Samen blijven sporten

Veel mensen sporten in teamverband in Nederland. Dat is niet zomaar!
Samen sporten is gezellig, gezond en verbroedert jong en oud.

_BT Clear

OldStars

Wilt u (blijven) sporten, maar kan dit niet, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende passend aanbod is? Doe mee met OldStars! Er zijn al meer dan 400 clubs in Nederland waar u terecht kunt voor verantwoord sporten en bewegen voor 55+. Met OldStars kunt u blijven bewegen op de manier en met de sport die bij u past.

Hoe werkt het?

Kijk op www.oldstars.nl op de kaart voor een OldStars club bij u in de buurt. Welke sport past bij u? Als u een vereniging heeft gevonden, klikt u op ‘verder lezen’ voor meer informatie. Daar leest u over de trainingen en toernooien. U kunt de club een bericht sturen of een afspraak maken om gewoon een keertje mee te spelen. U kunt de vermelde clubs natuurlijk ook direct benaderen. U kunt in onze gemeente kiezen uit:

OldStars walking football (BSC ’68 en sv ARC), OldStars walking hockey (HC Alphen), OldStars tennis (TV Nieuwe Sloot), OldStars tafeltennis (ATTC Alphen), OldStars walking korfball (KV Tempo) en OldStars waterpolo (AZC Alphen). In andere plaatsen kunt u daarnaast kiezen uit: OldStars walking handball, OldStars walking rugby, OldStars running, OldStars volleyball, OldStars cycling, OldStars boxing en OldStars walking basketball. Alle spelvormen zijn gebaseerd op het bewezen Athletic Skills Model.

_BT Clear

Wim Vermeulen, OldStars trainer (78): “Actief zijn maakt je gezonder en gelukkiger. Maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Daarom drinken we na afloop samen koffie. Ik merk dat dat voor veel mensen heel belangrijk is. Want als je niet meer werkt, wordt je wereld kleiner. Terwijl je behoefte houdt aan sociale contacten. Tegen iedereen zei ik: als je meedoet, ben je zelf de winnaar. Want het levert je niet alleen een betere conditie, maar ook gezelligheid op.”

_BT Clear

Arry Zwaan is kartrekker van Oldstars football en van De Derde Helft bij voetbalvereniging ARC. Hoewel de derde helft traditioneel na afloop van een wedstrijd plaatsvindt, heeft het begrip hier een heel andere betekenis.

“De Derde Helft is bedacht door de Ouderenbond. Het is een dagdeel, momenteel op de vrijdagmiddag, waarop allerlei activiteiten voor ouderen worden georganiseerd. Walking Football wordt inmiddels iedere week gespeeld door 55-plussers. Naast biljarten, sjoelen, bridge, klaverjassen, jeu de boules en themamiddagen, kan er ook eerst een uurtje worden gesport onder leiding van fysiotherapeut Dennis Duwel van Trias Fysiotherapie. Bovenal is de gezelligheid belangrijk. Het doel van de Derde Helft is om ouderen het huis uit te krijgen en ze in beweging te krijgen. Zelf ben ik al vanaf mijn veertiende lid van ARC en ik mag mezelf inmiddels ook erelid noemen. Ik ben nu in totaal al meer dan twintig jaar secretaris in het bestuur van ARC. Ik vind het ook echt leuk om bestuurlijk bezig te zijn: ik haal er voldoening uit als alles reilt en zeilt, maar ik doe ook graag zelf mee met walking football! Als iemand trouwens niet kan sporten, maar wel bij de club betrokken wil zijn en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk wil doen, kan dat ook. We staan voor iedereen open.”

_BT Clear

Starten met bewegen

Iedereen wil gezond oud worden en fit blijven. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bij gezond en fit ouder worden, levert voldoende bewegen een positieve bijdrage. 

Om uw gezondheid te onderhouden, is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen, noodzakelijk volgens de beweegrichtlijnen. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen en door minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen. 

Veel mensen hebben moeite te starten met bewegen. Terwijl het eigenlijk heel simpel kan zijn. Het mooie aan de beweegrichtlijnen is, dat er is geconcludeerd dat ook matig intensieve beweging al gezondheidsvoordeel oplevert. Ook hoeft u niet meer minimaal tien minuten per keer te bewegen: ook korter durende activiteiten tellen mee! Denk bijvoorbeeld aan twee haltes eerder uit de bus stappen, de trap nemen in plaats van de lift, rustig een blokje om op een mooie dag. 

Wilt u liever met anderen sporten? Sluit u aan bij een vereniging of doe mee aan Senioren in Beweging. Kijk voor meer informatie op www.alphenvitaal.nl.  

Bron: www.allesoversport.nl  

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear