In de gemeente Ede

_BT Clear

Voorwoord

Beste inwoner van Ede,

Er gebeuren veel mooie dingen in onze gemeente. Ik ben er trots op hoeveel inwoners, vakkundige organisaties en vrijwilligers zich hier dagelijks voor inzetten. Dat maakt van Ede een sociale en betrokken gemeenschap. In deze krant leert u verschillende organisaties uit onze gemeente kennen en vindt u informatie over waar u terecht kunt met vragen of ondersteuning. Zo maakt u kennis met Gerard, voorzitter van dorpshuis de Zicht in Ederveen. Hij vertelt hoe het dorpshuis een plek is waar jong en oud elkaar ontmoet en samen leuke activiteiten onderneemt. Ook leest u waar u als mantelzorger terecht kunt voor een luisterend oor, informatie en advies. En vindt u informatie over wat u kunt doen om een ander in uw omgeving te helpen, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij een maatjesproject of vereniging in de buurt.

Door de hoge energierekeningen en stijgende kosten maakt u zich misschien zorgen over geld. Of u heeft moeite om rond te komen. In deze krant vertellen we u over regelingen waar u mogelijk recht op hebt en waar u terecht kan voor hulp. Bijvoorbeeld met het digitaal aanvragen van regelingen en het voorkomen van schulden. Zo zorgen we met elkaar dat inwoners die dat nodig hebben meer rust en overzicht krijgen over hun geldzaken.

Heeft u een zorgvraag of loopt u ergens tegenaan waar u zelf niet uitkomt? Aarzel dan niet en neem contact op met de gemeente of een van de zorg- en welzijnsorganisaties uit deze krant. Ook wanneer u denkt dat iemand uit uw omgeving wel wat hulp kan gebruiken. Medewerkers en vrijwilligers staan voor
u klaar.

Ik hoop van harte dat deze
informatie u verder op weg helpt.

Karin Bijl
Wethouder gemeente Ede

Zorgen over geld?

Door de hoge energierekeningen en stijgende kosten maakt u zich misschien zorgen over geld. Of u heeft moeite om rond te komen. Er zijn verschillende regelingen waar u misschien recht op heeft. En mogelijk kunnen we u ook helpen met het besparen van energie. Op www.ede.nl/geldzorgen vindt u een overzicht van alle regelingen, bespaartips en waar u hulp kunt krijgen bij geldzorgen. Aarzel niet om hier gebruik van te maken!

Energietoeslag

In 2022 hebben inwoners met een laag inkomen recht op een eenmalige energietoeslag van €1.300. U heeft recht op energietoeslag als uw inkomen niet meer dan 130 procent van het sociaal minimum is. Voor echtparen is dit minder dan €1.944 en voor alleenstaanden en alleenstaande ouders minder dan €1.361. U heeft ook recht op de toeslag als u een schuldentraject (WSNP of MSNP) van gemeente Ede volgt.

Heeft u de energietoeslag nog niet aangevraagd? Dan kan dat nog tot en met 31 december 2022. U kunt de toeslag aanvragen via www.ede.nl/geldzorgen. Daar leest u de voorwaarden en wat u nodig heeft voor de aanvraag.

Inkomensregelingen

Misschien komt u in aanmerking voor de inkomensregelingen die wij voor volwassenen hebben. Denk hierbij naast de energietoeslag aan een tegoed voor sport, cultuur en recreatie, een goedkopere, collectieve zorgverzekering.

Er zijn ook regelingen waarmee uw kinderen mee kunnen blijven doen op school of met andere activiteiten. Uw kind kan dan bijvoorbeeld een laptop of fiets krijgen, tegoed voor sport, cultuur of recreatie of diplomazwemmen. Meer informatie vindt u op www.ede.nl/geldzorgen. Met uw DigiD kunt u deze regelingen meteen aanvragen.

Energie besparen

Heeft u moeite met rondkomen door een hoge energierekening? Op www.ede-natuurlijk.nl vindt u allerlei tips om gratis of via goedkope aankopen energie te besparen.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het digitaal aanvragen van regelingen? Of bij het aanmaken van een DigiD? Ga dan op vrijdagochtend naar loket DigiHulp op het Werkplein, Raadhuisplein 1, Ede. Vrijwilligers helpen u met uw digitale vragen. Lukt het u niet om naar het Werkplein te komen? Vraag dan telefonisch om een papieren aanvraagformulier van bijvoorbeeld de energietoeslag. Bel daarvoor naar 14 0318.

_BT Clear

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Met medewerking van de gemeente Ede

Teksten en redactie
&Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving
Afdeling Bestuur & Communicatie gemeente Ede en Skitter, Groningen

December 2022

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear