Een steuntje in de rug

Iedereen wil zich graag goed voelen. Actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. Toch voelt iedereen zich wel eens eenzaam. Dat is heel normaal. Zeker in coronatijd is dat wel gebleken. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken.

Eenzaamheid

Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met iemand doet is voor iedereen anders. De een heeft meer contacten nodig dan de ander. Je kunt niet altijd aan mensen zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Het kan ook voor iemand voelen alsof het zijn eigen schuld is dat hij eenzaam is.

Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Zo kan het zijn dat iemand weinig sociale contacten heeft, vaak verdrietig is, weinig buiten komt of zichzelf slecht verzorgd. Samen kunnen we eenzaamheid wél bespreekbaar maken en er zo ook wat aan doen.

_BT Clear

Iemand helpen die eenzaam is?

Hebt u het vermoeden dat iemand in uw omgeving zich eenzaam voelt? In een korte online training van Humanitas leert u meer over eenzaamheid, de gevolgen hiervan en wat u voor iemand kunt betekenen. Kijk op www.humanitas.nl/elearning/eenzaamheid/story.

Uw hart luchten?

U kunt 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens, via telefoonnummer 088 0767 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen, eenzaamheid of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor uw verhaal. Ze luisteren, denken met u mee en staan even naast u. Anoniem.

Mantelzorglijn

Zorgt u voor een ander en wilt u uw verhaal kwijt of heeft u vragen? De Mantelzorglijn van MantelzorgNL is elke werkdag van 9.00 tot 16.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 030 76 06 055.

_BT Clear

Felicity Dalman-Forbes kwam op 22-jarige leeftijd vanuit Schotland naar Nederland om een jaar voor Shell te werken. Ze ontmoette op de allereerste dag haar huidige echtgenoot bij de familie waar zij logeerde. Het duurde lang voordat Felicity zich comfortabel en Nederlands voelde.

“De eerste jaren hadden we een internationaal leven in Den Haag, waardoor ik niet echt integreerde. Toen we een zoon kregen en naar Alphen aan den Rijn verhuisden was ik in het begin vaak eenzaam. Ik sprak de taal niet en kwam niet in aanmerking voor gratis Nederlandse les voor buitenlandse vrouwen, wat vervelend was. Daarom heb ik zelf Nederlandse les gevolgd en ook meteen leren zwemmen. Een nieuwe baan vinden, was lastig vanwege de taal. Ik deed wel vrijwilligerswerk als peuterleidster en bij de bibliotheek, wat ik erg leuk vond. Na een jaar of tien kwam ik, via een kaartje bij de Albert Heijn, terecht bij een groep voor dames van buitenlandse afkomst. Dat was heel fijn - we hadden heel veel steun aan elkaar, want we wisten precies hoe de ander zich voelde. We gaven elkaar advies en deden iedere maand iets leuks, zoals een museum of etentje met een thema. De groep bestaat nog steeds. Mijn grootste hobby is schilderen. Daarin uit ik mijn heimwee naar Schotland door schilderijen van het Schotse landschap te maken. Ik zou mensen die nu in deze situatie zitten adviseren om de taal te leren en werk te zoeken. Je moet niet in je internationale bubbel blijven zitten en je moet er zelf op uitgaan.”

_BT Clear

Mevrouw Hoekstra (71): “Ik heb veel, te veel, op mijn bordje.

Ik voelde heus wel géne om gebruik te maken van cliëntondersteuning. Ik vond dat ik het eigenlijk allemaal zelf moest kunnen regelen en had dat wellicht ook wel gekund als mijn leven er anders had uitgezien. We hebben geen hoog inkomen dus we zijn afhankelijk van allerlei regelingen om het te kunnen redden. Na al die jaren zorgen voor anderen was ik zelf op. Ik snak naar meer rust. Mede dankzij mijn onafhankelijke cliëntondersteuner heb ik er vertrouwen in dat dit ook gaat lukken.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear