Zorg dat het geregeld is!

Kroes en Partners hamert op eigen regie onder senioren

In een samenleving die snel vergrijst, neemt ook het financieel misbruik onder ouderen toe. Steeds vaker verschijnen er rapporten met alarmerende cijfers, die dringend oproepen tot actie. Voor Kroes en Partners Notarissen & Adviseurs is dit helaas geen nieuws. Regelmatig zien wij de schrijnende gevolgen bij ons op kantoor, en niet zelden valt er dan niets meer aan te doen. Daarom hameren wij al sinds jaar en dag op het belang van eigen regie onder senioren. Tijdens informatiebijeenkomsten, in de pers en uiteraard ook in het dagelijkse contact met onze cliënten zullen wij niet nalaten om onze belangrijkste boodschap te benadrukken: regel de financiële zaken goed, voordat u dat straks zelf niet meer kan.

_BT Clear

Schrijnende voorbeelden

Naarmate mensen ouder worden, raken zij meer afhankelijk van hun naaste omgeving. Soms maakt een familielid of een bekende misbruik van die positie. Dat blijft vaak verborgen achter de voordeur, eens te meer omdat het geleidelijk gebeurt en in eigen kring. De buurvrouw die ongemerkt spullen ontvreemdt. Een schoonzoon die het online bankieren overneemt en bedragen wegsluist. Een vriendin die zich opdringt en die ineens met vader getrouwd blijkt te zijn, en dan ook nog in gemeenschap van goederen. Het zijn voorbeelden die we helaas niet verzinnen, en die evenmin enig zijn in hun soort. Maar juist omdat zij zo aan het zicht onttrokken worden, duurt het vaak (te) lang voordat er iemand aan de bel trekt.

Het levenstestament

Doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen, blijft misbruik ook langer ongezien. Fysieke en mentale beperkingen worden soms te laat bespreekbaar gemaakt. Het gevolg is dat ouderen de regie over hun leven verliezen. Veel van die ellende kan voorkomen worden, bijvoorbeeld met een levenstestament. Hierin legt u vast wat er moet gebeuren als u zelf niet meer bij machte bent om keuzes te maken. U bepaalt wie namens u beslissingen mag nemen en waarover. Over geld en bezittingen, maar ook over medische en persoonlijke zaken. Het levenstestament geeft u de zekerheid dat er in uw geest gehandeld wordt als u zelf niet meer kunt beslissen, en voorkomt dat u uw naasten ongewild met allerlei problemen opzadelt.

Wachten… totdat het te laat is

Wanneer het gaat over ouderdom zijn veel mensen geneigd die gedachte voor zich uit te schuiven. Een testament? Ja, daar moeten we nu echt eens naar kijken, maar het zal wel allemaal bij wet geregeld zijn, toch? De nalatenschap? Onze kinderen gaan zo goed met elkaar om, daar komen zij met elkaar echt wel uit! We zien de trieste voorbeelden dagelijks in onze praktijk. Mensen wachten, wachten, wachten… totdat het te laat is. Ineens zien zij zich gedwongen om hun eigen vermogen ‘op te eten’. Of zij hebben niets geregeld om hun kinderen uit hun naam te laten handelen. Of de dood komt onverwachts en laat de langstlevende berooid achter als gevolg van een fout testament. Of de fiscus strijkt een groot deel van de nalatenschap op die eigenlijk voor de kinderen was bedoeld. Triest en onnodig, want al die scenario’s zijn grotendeels te voorkomen met regelingen die u helpen om de regie in eigen hand te houden.

Maatwerk

Schenkingen, erfenissen, (levens)testamenten: het blijft ingewikkelde materie die veel mensen het liefst voor zich uitschuiven. De markt speelt daar feilloos op in, door goedkope en gemakkelijke oplossingen voor te schotelen, vaak online. Nu kan dat prima voor een winterjas of voor stofzuigerzakken, maar een (levens)testament, erfenis of schenking? Dat is toch echt maatwerk, dat vraagt een gedegen kennis van de huidige wet- en regelgeving. Notaris John Kroes: “Mensen denken wel dat ze alles goed geregeld hebben, maar er bestaan helaas geen standaard antwoorden op levensvragen. Wat voor de een passend is, werkt voor de ander totaal niet. Daarom blijven wij sturen op bewustwording en nemen wij alle tijd om mensen goed te informeren, zodat iedereen een doordachte en juiste keuze kan maken.”

_BT Clear

Wilt u weten wat Kroes en Partners Notarissen & Adviseurs voor u kan betekenen om de regie over uw leven en uw vermogen te behouden?
Kijk op www.kroesenpartners.nl of bel ons op 0172 – 52 19 21.

_BT Clear