In de gemeente Ede

_BT Clear

Alle leven is ontmoeting

In 1923 schreef Martin Buber zijn belangrijkste werk: ‘Ik en Gij’. In dit werk zette hij uiteen dat de mens pas werkelijk mens wordt en is, in relatie tot een ander. Hij moet de ander ook als mens zien, en niet als een ding, of slechts als een middel om zijn doel te bereiken.

“Wat een eenvoudig concept eigenlijk, alle leven is ontmoeting”

Ontmoeting

Binnen en buiten Het Maanderzand bestaat het werkelijke leven ook uit ontmoeting. Client en verzorger, collega’s onderling, zoon en moeder, Raad van Toezicht en Raad van Bestuur, stuurgroep en projectteam van de nieuwbouw. Wat Het Maanderzand vooral kenmerkt is de ontmoeting in de gang. We zien elkaar, groeten elkaar, vragen of je al geholpen wordt.

Iedereen is welkom

We zijn groot in de kleine dingen en noemen het ‘Groot in Kleinschaligheid’. Jolien Kohlmann-Bins, Raad van Bestuur, vertelt: “Ik geniet elke dag van de fijne sfeer en de hartelijkheid die ik hierbij zie en zelf als Raad van Bestuur ook ervaar. We organiseren regelmatig ontmoetingsbijeenkomsten met de buurt en de wijk. De wethouder vliegt dan soms ook even in en uit, allemaal prima, iedereen is welkom. Bij de laatste ontmoeting waren er bijna 100 lieve mensen die elkaar kwamen ontmoeten, die interesse in elkaar hadden. Nieuwe contacten werden gelegd. Wat een fijne buurt!

Ook de generatie driedaagse in oktober dit jaar, georganiseerd door Ede Viert, was een feest van ontmoeting. Met elkaar wandelen door de buurt en wijk. Wijkbewoners wandelden mee of stonden voor hun huis de wandelaars toe te zwaaien. Zo eenvoudig en zo mooi.

In januari 2023 staat de nieuwjaarbijeenkomst met de buurt en wijk voor de deur, ik zie ernaar uit! Zo fijn en zo bijzonder.”

Meer weten? Kijk op www.maanderzand.nl.

Het is een kracht om te kijken naar de mens als geheel

“Ik vind het belangrijk om de behoeftes van een bewoner te volgen. Het is mijn doel om iemand zoveel mogelijk de eigen regie te laten behouden.” Aan het woord is Carola de Jong. Eind 2018 kwam ze als zij-instromer bij Vilente binnen. “Dat betekent dat ik goed kijk naar: wie is die bewoner, hoe is hij of zij bij ons terecht gekomen, wat vindt hij/zij leuk en wat is spannend of gaat lastig? En welke zorg heeft deze bewoner nodig?”

Ruimte voor ieders talenten

Een van de dingen die Carola aanspreekt bij Vilente, is dat iedereen zijn vaardigheden kan inzetten. “Zoals tijdens de activiteiten die we samen met de bewoners doen. Een collega die vroeger bloemist was, gaat bijvoorbeeld bloemschikken. Ondertussen begin ik alvast met het eten en praat ik met een bewoner tijdens het aardappelschillen over vroeger. Bewoners leren misschien dingen van ons, maar wij ook van hen!”

Mensgerichte zorg, wat betekent dat in de praktijk?

“Bijvoorbeeld dat als iemand altijd gewend was om ’s avonds te douchen, we proberen dat ritme aan te houden. En wil iemand een keer rustig alleen eten op de kamer? Dan is dat prima. Ik vind het een kracht om te kijken naar de mens als geheel. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel.”

Carola geeft het voorbeeld van een bewoonster die verpleegkundige had willen worden. “Deze slimme mevrouw stelde me allerlei vragen over het lichaam. Ik heb daarom een van mijn studieboeken op haar kamer gelegd. Ze is het gaan lezen en we hebben nu hele andere gesprekken samen. Ze vindt het leuk dat ze nu weet wat haar kleindochter allemaal heeft moeten leren voor haar werk op de ambulance.”

Het zijn soms kleine dingen

“Even met iemand meelopen naar de hometrainer, omdat hij het fietsen zo mist. Twee bewoners aan elkaar verbinden, die dezelfde hobby hebben. Iemand die op bezoek komt met allerlei dieren, of een activiteit met muziek.”

Meer weten over wonen of werken bij Vilente? Neem dan een kijkje op www.vilente.nl of neem contact op met onze P&O afdeling via 088 0321 350.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear