp die we bieden is kortdurend en laagdrempelig, maar we kunnen meer hulp inschakelen als dat nodig is”, legt Tirza uit. Ze komt veel verschillende situaties tegen. “De ervaring leert dat niets is wat het lijkt. Onlangs was er een jonge vrouw die ongepland zwanger was geraakt en geen idee had wat ze allemaal moest regelen. Door gesprekken met haar te voeren en haar gedachten samen te ordenen durfde ze weer naar de toekomst te kijken. Als maatschappelijk werker probeer je dan samen een oplossing te bedenken. Bijvoorbeeld het inzetten van een gezinsondersteuner voor na de bevalling.”

Trek aan de bel

Tirza kan zich goed voorstellen dat inwoners het lastig vinden om aan de bel te trekken. “Het kan spannend zijn om je vragen te delen met een hulpverlener, maar we willen er echt voor jou zijn! Bij het maatschappelijk werk mag je al je vragen neerleggen. Samen zullen we kijken of je vraag bij ons op de juiste plek is. Mocht dit niet zo zijn, dan kijken we heel graag met je mee naar een passende plek voor je vraag. We willen de inwoners van Ede heel graag bijstaan en samen voorkomen dat problemen erger worden.“

Meer informatie?

Maatschappelijk Werk Ede biedt ook verschillende trainingen en activiteiten aan. Zoals een relatietraining, assertiviteitstraining en gespreksgroep Alcohol en 55+. Contact met ons opnemen kan via www.maatschappelijkwerkede.nl of u kunt bellen 0318 752 222 (elke werkdag tussen 09.00 en 13.00 uur). U kunt ons ook volgen op Facebook en Instagram.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear