In de gemeente Ede

_BT Clear

De vrijwilligersvacaturebank van Malkander

Wilt u iets doen voor een ander?

Ede is een gemeente waar veel mensen vrijwilligerswerk doen. Daar zijn we trots op. Heeft u wel eens over vrijwilligerswerk nagedacht? Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk. Van webredacteur tot voorlezer, en van bestuurslid tot kookvrijwilliger. Door het doen van vrijwilligerswerk krijgt u de kans om iets voor anderen te betekenen, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe vaardigheden op te doen of juist uw ervaring in te zetten.

_BT Clear

Vrijwilligerswerk vinden dat bij u past

Malkander helpt vrijwilligers en organisaties elkaar te vinden binnen de gemeente Ede. Op de website van Malkander vindt u een overzicht van functies waar organisaties in Ede mensen voor zoeken. De vrijwilligersvacaturebank vindt u via vrijwilligers.malkander-ede.nl.

Of kijk op de Zoek en Vind pagina van Malkander via zoekenvind.malkander-ede.nl. Op deze pagina staan berichten van mensen die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een wandel- of fietsmaatje, iemand om samen mee koffie te drinken of om een praatje te maken.

Aan de slag als vrijwilliger

Er zijn allerlei manieren om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld bij een maatjesproject, zorginstelling of buurtvereniging. We vinden het belangrijk dat vrijwilligers goede informatie krijgen om hun vrijwilligerswerk te doen. Daarom biedt Malkander cursussen en workshops aan voor alle vrijwilligers in de gemeente Ede. Als u vrijwilliger bent, kunt u zich gratis hiervoor aanmelden. Daarnaast is iedere inwoner van Ede automatisch verzekerd als hij of zij vrijwilligerswerk doet.

Vrijwilligers nodig?

Kan uw organisatie wel wat handjes gebruiken? Misschien zoekt u mensen die er elke week een paar uur zijn. Of misschien heeft u af en toe een klus. Malkander heeft ruime ervaring in het matchen van vrijwilligers met organisaties, en helpen u dan ook graag.

Toch nog vragen?

Malkander heeft iedere donderdag van 09:00 tot 12:00 uur (behalve in de schoolvakanties) een inloopspreekuur in Cultura in Ede. Hier kunt u terecht met uw vragen over vrijwilligerswerk. Een afspraak maken is niet nodig. Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.malkander-ede.nl. En u kunt contact opnemen met Malkander door te bellen naar 0318 208080 of te mailen naar [email protected].

_BT Clear

Zo thuis mogelijk opgroeien. Kunt u iets betekenen?

Gemeente Ede wil dat elk kind in de gemeente in zijn of haar eigen gezin kan opgroeien. Als dat toch niet mogelijk is, dan op een plek die het meest lijkt op een gezin, zo dicht bij huis als mogelijk. Als Ede willen we zorgen voor elkaar. Daarom zijn vrijwilligers, buurt- en steungezinnen en pleegouders in Ede hard nodig. Voor kinderen in gemeente Ede van verschillende leeftijden en in verschillende vormen van zorg en opvang.

_BT Clear

Buurtgezinnen

Soms zijn er problemen binnen een gezin waardoor een kind niet altijd thuis kan wonen. Dan kan er hulp en steun aan huis komen. Ede werkt bijvoorbeeld met Buurtgezinnen.

Dit is hulp vanuit een ander gezin, waardoor de ouders even ontlast worden. Daarmee zorgen we ervoor dat kinderen kunnen blijven opgroeien in hun eigen gezin. Bij Buurtgezinnen worden gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Opvoeden doen we samen! Zo krijgen de kinderen wat extra aandacht en worden de ouders ontlast. De steun bestaat bijvoorbeeld uit een wekelijkse speelafspraak, een nachtje logeren of met z’n allen iets leuks doen. Daarmee helpen we gezinnen om op eigen benen te kunnen blijven staan. Kijk op www.buurtgezinnen.nl/waar/gelderland/ede voor vraaggezinnen uit Ede.

Vrijwilliger

Ook als vrijwilliger kunt u iets voor Edese kinderen betekenen. Meld u bij Netwerk Dien je stad of bij Malkander Ede als u bijvoorbeeld kinderen wil begeleiden bij huiswerk of een taalachterstand.

Pleeggezin

Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor langere tijd toch niet in hun eigen gezin wonen. Of niet alle dagen van de week of van de maand. We willen Edese kinderen graag zo dichtbij huis als mogelijk opvangen. Zo blijven de school, de sport- of muziekles en de vriendjes in de buurt. Ook is het makkelijker om de ouder(s) regelmatig te blijven zien. Daarvoor zijn pleeggezinnen in gemeente Ede en daaromheen heel belangrijk. U kunt deeltijd of voltijd pleegouder zijn. Als pleegouder zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Een daarvan is dat u tenminste 21 jaar bent. Er zijn geen voorwaarden voor de samenstelling van uw gezin. Pleegouders kunnen getrouwd of alleenstaand zijn en wel of geen kinderen hebben. Wilt u meer weten over wat het inhoudt om pleegouder te worden? Vraag gratis en vrijblijvend een informatiepakket aan via www.pleegzorg.nl of kijk op www.ede.nl/pleegzorg voor Edese pleegzorgorganisaties.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear